Sari direct la conținut

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, la vizita pe santierul autostrazii A10 Sebes – Turda: "Terminam Autostrada Transilvania in 2017-2018, din Brasov pana in Bors"

HotNews.ro
Corina Cretu si Ioan Rus, Foto: MT
Corina Cretu si Ioan Rus, Foto: MT

Lucrarile la autostrada Transilvania, “din Brasov si pana in Bors”, ar putea fi realizate in urmatorii ani, in perioada 2017-2018, este de parere Ministrul Transporturilor Ioan Rus, aflat miercuri intr-o vizita pe santierul autostrazii A10 Sebes – Turda, desi in prezent pe traseul “clasic” al autostrazii Transilvania se lucreaza doar pe cateva loturi, in timp ce tronsonul Tg Mures – Brasov nici macar nu apare in Master Plan sau in lista de prioritati. In acelasi timp, Rus se asteapta la o demarare rapida a lucrarilor si in cazul autostrazilor Sibiu – Pitesti si Comarnic – Brasov.

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus, impreuna cu Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Cretu, au vizitat miercuri, santierul autostrazii Sebes- Turda pe lotul 4, intre km km 53+700 si km 70+000.

Valoarea acestui lot este de de 470.004.894,83 lei fara TVA, din care 399.504.160,60 lei – Fonduri Coeziune (85%) si 70.500.734,23 lei – Guvernul Romaniei (15%).

Proiectul, al carui Antreprenor este Asocierea S.C. PORR Construct S.R.L. – PORR Bau GmbH, va incepe la 20.05.2015, urmand sa fie finalizat, conform contractului, pana la 19.03.2016, iar perioada de garantie este de 48 de luni, potrivit Ministerului Transporturilor.

“Am trimis raspunsuri la toate observatiile pe care Comisia Europeana le-a avut la Master Planul General de Transport. Speram ca in cel mai scurt timp sa primim aprobarea finala pe el si sa se semneze programul de infrastructura mare in Romania, pentru ca e momentul in care vom sti exact care sunt sumele pe care le vom avem la dispozitie, vom putea prioritiza. Pana in acest moment avem o absorbtie de 58-59% pe infrastructura de transport. Speram sa depasim 80% in exercitiul financiar 2007-2013. Ceilalti au inceput 2014-2020 in 2014, noi vom incepe in 2016, deci cu intarziere de doi ani. Avem in fata obiective extrem de mobilizatoare care presupun implicare si determinare ca sa poata fi duse la indeplinire. Dar avand acest document strategic, cunoscand banii alocati, banii care vin de la Comisia Europeana si cei 7 miliarde de euro de la Bugetul de stat prin HG, dat fiind ca mizam pe crestere economica in continuare, am gasit spatiul fiscal pentru inca 7 mld”, a declarat pe santier ministrul Ioan Rus.

“Daca vom reusi sa implementam toate proiectele pe care in acest moment le avem, cred ca in zona aceasta in doi ani terminam, partea de autostrada Transilvania 2017-2018, din Brasov pana in Bors. Si atunci, incepem lucarile si la Pitesti-Sibiu cat mai curind posibil, si la Comarnic-Brasov, si am putea realiza interconectivitatea intre regiunile istorice ale Romaniei in urmatorii 4 ani. Si nu vorbesc doar de transportul rutier, pentru ca intre timp sunt investitii mari pe care le avem pe transport ferioviar, deci modernizarea caii ferate care are un rol important in dezvoltarea economica. De asemenea, avem in Master Planul General de Transport 7 aeroporturi internationale mari si 10 porturi dunarene, plus 14 centre intermodale. Si chiar daca aceste proiecte nu sunt asa spectaculoase ca autostrada, ele sunt extrem de importante pentru dezvoltarea economica intr-o zona sau alta”, a declarat Ministrul Transporturilor, Ioan Rus.

Autostrada Transilvania pe ruta Brasov – Targu Mures – Cluj Napoca – Bors: Intre loturi unde se lucreaza, altele ramase deocamdata doar pe hartie si altele eliminate pana si din MasterPlan

De mentionat ca, in acest moment, Autostrada Transilvania – asa cum a ajuns sa fie cunoscuta ea – este faramitata in mai multe loturi, unele aflate in constructie, altele scoase la licitatie si altele abandonate in sertare. Astfel:

– intre Gilau (Cluj Vest) si Nadaselu (8,7 km) se lucreaza, cu termen de finalizare 2016. Detalii aici.

– pe 64 de km intre Suplacu de Barcau si Bors americanii de la Bechtel au construit circa 50%, iar pentru finalizarea lor CNADNR tocmai a anuntat castigatorul licitatiei. Totusi, drumul pana la semnare s-ar putea sa fie unul lung daca se ajunge la contestatii in justitie.

– pentru sectorul dintre Nadaselu si Mihaiesti (17 Km), CNADNR a lansat recent licitatia pentru constructie, dar pana la semnarea contractului si inceperea lucrarilor mai este cale lunga.

– intre Mihaiesti si Suplacu de Barcau lucrarile au ramas deocamdata pe hartie.

– intre Campia Turzii si Targu Mures sunt semnate in prezent contractele de executie pentru patru din cinci loturi, cu termene de finalizare in anul 2016

– intre Targu Mures si Brasov proiectul nu doar ca a ramas pe hartie, ci nici nu exista macar in Master Planul de Transport. In acest document strategic, ruta Tg Mures – Brasov apare doar ca drum TransRegio.

Corina Cretu: “Autostrada Sebes – Turda va fi finantata european in doua transe – 150 de milioane de euro din exercitiul 2007-2013 si restul din exercitiul 2014 – 2020”

Aflata si ea in vizita pe santierul autostrazii Sebes – Turda, Corina Cretu, comisarul European pentru Politici Regionale, a precizat ca autostrada in cauza va primi finantare in doua faze, din doua cicluri financiare – cel care se incheie anul acesta si noul exercitiu financiar european.

“In ceea ce priveste Sebes-Turda, este o lucrare de mare amploare, pe care in parteneriat cu autoritatile romane am decis sa fie finantata in doua transe, o prima parte de 150 de milioane va fi fazata in perioada 2007-2013. Avem asigurari din partea autoritatilor romane ca aceasta prima parte se va termina in iunie 2016, dupa care va incepe faza a doua din exercitiul bugetar 2014-2020. In legatura cu programul operational de infrastructura mare, stiti foarte bine ca acesta e unul din programele operationale cele mai mari, de 9,5 mld. Si aici speranta noastra e ca dupa adoptarea MPGT sa putem da drumul proiectelor de mare amploare, sigur ca asteptam si sunt convinsa ca Ministerul Transporturilor va veni in acest sector de transport cu proiecte mature care vor duce la dezvoltarea regiunilor”, a precizat Comisarul European.

Despre autostrada A10 Sebes – Turda, in detaliu, in pagina dedicata a proiectului special “Monitorizari. Proiecte de Infrastructura”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro