Mizele turului 1
Una dintre tezele des auzite in aceasta campanie electorala a fost lipsa dezbaterilor pe programele candidatilor. E o teza partial falsa, pentru ca am avut suficiente evenimente relevante pentru a afla pozitionarile candidatilor: valul de dosare, tensiunile cu Rusia, probleme economice. E adevarat ca au lipsit dezbaterile fata in fata, dar cine a vrut sa se informeze a avut suficienta informatie la dispozitie.
Aceste premise fiind stabilite, iata care vor fi marile mize ale primului tur al alegerilor:
Vor continua lideri politici centrali si locali sa mizeze sinucigas pe fraudarea votului? Daca dupa toate anchetele DNA vor continua furturile electorale, inseamna ca sintem fie in prezenta unor inconstienti, fie a unor oameni care simt ca nu mai au nimic de pierdut
Va insemna Elena Udrea insolventa politica pentru Traian Basescu? Daca scoate un scor sub cel al PMP de la europarlamentare, Elena Udrea ii va lasa lui Basescu un proiect situat in zona marginala a politicii. O eventuala revenire a lui Traian Basescu in politica va necesita eforturi uriase pentru recistigarea credibilitatii.
Va intelege electoratul ca PSD este esenta coruptiei? Asa cum am mai scris, PSD are in acest moment zero sanse de reformare, iar Victor Ponta este exponentul sau. Zecile de dosare si anchete deschise in ultima perioada pe numele unor lideri de frunte au aratat un partid profund corupt, cu o agenda penala ce nu are nimic de-a face cu interesul public. Va intelege asta publicul?
Va reusi Iohannis sa seduca publicul prin stilul sau non-combativ? Candidatul ACL a reusit sa nu creeze nici o tema majora de dezbatere, in afara situatiei sale locative. Rara performanta, dar poate sintem noi, ziaristii, prea obisnuiti cu lupta politica zgomotoasa. In plus, ramine de vazut daca PDL se va mobiliza cu adevarat pentru un candidat – in premiera – din afara partidului.
Ce efect au dosarele DNA asupra mobilizarii in teritoriu? Chiar de la primele ore ale zilei de duminica, odata cu primele raportari ale prezentei de la Biroul Electoral Central, vom vedea ce prezenta se inregistreaza in judetele ale caror baroni sint arestati, consemnati la domiciliu sau cu diferite alte probleme penale: Constanta, Mehedinti, Prahova, Bacau, Braila etc.
Apetenta pentru agenda reformista a Monicai Macovei.Un scor mare al candidatului independent va arata ca o parte insemnata a populatiei sprijina aceasta agenda, iar pe acest sprijin Macovei poate construi un viitor partid. In plus, un scor bun va arata ca se pot aduna voturi si fara pomeni electorale si fara armate de partid. Un scor slab insa risca sa taie entuziasmul acelei elite care a sprijinit-o pe Monica Macovei si care si-a pus energia in slujba proiectului ei.
Va lua Tariceanu suficiente voturi pentru a deveni premierul propus al lui Ponta? Victor Ponta da tot mai multe indicii ca il va alege pe Tariceanu premier si-i va coopta partidul la guvernare daca acesta atrage suficiente voturi. Daca fostul lider liberal va scoate insa sub 4-5%, va fi suficient pentru ca PSD sa inghita aceasta propunere pe nemestecate si sa renunte atit de usor la postul de premier?
Va fi zguduita pozitia UDMR de partid-dominant in comunitatea maghiara? Daca Szilágyi Zsolt, candidat din partea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) ii va lua suficiente voturi lui Kelemen Hunor, atunci primatul UDMR in comunitate va fi pus serios la indoiala, cu efecte profunde pe termen lung.
Credibilitatea sondorilor. In ultima luna am avut o multime de sondaje cu rezultate contradictorii, iar votul din primul tur va arata care dintre casele de sondare vor putea beneficia de credibilitate in continuare
Nu in ultimul rind, mobilizarea. O prezenta crescuta la vot ar insemna un dezavantaj pentru candidatii care depind de armatele de partid si un avantaj pentru prezidentiabilii care pot aduce la urne categorii de electori care in mod normal stau acasa. Cine va reusi asta?