Moartea unui presedinte: Gerald Ford
Cel mai in varsta presedinte american si singurul din istorie care nu a fost ales in urma unui scrutin electoral, Gerald Ford, a incetat din viata marti, in California, in varsta de 93 de ani. Ultimii ani din viata si i-a petrecut la locuinta sa, aflata la aproape 210 kilometri de Los Angeles. In luna ianuarie a acestui an, a fost diagnosticat cu pneumonie si a suferit doua interventii la inima.
Ford a devenit al 38-lea presedinte al Statelor Unite la doar cateva minute dupa demisia lui Richard Nixon, in urma scandalului Watergate, fiind ales personal de catre liderul republican cazut in dizgratie.
“Lungul nostru cosmar national a luat sfarsit”, au fost cuvintele cu care Ford si-a inaugurat presedintia, la 9 august 1974, mandatul sau durand doar 895 de zile, pana la 20 ianuarie 1977. La alegerile prezidentiale din 1976, Ford a fost invins de candidatul democrat, Jimmy Carter.
Presedintia lui Gerald Ford a fost marcata de urmarile scandalului Watergate, ale razboiului din Vietnam si ale recesiunii economiei americane.
La doar o luna de la instalarea in fruntea Casei Albe, intr-un act ce a fost considerat de analisti de mare curaj, Ford i-a acordat fostului sef al administratiei, Richard Nixon, o “gratiere prezidentiala” pentru ilegalitatile comise in perioada petrecuta in Biroul Oval. Istoricii sunt de acord ca acest act l-a costat presedintia la alegerile din 1976.
In anul 1975, administratia Ford a fost martora caderii Saigonului si a retragerii trupelor americane din Vietnam. Pe plan international, Gerald Ford a facut pasi importanti pentru imbunatatirea relatiilor cu Uniunea Sovietica, prin realizarea Acordurilor de la Helsinki, si China.
Presedintele Ford a supravietuit si la doua tentative de asasinat, in Sacramento si San Francisco, petrecute la doar 17 zile una de cealalta. Ambele tentative au fost comise de femei.
Dupa retragerea din functia de presedinte, Gerald Ford a continuat sa fie activ pe scena politica americana, tinand conferinte, discursuri, participand la inaugurarea noilor sefi ai administratiei de la Casa Alba. Starea lui de sanatate s-a deteriorat continuu dupa infarctul suferit la Conventia Nationala Republicana in 2000.
In acest an, el a suferit de pneumonie si probleme cardiace, fiind supus mai multor teste medicale.
Conform testamentului scris inca din timpul presedintiei, Gerald Ford va fi inmormantat la muzeul sau prezidential din orasul Grand Rapids (Michigan).