Sari direct la conținut

Miza de 180 milioane euro in afacerea „Polus”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Una dintre cele mai importante afaceri din istoria Clujului a ajuns subiect de disputa intre conducerea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) si patronul clubului de fotbal CFR, omul de afaceri Arpad Paszkany.

Este vorba de un conflict juridic referitor la dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 35 de hectare situate in zona dintre orasul Cluj-Napoca si comuna Floresti.

Situatia a explodat efectiv in aceste zile, cand angajatii firmei internationale „Polus”, condusa de Paszkany, au intrat pe terenul respectiv si au instalat porti si cabine pentru paznici, care nu mai permit accesul angajatilor universitatii pe terenul respectiv.

Miza afacerii este evaluata la circa 180 de milioane euro

Potrivit reprezentantilor USAMV, prin actiunea reprezentantilor „Polus” sunt puse in pericol baze genetice unice in lume, precum si granturi de cercetare in valoare de 10 miliarde lei, plus 16 teze de doctorat bazate pe loturile experimentale de plante din zona cunoscuta sub numele de „Sapca Verde”.

Rectorul USAMV Cluj-Napoca, profesorul Liviu Marghitas, a afirmat ca este vorba de cea mai valoroasa colectie de plante medicinale din Romania, de cea mai mare baza de gene referitoare la culturile de hamei, precum si de circa 200 de soiuri si hibrizi de plante.

Culturile experimentale au fost amenajate pe un teren confiscat in anul 1945 de Statul Roman de la baronul maghiar Mikes, cu titlul de captura de razboi. Marghitas a spus ca de atunci si pana in prezent, universitatea a folosit terenul respectiv pentru cercetare si pentru lucrari practice.

El a adaugat, insa, ca in 1997, SC „Polus Investment Co Inc” Toronto din Canada, prin reprezentanta sa de la Budapesta, si-a anuntat intentia de a construi un centru comercial si de afaceri in zona orasului Cluj-Napoca.

Protocol de partid

Reprezentantii companiei canadiene ar fi negociat cu prefectul de atunci al judetului, Alexandru Farcas, si cu directorul din epoca al Fondului Proprietatii de Stat (FPS), Radu Sarbu. Reprezentantul SC „Polus” era afaceristul Arpad Paszkany. Toti trei erau colegi de partid in PNTCD, pe atunci principalul partid de guvernare.

Firma si autoritatile clujene au incheiat un protocol de colaborare, prin care Prefectura si FPS se angajau sa asiste SC „Polus” in rezolvarea tuturor problemelor tehnice si juridice legate de construirea centrului comercial.

In cele din urma, reprezentantii firmei au ajuns la concluzia ca cea mai potrivita locatie ar fi chiar pe terenul Statiunii Didactice Experimentale Manastur. Initial, prefectul Farcas a incercat sa obtina o hotarare de Guvern prin care statiunea de cercetare agricola sa fie vanduta SC „Polus Transilvania”, parte a concernului canadian „Polus”.

Ulterior, terenul a fost trecut printr-o hotarare de Guvern din administrarea universitatii in proprietatea companiei „Agroindustriala”, care reunea mai multe ferme de stat din zona Clujului.

Secretarul de atunci al Prefecturii, Sorin Nas, a cerut in 19 august 1997 stabilirea clasei de fertilitate a terenului respectiv, iar specialistii Oficiului pentru Studii Pedologice si Agrochimice au stabilit ca suprafata de pamant se incadreaza in clasa I de fertilitate.

Articolul 92 din Legea 18/1991 privind fondul funciar interzicea edificarea constructiilor pe terenurile agricole din clasele I si II de fertilitate. Reprezentantii Prefecturii au decis in aceste conditii extinderea intravilanului comunei Floresti cu terenul respectiv, ceea ce ducea la transformarea acestuia din suprafata agricola in teren pentru constructii. Insa, pentru acest lucru trebuia obtinut acordul Ministerului Agriculturii.

Drept urmare, noul proprietar al terenului, SC „Agroindustriala”, a comandat o noua expertiza a suprafetei de pamant, care a fost facuta de data aceasta de angajatii Institutului de Geodezie, Fotogametrie, Cartografie si Organizarea Teritoriului din Bucuresti, care functiona in cadrul Ministerului Agriculturii.

In urma acestei proceduri, terenul a fost trecut din clasa I de fertilitate in clasa III.

Fostul administrator al „Agroindustriala”, condamnat penal

Ca urmare a concluziilor noii expertize a devenit posibila trecerea terenului din extravilanul comunei in intravilan. Suprafata a fost intabulata in favoarea SC „Agroindustriala” SA, condusa pe atunci de fostul taranist Cristian Istratescu, condamnat ulterior la inchisoare pentru fals si uz de fals.

Apoi, firma condusa de taranist s-a asociat cu SC „Polus”, condusa de colegul acestuia de partid, Arpad Paszkany, iar in cele din urma, terenul a fost vandut companiei canadiene.

Numai ca dreptul de proprietate al SC „Agroindustriala” asupra suprafetei respective de pamant a fost contestat in instanta de reprezentantii USAMV, care au obtinut o sentinta judecatoreasca definitiva si irevocabila privind radierea dreptului de proprietate al companiei de stat asupra terenului de la Sapca Verde.

Numai ca aceasta sentinta nu a rezolvat litigiul decat pe jumatate, pentru ca instantele nu au anulat si contractul de vanzare-cumparare dintre „Polus” si „Agroindustriala”. Legalitatea acestuia este obiectul unui proces aflat pe rolul instantelor.

Cu toate acestea, SC „Polus”, care dispune in prezent de un contract legal incheiat prin care cumpara terenul de la „Agroindustriala”, a obtinut, zilele trecute, o autorizatie de construire, semnata de primarul din Floresti, Gligor Gherman, care da unda verde realizarii investitiei.

Edilul a spus ca a dat aceasta autorizatie in temeiul unei noi prevederi legale, aparute din 16 mai 2005, care da dreptul primarilor sa autorizeze ridicarea unor constructii pe terenuri aflate in litigiu.

„USAMV nu isi poate dovedi pretentiile”

Arpad Paszkany sustine ca terenul respectiv nu a fost niciodata al universitatii, care nu isi poate proba drepturile pe care le reclama asupra suprafetelor respective. El a afirmat ca „Polus” vrea sa investeasca 140 de milioane de euro, iar companiile partenere ale acestuia alte cateva zeci de milioane de euro, bani care vor intra in economia clujeana si care vor crea noi locuri de munca.

Afaceristul a adaugat ca USAMV a folosit abuziv terenul si ca el i-a avertizat in repetate randuri pe reprezentantii universitatii ca va incepe in curand lucrarile de constructie a complexului de tip Mall. Paszkany a adaugat ca pana acum a investit mai mult de patru milioane de euro doar in realizarea proiectului pe hartie si pentru obtinerea unor avize si autorizatii.

Directorul SC „Polus Transilvania” a mai afirmat ca are 27 de avize si de autorizatii pentru proiectul sau si ca daca nu ar fi avut actele in regula nu le-ar fi primit. Terenul de la Sapca Verde, care a fost vandut cu circa un dolar pe metru patrat, acum valoreaza cel putin 80 de euro/mp. Afacerea a devenit miza unui adevarat razboi pornit intre PNTCD si PRM.

Initial, fostul primar PRM al orasului, Gheorghe Funar, care spunea ca aceasta afacere ar face parte din planul de expansiune economica a Ungariei in Ardeal, a fost de partea unei organizatii obscure, Asociatia Fiilor Vechiului Manastur, controlata de membrii PRM si care, la randul lor, contestau proiectul „Polus”.

Nici protestele USAMV nu sunt tocmai dezinteresate din punct de vedere financiar. Conducerea institutiei de invatamant a recunoscut ca ar accepta un aranjament financiar daca firma „Polus” ar plati universitatii cateva milioane euro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro