Mircea Cartarescu denunta atacurile sistematice impotriva Culturii si deplange prezenta lui Victor Ponta la Salonul Culturii din Paris: Culpa morala a acestui om care si-a copiat lucrarea de doctorat va pata iremediabil fata culturii romanesti.
Scriitorul Mircea Cartarescu, autorul contemporan roman cel mai tradus, deplange, intr-un interviu acordat AFP, „momentele dramatice” traite in ultimele luni de cultura din Romania si „razboiul” impotriva intelectualilor, argumente care l-au determinat sa nu participe la Salonul Cartii din Paris.
„Absenta mea de la Salonul Cartii din Paris este in primul rand un protest. Intr-o Romanie care se degradeaza pe zi ce trece (…) cultura traieste si ea momente dramatice”, afirma scriitorul, adeseori evocat ca posibil premiu Nobel pentru literatura.
Poet si romancier, autor printre altele al cartilor „Orbitor” (L’oeil en feu, Denoel, 2005) si „Aripa tatuata” (L’Aile tatouee, Denoel, 2009), Cartarescu, 56 de ani, figura printre cei 27 de scriitori romani invitati la Paris pentru al 33-lea Salon al Cartii, unde Romania este invitat de onoare.
Dar reorganizarea expeditiva de anul trecut a Institutului Cultural Roman (ICR) a provocat o furtuna internationala si a determinat numerosi intelectuali romani sa taie orice legatura cu aceasta institutie.
Sute de artisti si de figuri ale lumii culturale din lumea intreaga, printre care premiile Nobel pentru literatura Tomas Transtromer si Herta Muller, editorul francez Paul Otchakovsky-Laurens (Editions P.O.L), scriitorul Jean Mattern sau regizori romani laureati la Cannes precum Cristian Mungiu si Cristi Puiu au denuntat la acel moment o „epurare” a institutiei si o tentativa de subordonare politica a culturii.
Numit in fruntea ICR de majoritatea de centru-stanga ajunsa la putere in mai 2012, fostul ministru al Afacerilor Externe Andrei Marga a schimbat imediat misiunea institutului, care trebuie acum sa „conserve identitatea nationala” a Romaniei, in conditiile in care pana atunci se ocupa de promovarea vocilor artistice independente.
„La ICR a venit o conducere care ne intoarce cu patru decenii in urma, la epoca protocronismului populist al culturnicilor lui Ceausescu. Sunt oameni (…) care profereaza injurii, pe site-ul ICR, la adresa celor mai importanti artisti romani, care au pornit un razboi impotriva intelectualilor romani cei mai cunoscuti”, afirma Cartarescu.
„Echipa lui Marga profereaza injurii impotriva celor mai importanti artisti romani si duce un razboi impotriva celor mai cunoscuti intelectuali romani”, adauga el.
Intr-un interviu acordat televiziunii Realitatea TV in octombrie, Marga lasase sa se inteleaga ca Mircea Cartarescu fusese „privilegiat” de fosta conducere a ICR in ceea ce priveste numarul de volume traduse si publicate in strainatate, afirmand ca lista autorilor propusi editurilor era redactata dupa criterii „pur subiective”.
„S-a spus ca statul roman a cheltuit cu deplasarile mele in strainatate si traducerile din scrierile mele o suma uriasa din banii contribuabililor, am fost numit un agent de propaganda politica in strainatate, valoarea literaturii mele a fost pusa la indoiala, am fost si sunt insultat in Romania, zilnic…”, spune scriitorul care a obtinut in 2012, la Berlin, premiul Haus der Kulturen der Welt pentru „Orbitor”.
„In aceste conditii nu am cum sa-mi indeplinesc rolul de mesager al culturii romanesti in strainatate, caci tocmai acest rol mi s-a negat sistematic de actuala conducere a ICR?”, s-a intrebat el.
Cartarescu deplange intre altele prezenta la Salonul Culturii a premierului roman Victor Ponta, recunoscut vinovat de plagiat la teza sa de doctorat de mai multe comisii universitare: „Acum insa, dincolo de povestea cu ICR-ul, se aude ca va veni la Salon si Primul Ministru Victor Ponta (…) „Culpa morala a acestui om care si-a copiat lucrarea de doctorat de la altii va pata iremediabil fata culturii romanesti.”
Victor Ponta a negat acest plagiat. Potrivit unor surse oficiale citate de Digi 24, premierul ar fi decis sa nu mai participe la Salonul de carte de la Paris, desi, initial, prezenta sa fusese confirmata.
Mai multi alti scriitori importanti invitati la Paris, printre care Andrei Plesu, unul dintre cei mai respectati intelectuali ai tarii, si filosoful si directorul Humanitas, Gabriel Liiceanu, au anuntat ca nu se vor deplasa la Paris, pentru a-si arata dezacordul fata de politica ICR.
„Ma adresez compatriotilor mei, si mai ales oamenilor din cultura. Cred ca nu ne-ar strica mai mult curaj si mai multa solidaritate in fata primitivismului si amatorismului cultural. Altfel vom fi sufocati, cu totii, de ele”, spune Cartarescu.
Marti, Marga a criticat dur doi autori romani, printre care si Andrei Plesu, si a afirmat intr-un comunicat ca „pentru cei care au ales sa nu raspunda invitatiei franceze, ceilalti autori romani prezenti la Salon vor reprezenta de o maniera convingatoare cultura romana”.