„Minkgate”, saga milioanelor de nurci sacrificate în Danemarca în timpul pandemiei, s-a încheiat cu demisia guvernului
Premierul danez, social-democrata Mette Frederiksen, a convocat miercuri alegeri legislative anticipate pentru data de 1 noiembrie, scrutin la care stânga aflată în prezent la guvernare se va confrunta cu un bloc ce reuneşte dreapta şi extrema dreaptă, relatează RFI și Agerpres.
Mette Frederiksen, care conduce guvernul danez de la alegerile din iunie 2019, a cedat ultimatumului unui partid aliat în parlament, Partidul Social Liberal, care a ameninţat cu căderea guvernului dacă nu decide până joi convocarea anticipatelor.
Această ameninţare a venit în urma prezentării unui raport critic în luna iunie despre modul în care guvernul a gestionat problema sacrificării a milioane de nurci din cauza unei mutaţii a coronavirusului descoperite la aceste animale din crescătorii, raport din care a rezultat un scandal politic denumit „minkgate”, guvernul fiind acuzat în special că a sacrificat nurcile fără a avea bază legală.
Campania de sacrificare a nurcilor a fost anunțată de guvernul lui Frederiksen pe 4 noiembrie 2020, toate nurcile din Danemarca, aproximativ 15 milioane, fiind ucise până în data de 5 februarie a anului viitor, potrivit unui anunț făcut de guvernul danez la momentul respectiv.
Un scandal legat de îngroparea în grabă a nurcilor în gropi comune a izbucnit la doar o lună după începerea campaniei de sacrificare, autoritățile de la Copenhaga anunțând că vor dezgropa 4 milioane dintre animalele sacrificate din cauza temerilor că procesul de descompunere a carcaselor ar putea contamina apa potabilă sau zonele în care oamenii înoată.
Nurcile fuseseră îngropate în gropi comune pe un teren al armatei, fiind incinerate după exhumarea lor.
Ce arată sondajele de opinie privind alegerile din Danemarca
Ultimele sondaje prefigurează o competiţie electorală strânsă.
Astfel, „blocul roşu”, format din mai multe partide de stânga şi condus de social-democraţi este creditat cu 47-50% din intenţiile de vot, faţă de 49-50% pentru „blocul albastru”, din care fac parte în special partidele liberal, conservator şi trei formaţiuni ale dreptei naţionaliste.
Voturile parlamentarilor din teritoriile autonome Groenlanda şi Insulele Feroe ar putea înclina în viitorul parlament balanţa în favoarea unuia dintre aceste blocuri.
În declaraţia prin care a anunţat anticipatele, Frederiksen a susţinut că organizarea acestora înainte de termen este „ciudată” în contextul actualelor crize internaţionale, respectiv criza „energetică, economică şi de securitate”.
Ea a promis că, dacă va câştiga scrutinul, partidul ei va încerca să formeze un guvern susţinut de o largă majoritate, după ce guvernul în exerciţiu a fost unul minoritar, având în parlament numai un sfert din mandate.
Guvernul lui Frederiksen a ridicat luna trecută inderdicția privind creșterea nurcilor în țară. Danemarca era cel mai mare exportator de blană de nurcă din lume înainte de decizia luată privind sacrificarea întregii populații ca urmare a îngrijorărilor provocate de coronavirus.