Sari direct la conținut

Misterul unui ”Stonehenge” portughez din lemn, de acum peste patru milenii

HotNews.ro
In situl Perdigoes, Foto: Era Arqueologia
In situl Perdigoes, Foto: Era Arqueologia

Arheologii au analizat în sudul Portugaliei rămășițele unui complex care acum 4500 de ani cuprindea două cercuri mari formate din stâlpi din lemn, teoria principală fiind că era vorba de un complex ceremonial sau de o necropolă. Complexul se află în regiunea Evora din sudul țării și se numește Perdigões, săpăturile începând acum 20 de ani.

Arheologii spun că ar fi prea mult să spunem că este vorba de un ”woodhenge” – adică un Stonehenge din lemn – și preferă să descrie locul ca fiind format din cercuri constituite din stâlpi din lemn (stâlpi din care nu s-a păstrat nimic).

Sit-ul arheologic are 16 ha și cuprinde și necropole, dar și menhiri. Menhirul este un monument megalitic (funerar sau de cult, întâlnit mai ales în provincia franceză Bretagne și în sudul Angliei) de la sfârșitul epocii neolitice, construit dintr-un bloc înalt de piatră necioplită, așezat vertical, izolat sau în grup.

În Portugalia s-au găsit urmele a două cercuri mari, o ipoteză fiind că unul ar fi fost destinat ceremoniilor la care participau doar bărbați, iar celălalt era pentru ceremoniile la care luau parte femeile.

Doar o treime din suprafața fostelor cercuri a fost excavată și s-au găsit găurile în care erau înfipți stâlpii, dar și șanțurile săpate la construirea ansamblului. O deschidere în aceste cercuri pare să indice o aliniere cu solstițiul de vară și cu cel de iarnă, însă este doar o ipoteză. Singurele fragmente găsite au fost de ceramică și de resturi de animale.

Estimarea este că acest complex ceremonial a fost construit undeva între 2800 și 2600 î Hr și suprafața ocupată de aceste cercuri avea cam 20 de metri în diametru.

Sursa. LiveScience

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro