Mobilizare in fata naturii
Masurile de prevenire au fost discutate, ieri, in cadrul sedintei ATOP.
Autoritatile monitorizeaza atent riurile si piraiele din judet
Cum riscul inundatiilor nu ocoleste, in aceste zile, Sibiul, autoritatile locale si sefii citorva institutii descentralizate s-au intilnit, ieri, la sediul Consiliului Judetean, pentru a asterne pe hirtie modalitati de prevenire a dezastrelor care s-ar putea inregistra in cazul unor inundatii sau furtuni, anuntate de meteorologi in aceasta perioada.
Potrivit subprefectului Marin Craciun, membru al ATOP, una din aceste masuri consta in monitorizarea atenta a riurilor si piraielor, dar si in recomandari pentru primarii din judet. „Am comunicat comitetelor locale pentru situatii de urgenta sa ia masuri pentru prevenirea consecintelor unor eventuale dezastre.
Primarii trebuie sa fie si ei atenti, in permanenta, la situatia din comunele lor, pentru ca e mai bine sa prevenim evenimentele, decit sa vina vreo viitura si sa nu fim pregatiti”, este de parere subprefectul.
Risc minim de inundatii
Desi ploile abundente isi fac de cap in satele in care canalizarile nu au mai fost inlocuite de ani buni, autoritatile si specialistii meteo sustin ca Sibiul va fi ferit de dezastre mari. Cu exceptia sibienilor ghinionisti de pe la sate, care se trezesc cu apa in case la o ploaie mai serioasa. In rest, nu vor fi pagube majore, anunta acestia.
„Avem si oameni, avem si utilaje de interventie, daca va fi cazul. Dar, din semnalele pe care le-am primit pina acum, nu cred ca va fi”, este de parere subprefectul. Nici Ion Popescu, directorul Centrului Meteorologic Transilvania Sud nu vede posibilitatea producerii unor inundatii cauzate de ploi abundente sau furtuni. Totusi, din 15 septembrie, scapam de ploi, de frig si de vint.
Potrivit lui Ion Poescu, vremea se va incalzi si va urca peste temperaturile obisnuite din aceasta perioada. Avertizarea meteo cu cod galben se mentine pina in 13 septembrie, la ora 9.
ISJ recomanda uniforme
Violenta in scoli a fost un alt subiect adus in atentia ATOP. Una din masurile propuse de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) este angajarea a inca 220 de paznici, pe linga cei 150 existenti. Aceasta masura ar incarca cheltuielile bugetelor locale, la capitolul invatamint, cu 200.000 de lei noi pe luna.
O alta propunere a ISJ Sibiu este introducerea semnelor distinctive, cum ar fi insigne, esarfe, ecusoane si uniforme in toate unitatile scolare, dar si accesul in incinta scolii pe baza unui permis sau a unui card eliberat de fiecare institutie de invatamint in parte. „Fiecare scoala trebuie sa stabileasca semne distinctive pentru elevi si sa decida daca vor adopta sau nu uniformele.
Noi avem scoli in care elevi poarta uniforme si nu e niciun dezastru. Cineva chiar a spus, la sedinta, ca e mai ieftina o uniforma decit sa fie fata in pas cu moda”, a spus Roberto Dietrich, inspector scolar general adjunct.
In cadrul aceleiasi sedinte, protopopul Ioan Gaban, din Medias, a afirmat ca una din cele mai indicate masuri de combatere a violentei in scoli este data de existenta unei mai mari apropieri intre familie, biserica si scoala.
Marin Craciun l subprefect Sibiu
„Avem si oameni, avem si utilaje de interventie, daca va fi cazul. Dar, din semnalele pe care le-am primit pina acum, nu cred ca va fi”