Ministrul Justiției anunță marți propunerile pentru șefia parchetelor: La DNA avem nevoie de continuarea luptei anticorupție / Ne confruntăm cu un fenomen al corupției pe care numai cine nu vrea să îl vadă nu îl vede
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat luni că va anunța mâine propunerile pentru conducerea Parchetului General, DNA și DIICOT, chiar dacă acum nu are o decizie definitivă. El spune că la DNA este nevoie de un mesaj de continuare a luptei anticorupție și de calitate a anchetelor, astfel încât să se soldeze cu soluții solide de trimitere în judecată, pentru că încă ne confruntăm cu un fenomen al corupției pe care numai cine nu vrea să îl vadă nu îl vede.
Cătălin Predoiu spune că va anunța marți propunerile sale pentru funcțiile de procuror general și procuror-șef la DNA și DIICOT, chiar dacă acum nu are o decizie definitivă, fiind dificil să aleagă, astfel că a insistat pe criteriul potrivirii profilului candidatului cu nevoia instituției.
- „Ministerul Public are multe probleme de construcție și reconstrucție internă, probleme care au fost scoase la iveală și accentuate la aceste interviuri. Practic, am avut procurori de primă mână care au dezbătut deschis aceste chestiuni legate de așezarea corectă a schemelor de personal, de harta parchetelor, de competențe, de problemele legate de poliția judiciară. Toate sunt chestiuni importante pe care un procuror general trebuie să le stăpânească foarte bine.
- La DNA avem nevoie de un mesaj de continuare a luptei anticorupție și în același timp de calitatea anchetei, fundamentată pe probe și pe respectarea procedurilor. Trebuie să se soldeze cu soluție de trimitere în judecată solidă, care să se finalizeze cu trimitere în judecată pentru că încă ne confruntăm cu un fenomen al corupției pe care numai cine nu vrea să îl vadă nu îl vede”, a afirmat ministrul Justiției.
Întrebat dacă, în opinia sa, actualul șef interimar al DNA, Călin Nistor, candidat pentru un mandat plin, a continuat lupta anticorupție, Predoiu a spus că nu ar fi corect să facă comentarii despre candidați.
El a fost întrebat și dacă criteriile de integritate pentru procurorii-șefi adjuncți sunt mai reduse decât pentru cei plini, în contextul în care actualul procuror general interimar, Bogdan Licu, candidat pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general, este acuzat de plagiat în teza de doctorat. „Criteriile de integritate sunt aceleași pentru toți candidații. Dar trebuie să definim ce înseamnă formal o situație de integritate, respectiv o situație care iese din sfera integrității. Înțeleg unde bateți și orice comentariu suplimentar ar însemna să antepronunț o soluție. Toate deciziile pe care le voi lua vor fi după finalizarea acestor interviuri și după ce voi lua în calcul toate considerentele care țin de profesionalism, de experiență și de nevoia Ministerului Public”, a răspuns Predoiu.
Pentru funcția de procuror general și-au depus candidatura 8 procurori: Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu – Marian Drilea – Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache și Răzvan Horaţiu Radu.
Parchetul General funcționează fără procuror-șef plin din luna aprilie, când s-a încheiat mandatul lui Augustin Lazăr. Acesta s-a pensionat odată cu încheierea mandatului, pe fondul scandalului legat de activitatea sa de procuror în perioada comunismului, când a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.
Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au decis atunci ca procurorul șef adjunct Bogdan Licu să preia funcția de procuror general interimar pentru o perioadă de cel mult două luni. De atunci, mandatul acestuia a fost prelungit.
Fostul ministru Tudorel Toader a declanșat o procedură de numire în funcția de procuror general, dar în aprilie i-a respins pe toți cei patru candidați – Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu.
Pentru funcția de procuror-șef al DNA și-au depus candidatura 5 candidați: Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu, Ionuţ Botnaru și Călin Nistor, actualul procuror-șef interimar. Ionuţ Botnaru s-a retras din cursă.
Direcția Națională Anticorupție a rămas fără șef plin în 9 iulie 2018. Atunci, funcţia de procuror-şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată printr-un decret de preşedintele Klaus Iohannis, după o decizie a Curţii Constituţionale.
Ministrul de atunci al Justiției Tudorel Toader, cel care a și propus revocarea Laurei Codruța Kovesi, a vrut să o numească la șefia DNA pe Adina Florea, ajunsă între timp la Secția de anchetare a magistraților. Preşedintele Klaus Iohannis a respins-o însă de trei ori pe Adina Florea, pe care fosta șefă a CSM Lia Savonea a încercat apoi de șapte ori să o numească la conducerea Secției speciale.
Interimatul la șefia DNA a fost asigurat pentru șase luni de către procurorul Anca Jurma, care în ianuarie 2019 a anunțat că nu mai vrea prelungirea mandatului. De atunci, Călin Nistor, procuror-şef adjunct în mandatul lui Kovesi, este interimar la conducerea DNA.
În mandatul său de ministru al Justiției, Tudorel Toader a organizat concurs și pentru șefia DNA, însă i-a respins pe toți cei 4 candidați: procurorii Marius Iacob, Cristian Lazăr, Elena Grecu şi Florentina Mirică, susţinând că programele de management ale acestora „nu reflectă situaţia actuală cu care se confruntă DNA şi nici soluţiile necesare pentru rezolvarea problemelor”.
Pentru conducerea DIICOT și-au depus candidatura 5 procurori: Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.