Ministrul Justiției, despre eventuala sa remaniere: Probabil există nişte calcule politice care şi-ar dori USR-PLUS în afara guvernării. Nu. Nu va ieşi din această guvernare
Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, consideră că nu se poate vorbi, cel puţin deocamdată, despre un eşec în ceea ce priveşte Justiţia şi reclamă că există „unii” care i-ar dori schimbaţi din funcţii pe miniştrii USR-PLUS: Probabil există nişte calcule politice care şi-ar dori USR-PLUS în afara guvernării. Nu. Nu va ieşi din această guvernare. Reamintim că Stelian Ion a fost criticat atât de premierul Florin Cîțu, cât și de președintele Klaus Iohannis, pntru blocajul desființării Secției speciale și modificării legilor justiției.
- „Deocamdată, nu putem vorbi de un eşec, deplin cel puţin. E vorba despre o pornire mult mai greoaie a lucrurilor. Eşec, vom vedea la sfârşitul guvernării câte reforme s-au făcut, pe ce domenii. Cu siguranţă, unii îşi doresc remanierea mea, poate remanierea unor colegi ai mei care împingem cât putem de tare nişte reforme pe care ni le dorim implementate rapid”, a declarat Stelian Ion duminică seară, la Digi 24, conform News.ro.
Întrebat cine ar fi aceia care ar dori să îl vadă schimbat din funcţie, ministrul Justiţiei a răspuns: „Inclusiv unii din coaliţie, unii dintre cei care ar trebui să ne fie parteneri”.
El a mai spus că a observat „un fel de strategie” pentru a se crea impresia că la mai multe ministere, nu doar la Ministerul Justiţiei, „s-a tras uneori frâna de mână”.
- „În ciuda faptului că unii şi-ar dori, probabil, remanierea unora dintre miniştrii USR-PLUS, lucrul ăsta nu o să se întâmple, nu o să se întâmple aşa uşor cum şi-ar dori acele persoane, pentru că este vorba de o coaliţie şi coaliţia are nevoie de sprijin şi sprijinul s-a dat inclusiv prin votul USR-PLUS în Parlament. (…)
- Trebuie găsite rezolvările, dar dacă vorbim despre justiţie, rezolvările nu vin numai de la ministrul justiţiei (..) Este nevoie şi de implicarea tuturor liderilor politici, pentru că domeniul justiţiei este unul important nu doar pentru Ministerul Justiţiei, este important pentru România”, a mai susţinut Stelian Ion.
Întrebat la care ministere se referă, Stelian Ion a dat exemplul miniştrilor Cătălin Drulă de la Transporturi sau Cristian Ghinea, de la Investiţii şi Fonduri Europene, despre care spune că lucreaă cu rezultate vizibile, dar primesc „atacuri” sau „unele comentarii”.
- „Eu sunt foarte convins că lucrurile nu vor sta aşa cum doresc unii. Probabil există nişte calcule politice care şi-ar dori USR-PLUS în afara guvernării.
- Nu. Nu va ieşi din această guvernare. Soluţia este această coaliţie: USR PLUS – PNL – UDMR, trebuie să facem un efort suplimentar să găsim acea cale de a lucra mai bine în echipă”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.
Klaus Iohannis ar vrea remanierea ministrului Justiției, nemulțumit că acesta susține proiectul de desființare a Secției speciale în forma în care o parte din dosare ar urma să fie trimise DNA și că a declanșat fără să îl consulte concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al DIICOT, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.
- „Având în vedere de unde am pornit, pot să spun da, coaliția funcționează, dar nu funcționează perfect. Sunt multe lucruri care nu funcționează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desființat. Chit că toată lumea s-a lăudat că așa va face, dar ministrul Justiției nu a găsit încă calea potrivită.
- Legile justiției… nici nu există un proiect acceptat în coaliție și sunt și eu nemulțumit de aceste lucruri. Sunt și alte și alte reforme care au fost promise și deocamdată auzim că se întâlnesc și discută. Este mult de lucru, dar această formă eu sunt convins că poate să funcționeze”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă care a avut loc la Parcul Național Comana.
Stelian Ion a reacționat spunând că atât desființarea definitivă a SIIJ, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja realizate dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale. El i-a transmis președintelui „rugămintea” de a se implica în depășirea acestui blocaj: „USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației”.
Desființarea Secției Speciale a creat probleme în Coaliție, după ce UDMR a condiționat și s-a opus transferului dosarelor la DNA, în ciuda propunerilor venite de la Ministerul Justiției. UDMR a respins până acum toate soluțiile propuse de Stelian Ion și insistă ca dosarele vizându-i pe magistrați să fie preluate exclusiv de către Parchetul General, ci nu de structurile de parchet competente – DNA și DIICOT.