Sari direct la conținut

Mircea Miclea, despre alocarea a 2,5% din PIB educației: „O sabotare a economiei naționale din viitor. Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel sau pe tehnologie de vârf?”

HotNews.ro
Mircea Miclea, Foto: Agerpres
Mircea Miclea, Foto: Agerpres

Fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, profesor la Universitatea „Babeș-Bolyai”, spune că are o „părere foarte proastă” despre alocarea a numai 2,5% din PIB pentru educație în bugetul pe anul acesta, afirmând că este o „sabotare” a economiei naționale din viitor.

„Am o părere foarte proastă (despre alocare a 2,5% din PIB educației în 2021 – n.r.). Indiferent de ce criză traversăm, prioritatile se văd exact în criză, atunci înseamnă că educația este prioritate când tu în criză aloci educației ce trebuie. Eu cred că cei care alocă un buget atât de redus pentru educație sabotează principala resursă națională. Pentru că în viitor principala resursă a acestei țări nu vor fi nici resursele naționale, nici capitalul. Vor fi competențele din mintea oamenilor”, a declarat Miclea în cadrul unei dezbateri organizate de Cursdeguvernare.ro.

„Noi trebuie să ne gândim – ce vrem? Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel? Atunci vom face competențele aferente. Sau vrem o economie bazată pe tehnologie de varf și să însemnăm ceva în istorie? Atunci trebuie să alocăm bani pentru educație. O sabotare a economiei naționale din viitor este ceea ce se întâmplă în prezent”, a continuat acesta.

Mircea Miclea a demisionat din funcția de ministru al Educației în 2005, ca urmare a faptului că educația nu a primit buget de 6% din PIB. Legea educației prevede alocarea anuală a 6% din PIB educației, însă această prevedere, suspendată în mai multe rânduri, nu a fost niciodată aplicată.

Pentru educație, în 2021 este prevăzută suma de 28,507 miliarde lei, adică 2,55% din PIB. Anul trecut a fost prevăzut 2,7% din PIB.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro