Sari direct la conținut

Mitul economiei bazate pe consum​

Businessday.ro

Auzim de multi timp opinii conform carora economia romaneasca se bazeaza prea mult pe consum si prea putin pe productie, insa daca analizam cifrele la nivel macro observam ca situatia sta de fapt putin diferit.

Pentru a vedea cum stam in comparatie cu alte tari din Europa, sa luam in considerare doi indicatori: ponderea industriei in PIB, si ponderea consumului final al populatiei in PIB.

Industria romaneasca nu produce nimic?

In anul 2010, potrivit Eurostat, sectorul industrial romanesc a produs 26% din toata valoarea adaugata generata in economie, procent cu care ne situam pe locul doi in randul tarilor membre UE pentru care exista date, dupa Irlanda, click pe graficul alaturat pentru detalii.

In Germania, tara cu cel mai puternic sector industrial din Europa, ponderea industriei in PIB este de doar 21%, media UE fiind de 16,8%.

Ponderea industriei in PIB

Ponderea industriei in PIB

Foto: Businessday.ro

Ce arata aceste cifre? Arata ca, in Romania, industria este bine dezvoltata daca ne raportam la nivelul mediu de dezvoltare al economiei, companiile producatoare de bunuri industriale luand-o mult inaintea companiilor care activeaza in alte sectoare economice.

Mai mult, cresterea industriei nu s-a datorat cererii tot mai mari venite din interior, ci succesului tot mai mare pe care produsele romanesti le au in exterior, respectiv pe piete mult mai dezvoltate si mai pretentioase decat a noastra..

La cat ar trebui sa ajunga ponderea industriei in PIB pentru ca cei care spun ca economia romaneasca se bazeaza doar pe consum, fara a exista productie, sa isi schimbe parerea?

Cat consuma populatia?

In Romania, ponderea consumului final al populatiei in PIB este de 61%, procent cu care ne situam in prima parte a unul clasament condus de Grecia (72%), in timp ce procentul aferent Germaniei sau Frantei este de doar 55-56%, detalii in graficul alaturat.

Prima impresie este ca nu stam foarte bine, insa atunci cand vorbim despre consumul populatiei trebuie sa avem in vedere faptul ca aici este inclus si autoconsumul, respectiv

Ponderea consumului populatiei in PIB

Ponderea consumului populatiei in PIB

Foto: Businessday.ro

contravaloarea bunurilor produse si consumate in gospodarile populatiei. Acest tip de consum implica si automat si productie, deci nu dezechilibreaza economia in niciun fel.

Am aratat aici ca autoconsumul a generat anul trecut 7,6% din PIB, acest procent fiind inclus in procentul de 61% cat reprezinta consumul total al populatiei. Acum, isi imagineaza cineva ca in tarile dezvoltate, ponderea autoconsumului in PIB este mai mare de 1-2%? De fapt, cu cat populatia este mai saraca, cu atat ponderea autoconsumului in PIB este mai mare.

Daca nu luam in considerare autoconsumul, ponderea consumului populatiei in PIB s-ar reduce pana la un procent cel mult egal cu cel din Germania sau Franta, si net inferior celui din Marea Britanie sau SUA.

In aceste conditii, unde este consumul excesiv?

Consumam prea mult?

Din punctul de vedere al consumului, Romania nu sta nici mai bine, nici mai rau decat alte tari din Europa. Totusi, cei care spun ca trebuie sa consumam mai putin si sa producem mai mult ar trebui sa se intrebe cui vor vinde companiile productia, daca populatia nu consuma?

Banii sunt facuti sa circule, iar in ultimii doi ani, criza i-a determinat de romani sa se gandeasca de trei ori inainte de a cumpara ceva. Astfel s-a ajuns la situatia in care depozitele populatiei la banci au crescut de la 79 miliarde lei in octombrie 2008, la 104 miliarde lei in martie 2011, dar in acelasi timp, prabusirea consumului a determinat intrarea in faliment a multora dintre firmele care ar fi putut produce, dar nu au mai avut cui vinde.

Nu exista dezvoltare economica fara consum, iar exporturile nu vor putea mentine la nesfarsit economia romaneasca pe plus.​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro