Ministrul Rafila l-a numit în Consiliile de Administrație a patru spitale și la Antibiotice Iași pe consilierul său, acționar în firma ce intermediază sponsorizările farma pentru societatea medicală condusă de ministru
Cătălin Lungu este consilier al ministrului Sănătății și unul dintre acționarii Ella Traveland – firma prin care sponsorizările de la industria farma ajung la evenimentele Societății Române de Microbiologie. A fost numit în CA la patru spitale și la Antibiotice Iași, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, unde statul este acționar majoritar, prin Ministerul Sănătății.
În decurs de doar un an și jumătate, juristul Cătălin Lungu a fost numit în cinci consilii de administrație – patru spitale și Antibiotice Iași. Informațiile privind numirea în cele cinci consilii de administrație apar chiar în CV-ul lui Cătălin Lungu, publicat pe site-ul Antibiotice Iași:
- Membru al Consiliului de Administrație al Antibiotice Iași din 16 aprilie 2024. Antibiotice Iași este cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Sănătății, cu 53,02% din acțiuni.
- Președinte al Consiliului de Administrație la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București – din aprilie 2023 până în martie 2024. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății.
- Președinte al Consiliului de Administrație la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București – din iunie 2023 până în februarie 2024. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății.
- Membru în Consiliul de Administrație al Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București – din mai 2023 până în august 2023. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății.
- Membru în Consiliul de Administrație al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iași – din martie 2023 până în august 2023. Spitalul este în subordinea Ministerului Sănătății.
15.000 de lei lunar de la Antibiotice Iași
Lungu nu a fost remunerat pentru prezența în consiliile de administrație ale celor patru spitale, conform informațiilor obținute de HotNews de la cele patru unități medicale. Legea sănătății nr. 95/2006 prevede că indemnizația unui membru al CA al unui spital este de 1% din salariul managerului spitalului, iar unele unități medicale nu acordă nici această sumă modică.
Pe durata mandatelor de membru sau președinte al CA, Lungu a fost interesat preponderent de achizițiile făcute de spitale și de evenimentele organizate – potrivit surselor HotNews din conducerea celor patru unități medicale – el însuși fiind director și acționar al unei firme de organizare de evenimente.
La Antibiotice Iași, Cătălin Lungu câștigă lunar, ca membru al Consiliului de Administrație, echivalentul a trei salarii medii pe ramură (industria farmaceutică), arată sursele HotNews din interiorul companiei. Cum un salariu mediu net pe ramură este în jurul a 5.000 de lei net, venitul lui Lungu în calitate de membru al CA este de aproximativ 15.000 de lei net lunar.
Consilierul lui Rafila menționează, de asemenea, în CV-ul său, că este membru în „comisia pentru propunerea repartizării fondurilor Ministerului Sănătății privind cheltuielile de investiții unităților sanitare publice din rețeaua ministerului” începând din ianuarie 2022.
HotNews i-a solicitat atât lui Cătălin Lungu, cât și ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să motiveze care au fost criteriile numirii directorului firmei Ella Traveland în cele cinci consilii de administrație.
Contactat telefonic, Cătălin Lungu a spus, inițial, că nu are semnal la telefon și a promis că va reveni. Apoi, ne-a direcționat, printr-un mesaj, către Biroul de Presă al Ministerului Sănătății, unde am depus o solicitare în scris.
Ce spune Ministerul Sănătății despre numirile lui Lungu
Instituția a răspuns ulterior solicitării scrise HotNews și a precizat condițiile pe care Lungu le îndeplinește și faptul că nu a fost remunerat pentru prezența în Consiliile de Administrație a celor 4 spitale.
„Poate fi numită membru în consiliul de administraţie al spitalului public, persoana care face dovada îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii:
- să fie absolvent de studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, în domeniul medicină, medicină dentară, farmacie, ştiinţe juridice, ştiinţe economice sau ştiinţe inginereşti;
- să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor.
Menționăm că, activitatea domnului Lungu Cătălin nu a fost remunerată în cadrul consiliilor de administrație la care a fost desemnat să participe”, a transmis instituția condusă de Rafila.
Despre numirea în CA al Antibiotice Iași, ministerul spune că „s-a realizat cu avizul AMEPIP (n.r. Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice), care certifică îndeplinirea de către aceștia a condițiilor prevăzute de legislația în vigoare”.
Cătălin Lungu este de profesie jurist – a absolvit, în anul 2010, Facultatea de Drept din cadrul Universității Dimitrie Cantemir. În CV-ul său, Lungu enumeră, ca „abilități administrative”: analiză juridică, analiză economică, planificare proiecte și management echipe, gestionare buget, lucru în echipă, managementul proiectelor, negociere și managementul timpului.
Lungu devenit consilierul personal al lui Alexandru Rafila în decembrie 2021, la o lună după ce ministrul a preluat portofoliul Sănătății, potrivit CV-ului său de pe site-ul Antibiotice Iași. A ocupat funcția până în primăvara acestui an, înainte să intre în Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași. Atunci el a devenit „consilier onorific” al ministrului.
În calitatea de consilier al ministrului, Lungu a intrat în atenția opiniei publice în toamna anului 2022, când l-a însoțit pe Alexandru Rafila într-o vizită oficială de o săptămână în Cuba.
Directorul firmei Ella Traveland
Pe lângă funcțiile de serviciu public, Cătălin Lungu este din 2011 director al firmei Ella Traveland, cea despre care HotNews a arătat că este „organizatorul logistic” unde ajung sponsorizările de la industria farma pentru evenimentele Societății Române de Microbiologie, al cărei președinte este Alexandru Rafila. Ministrul Rafila a negat sponsorizările.
Înainte ca Rafila să fie numit ministrul Sănătății, în noiembrie 2021, sponsorizările de la industria farma mergeau direct către Societatea de Microbiologie. După acel moment, banii au trecut prin firma Ella Traveland, care organizează evenimentele societății medicale.
Lungu este și unul dintre cei 3 acționari ai firmei Ella, arată datele de pe site-ul Termene.ro. Ceilalți doi sunt Mihaela Dragomir și soțul ei, Laurențiu Dașcă – fost manager al Spitalului SRI. Cătălin Lungu este fiul din prima căsătorie al Mihaelei Dragomir – acționarul principal al Ella Traveland.
Lungu își descrie, în CV, activitatea de la Ella Traveland prin „coordonarea unui portofoliu de evenimente de anvergură, inclusiv Congrese Naționale de Medicină Internă, Reumatologie și Chirurgie plastică, precum și conferințe de medicină”.
Șapte membri în Consiliul de Administrație al Antibiotice Iași, în loc de cinci
În aprilie anul acesta, odată cu desemnarea noului Consiliu de Administrație al Antibiotice Iași, Cătălin Lungu a devenit membru al CA al celui mai mare producător de medicamente cu capital românesc.
Noul Consiliu de Administrație al Antibiotice, desemnat în aprilie, are 7 membri, cu doi mai mult decât precedentul. CA al Antibiotice este format în prezent din: Ioan Nani – directorul general al Antibiotice Iași, Ionut-Sebastian Iavor, Cătălin Codruț Popescu, Mihai Trifu, Cătălin Lungu, Violeta Zaharia și Aurelia Talpoș.
Anterior, Consiliul de Administrație al companiei era format din 5 membri: Ioan Nani, Cătălin Codruț Popescu, Mihai Trifu, Lucian Timofticiuc și Ionel Damian.
„Consecințe privind buna funcționare a societății”
De ce a crescut brusc, în aprilie 2024, numărul de membri al Consiliului de Administrație al Antibiotice Iași de la 5 la 7? HotNews.ro a adresat această întrebare celui mai mare producător de medicamente cu capital românesc.
„Motivul schimbării numărului de administratori îl constituie art. 92 alin. 1 lit. f din Codul de procedură fiscală”, a venit răspunsul companiei, în care este prezentat și conținutul acestui articol: „Contribuabilul/Plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv şi îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii dacă se află în una dintre următoarele situaţii: (…) f) societatea nu mai are organe statutare”.
„Pentru a se înțelege întregul context care a determinat modificarea numărului de membri ai consiliului”, Antibiotice Iași a făcut, în răspunsul pentru HotNews, și următoarele precizări:
„Antibiotice S.A. este societate comercială pe acțiuni organizată în conformitate cu Legea nr. 31/1990 și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011. Conform acestor acte normative, fâcând parte din categoria societăților cu cifră de afaceri mai mare de 7.300.000 euro și un număr de salarați mai mare de 50, consiliul de administrație trebuie să fie format din 5 sau 7 membri.”
„Până la data de 16.04.2024 componența consiliului de administrație a fost la limita minimă permisă de lege motiv pentru care de fiecare dată când un administrator își încetează în mod neprevăzut mandatul, societatea nu putea avea un consiliu funcțional, fiind notificată de ANAF cu privire la pericolul de a fi declarată inactivă. Decizia de creștere a numărului de membri a fost luată pentru a se evita această situație, cu consecințe privind buna funcționare a societății.”
Averea lui Cătălin Lungu
Potrivit celei mai recente declarații de avere, depusă în iunie 2024, Cătălin Lungu deține patru apartamente și două terenuri intravilane, toate în București și un autoturism Suzuki. Toate au fost dobândite prin cumpărare. Lungu are, de asemenea, „tablouri artă contemporană” în valoare de 80.000 RON, precum și 25.000 RON într-un fond de investiții.
El a câștigat, anul trecut, 23.892 RON din salariul de consilier al ministrului Sănătății, 76.510 RON din salariul de director la Ella Traveland, 44.043 RON din dividende de la Ella Traveland și 23.760 RON din închirierea unei locuințe.
Într-o declarație de avere depusă cu un an în urmă, în 2023, Lungu menționa și venituri obținute din pariuri sportive: 5.741 de lei.
Citește și:
- INVESTIGAȚIE Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI
- INVESTIGAȚIE O companie confirmă mecanismul prin care banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila
- INVESTIGAȚIE Misterul sponsorizărilor de la industria farma pentru Societatea medicală condusă de ministrul Alexandru Rafila. Pe site apar 6 companii farma drept sponsori. Rafila spune că nu există