Sari direct la conținut

Ministrul energiei vrea sa invie proiectul Hidro- Tarnita, chiar daca nu s-a dovedit fezabil pana acum: Vom rescrie acest proiect il vom pune in transparenta publica

HotNews.ro
Cat ne necesara este Tarnita pentru sistemul energetic, Foto: AGERPRES
Cat ne necesara este Tarnita pentru sistemul energetic, Foto: AGERPRES

Ministerul Energiei analizeaza proiectul privind hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarnita- Lapustesti, desi acesta a esuat, fiind suspendat anul trecut. Este un proiect prin care au fost cheltuite circa cinci milioane de euro pe tot felul de studii de fezabilitate, care nu au reusit sa-i dovedeasca viabilitatea. Cu toate acestea, ministrul energiei Toma Petcu a anuntat ca il va relua. „Vom rescrie acest proiect il vom pune in transparenta publica”, urmand sa fie facut prin parteneriat public-privat, a declarat joi Toma Petcu, cu ocazia audierilor din cadrul comisiei parlamentare de ancheta a Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

In trecut au existat acuzatii ca au fost cheltuiti foarte multi bani pe acest proiect, in conditiile in care nu a fost concretizat. Compania de proiect Hidro -Tarnita avea circa 20 de angajati, castigul mediu lunar fiind de aproximativ 8.000 lei in urma cu doi ani. In plus, s-au cheltuit circa 5 milioane de euro numai pe studii de fezabilitate, care nu-i dovedeau in niciun fel viablitatea. Proiectul era evaluat la peste 1 miliard de euro. „Am cheltuit cinci milioane de euro cu ani in urma fara sa obtinem mare lucru. Am facut o evaluare la nivelul Ministerului Energiei si am stabilit sa propunem inclusiv suspendarea acelei proceduri, decizia a fost de a analiza, de a epuiza practic in actuala procedura toate mijloacele pe care le aveam la dispozitie pentru a vedea daca duce undeva, daca este viabila si va duce la concretizarea acestui proiect (…)Revolta mea este apropo de modul in care au fost cheltuiti acolo banii si cum o perioada lunga a fost mai mult o companie care nu a livrat nimic si asta este un lucru simptomatic. „, spunea in urma cu un an fostul ministru al energiei, Victor Grigorescu, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Pentru mai multe amanunte, citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro