Sari direct la conținut

Misterul sedintei-fantoma de la Tarom care urma sa decida soarta lui Dan Pascariu la sefia Consiliului de Administratie

HotNews.ro
AGA Tarom din septembrie s-a tinut desi a lipsit acelasi actionar minoritar, Foto: Hotnews
AGA Tarom din septembrie s-a tinut desi a lipsit acelasi actionar minoritar, Foto: Hotnews

Adunarea generala a actionarilor (AGA) Tarom ce trebuia sa se tina marti seara si in care ar fi urmat sa fie demis Dan Pascariu din functia de membru si presedinte al Consiliului de Administratie nu a mai avut loc pentru ca unul dintre actionarii minoritari – SIF Muntenia cu 0,09% din actiuni – nu s-a prezentat, informatie confirmata miercuri si de catre Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu. Intrebata daca are informatii ca SIF Muntenia ar fi boicotat AGA pentru a se evita demiterea lui Dan Pascariu din CA, Ramona Manescu a declarat ca spera ca nu s-a intamplat asa. „Dar vedem…”, a incheiat Manescu. Cu toate acestea, potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, in urma cu mai putin de o luna o alta AGA s-a tinut, s-au luat decizii si a fost declarata valida chiar daca acelasi actionar – SIF Muntenia – a lipsit de la sedinta.

Potrivit unor documente obtinute de HotNews.ro, pe 27 septembrie 2013 s-a tinut o adunare extraordinara a actionariatului Tarom. De la acea sedinta a lipsit totusi reprezentantul SIF Muntenia, unul dintre actionarii minoritari ai companiei (0,09%).

AGA Tarom - 27 sept (1)

AGA Tarom – 27 sept (1)

Foto: Hotnews

Chiar si asa, sedinta a avut loc, au fost adoptate mai multe decizii si se mentioneaza ca a fost „legal si statutar intrunita”. (Vezi fotografiile atasate)

Intr-o situatie asemanatoare, adica marti seara cand AGA trebuie sa se reuneasca si, potrivit surselor HotNews.ro, sa ia in discutie demiterea sefului Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, adunarea nu a mai avut loc pe motiv ca reprezentantul SIF Muntenia nu s-a prezentat.

Informatia publicata atunci de HotNews.ro a fost confirmata, miercuri, si de catre Ministrul Transporturilor, Ramona Manescu.

„Am inteles ca saptamana viitoare este programata o sedinta a CA. Probabil ca vor fi cooptati noii membri. Daca saptamana viitoare CA va decide prelungirea mandatului domnului Heinzmann, atunci dumnealui va ramane si nu vom mai avea niciun conflict. Domnul Pascariu este deocamdata in CA”, a mai spus Manescu.

Manescu a fost intrebata de jurnalisti daca Dan Pascariu va ramane in CA dupa sedinta de saptamana viitoare, insa ministrul a evitat un raspuns concret.

AGA Tarom - 27 sept (2)

AGA Tarom – 27 sept (2)

Foto: Hotnews

„Intrebati Consiliul de Administratie, de ce ma intrebati pe mine?”, a spus Manescu.

Intrebata daca are informatii ca SIF Muntenia ar fi boicotat AGA pentru a se evita demiterea lui Dan Pascariu din CA, Ramona Manescu a declarat ca spera ca nu s-a intamplat asa. „Dar vedem…”, a incheiat Manescu.

Pe langa documentele obtinute de HotNews.ro care arata ca o AGA la Tarom se poate tine si in lipsa unuia dintre actionarii minoritari – in cazul de fata SIF Muntenia cu 0,09% din actiuni – stau si textele legale, mai exact Statutul Companiei.

Conform statutului Tarom, adunarea generala a actionarilor se convoaca de catre presedintele consiliului de administratie, adica in cazul asta chiar persoana ce urma sa fie demisa din CA, iar in cazul adunarilor extraordinare, la cererea actionarilor reprezentand cel putin o treime din capitalul social.

Totusi, in acelasi statut se precizeaza ca in cazul unei convocari, aceasta trebuie sa fie publicata in Monitorul oficial si intr-un ziar de larga circulatie „cu cel putin 15 zile inainte de data stabilita, in conditiile legii”.

Cu toate acestea, surse HotNews.ro sustin ca sedinta AGA de marti a fost anuntata in urma cu o saptamana.

In acelasi text de lege se spune insa clar ca pentru ca o adunare generala, fie ea si extraordinara cum a fost cea de marti, nu este nevoie neaparat de prezenta tuturor actionarilor.

„Adunarea generala extraordinara a actionarilor este constituita valabil si poate lua hotarari, daca la prima convocare actionarii prezenti sau reprezentati detin cel putin trei patrimi din capitalul social, iar la a doua convocare, daca detin cel putin jumatate din capitalul social”, se arata in articolul 15, punctul 3.

Dupa amanarea sedintei AGA de marti, in presa au circulat informatii atribuite unor surse din companie ca o noua adunare a actionariatului nu poate fi convocata mai devreme de 30 de zile. Cu toate acestea in statutul companiei nu se precizeaza asa ceva, iar o sedinta AGA extraordinara poate fi convocata oricand, atata timp cat se respecta celelalte cerinte legale legate de convocare.

Drept dovada ca adunarile extraordinare ale actionariatului pot fi convocate indiferent daca au trecut 30 de zile sau nu, stau si documentele publicate acum de HotNews.ro: o adunare extraordinara s-a tinut pe 27 septembrie, iar cea de marti urma sa se tina pe 22 octombrie, adica in decurs de 25 de zile.

  • HotNews.ro a solicitat Ministerului Transporturilor o clarificare privind sedinta AGA de marti seara ce nu a mai avut loc, precum si daca are in vedere, ca actionar majoritar, sa convoace o noua adunare a actionariatului. Vom publica raspunsul ministerului de indata ce il vom primi.

AGA nu s-a tinut. Un actionar minoritar cu 0,09% din actiuni nu s-a prezentat

HotNews.ro a relatat marti seara ca sedinta extraordinara a Adunarii Generale a Actionarilor Tarom in care urma sa fie revocat din functie seful Consiliului de Administratie, Dan Pascariu, si sa fie numiti noii membri in CA a fost amanata din cauza ca unul dintre actionarii minoritari, SIF Muntenia, nu s-a prezentat la sedinta.

Sedinta AGA si numirea noilor membri erau importante in vederea prelungirii mandatului managerului privat, belgianul Christian Heinzmann, fortat sa isi reduca mandatul de catre seful CA in luna iunie.

Ca urmare a amanarii AGA, Dan Pascariu isi pastreaza in continuare functia de sef al CA, au precizat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei.

Marti dimineata, 22 octombrie, Nicolae Demetriade si-a anuntat demisia din functia de administrator-director executiv al Tarom, dar si din Consiliul de Administratie al companiei aeriene nationale. El a invocat aplicarea prevederilor ordonantei privind managementul privat la Tarom, despre care a afirmand ca „a fost doar o iluzie”. CA-ul Tarom a hotarat in iunie sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv, dupa ce managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Ulterior, surse au confirmat pentru HotNews.ro ca Dan Pascariu va fi demis din functie. Atat Demetriade, cat si Pascariu au fost invitati luni la sediul Ministerului Transporturilor, unde li s-a transmis ca prelungirea mandatului belgianului Christian Heinzmann este o chestiune care e deasupra managementului corporatist, existand presiuni diplomatice care impun mentinerea acestuia in functie, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate discutiilor.

„Daca nu sunteti de acord cu prelungirea mandatului d-lui Heinzmann, va astept demisiile”, li s-ar fi transmis celor doi. Ca urmare, Demetriade si-a depus demisia, iar Pascariu va fi demis. In locul lor vor fi pusi oameni care sa prelungeasca mandatul belgianului, au mai spus sursele citate.

Potrivit surselor HotNews.ro, cei trei noi membri in CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi si fost secretar de stat in ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta si Laurentiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam. Ceilalti membri ai CA vor ramane in functie.

Totusi, ministrul TransporturilorRamona Manescu a declarat miercuri ca vor fi numiti doar doi noi membri in CA, unul fiind reprezenatntul ministerului prin persoana lui Manuel Donescu.

Pe langa numele noi vehiculate si pe langa Dan Pascariu, Consiliul de administratie este format din:

  • Dumitru Prunariu – fost astronaut
  • Valentin Macec – fost consilier al ministrului transporturilor Ovidiu Silaghi
  • Ciprian Ladunca – director financiar si vicepresedinte al Metlife Alico Romania
  • Marius Ghenea – om de afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun si PC Garage

Membrii CA au un mandat pe patru ani. Potrivit legislatiei, Adunarea Generala a Actionarilor companiei Tarom numeste membrii Consiliului de Administratie.

Citeste despre demisiile din CA Tarom:

Problemele si scandalurile in Tarom au inceput de la finele lunii mai cand CA-ul Tarom a hotarat sa-l numeasca pe Nicolae Demetriade in functia de administrator-director executiv.

Mutarea venea in conditiile in care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost fortat de catre presedintele CA sa-si scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, desi rezultatele financiare ale companiei aratau primele cresteri in ultimii ani.

Despre aceasta problema, tensiunile din conducerea companei si presiunile asupra managerului privat, citi mai multe aici:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro