Sari direct la conținut

Moldova, vodka și ortodoxia

Contributors.ro
Marius Vasileanu, Foto: Contributors.ro
Marius Vasileanu, Foto: Contributors.ro

Armata Bisericii Ortodoxe Ruse care încă ocupă bună parte din Moldova din stânga Prutului le cere moldovenilor să voteze la președinție icoana făcătoare de minciuni a lui Ivan cel băutor de vodkă…

Aceasta s-a petrecut zilele trecute când câțiva militanți ruși îmbrăcați în haine de camuflaj, unul deghizat chiar în episcop de Bălți, au început să mitralieze cu minciuni străvezii și jigniri în candidatul moldovenilor la o viață mai bună, Maia Sandu. Diabolizarea candidatului pro-european se dorește a fi acum, pe final de campanie electorală, cea mai importantă armă a propagandei ruse în Moldova, iar manipulările folosite de această armată de ocupație reprezentată, iată, și de Biserică, produc greață oricărui om normal la cap și la suflet. Dar cum prea multă vodkă îți ia mințile, unii moldoveni s-ar putea să plece urechea la minciunile acestor popi cuvioși ca un kalașnikov.

Iată doar câteva din lecțiile și întrebările acestei „liturghii” cu vodkă & minciuni și a situației din Basarabia de astăzi:

  • În urma alegerilor prezidențiale de la Chișinău vom avea cea mai realistă hartă a Moldovei de peste Prut și câteva răspunsuri la întrebările: câți mai cred în minciunile rusești și ale oligarhilor locali și câți vor o viață normală, europeană, câți moldoveni vor bunăstare și câți vor sclavia ruso-asiatică?
  • Tot atunci vom avea o imagine mai clară a generozității și responsabilității moldovenilor: câți dintre cei plecați să muncească pe meleaguri străine vor face efortul de a reveni acasă pentru un weekend sau se vor deplasa – poate sute de km – la cele câteva locuri de votare amenajate în Occident? Merită oare acest efort, dacă tot au aflat cum se trăiește mai bine în libertate? Sau vor fi indiferenți față de cei pe care i-au lăsat acasă? Le vor da măcar un telefon să-i convingă să voteze cu Maia Sandu?
  • Astfel de confruntări pseudo-religioase sunt și un prilej de călire, în limbaj creștinesc se numesc încercări. Numai din astfel de încercări basarabenii vor învăța, între altele, ce înseamnă a nu te îmbăta cu apă rece: ce înseamnă libertatea, ce înseamnă Europa și Occidentul – cu bune, cu rele, cu nuanțe. De pildă, Europa nu înseamnă homosexuali, cum vrea să credem propaganda acestor mercenari deghizați în preoți ortodocși. Europa este o poveste despre democrație și libertate. Ai libertatea inclusiv de a vota o modificare a Constituției în care să se precizeze că familia normală este formată din femeie și bărbat, cum se va petrece curând chiar în România, cum au făcut-o, într-un fel sau altul, legal, alte țări din Uniunea Europeană. Fiindcă aici este democrație, nu oligarhie.
  • Ceva învățăminte din alegerile prezidențiale din Moldova se întrevăd și pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR). Chiar dacă a tăcut înțelept de această dată – și nu a dat vreo replică așa-zisului episcop de Bălți și acoliților săi, așa cum au cerut unii analiști isteți de pe la noi –, BOR are încă  propriile-i probleme de relaționare cu politicul, aici, în România. Chiar dacă a fost luată o hotărâre internă de neimplicare a BOR în campaniile electorale, nu de puține ori aceasta n-a fost respectată de unii clerici, chiar ierarhi. Cel mai recent exemplu a fost cel legat de alegerile prezidențiale din România în care episcopul vicar al Maramureșului Justin Sigheteanul ne-a cerut să nu votăm cu un neamț (creștin, de confesiune luterană). Iată că românii nu s-au lăsat păcăliți, neamțul Johannis a fost votat masiv – inclusiv în Basarabia (78%)! – și nu s-a petrecut nimic special la nivel de credință, ortodocșii au rămas ceea ce-au fost dintotdeauna. Instrumentarea în scopuri politice a religiosului este lesne recognoscibilă. Binevenită ar fi nealegerea în scaunul de episcop de Maramureș, recent vacantat, al vicarului sus-numit. Să sperăm că votul Sf. Sinod va aduce la Maramureș un ierarh ceva mai inteligent. Dincolo de aranjamentele subterane, votul este unealta omului simplu în raport cu puterea acestei lumi. Și poate realiza minuni, totul este să crezi!
  • Să nu ne imaginăm însă că a uitat cineva distincțiile BOR acordate lui Ponta, Dragnea & co., taman în preajma ultimelor alegeri prezidențiale din România. Devenită proverbială, aviditatea financiară a unora dintre ierarhii BOR este în stare de nenumărate scamatorii politice, așa că nu este cazul să-i diabolizăm pe clericii filoruși din Basarabia, ci să-i compătimim creștinește. Fiecare cu oligarhii săi, iar prietenia între oligarhi și lichelele politice, între oligarhi și ierarhii Bisericii este naturală precum frăția între bețivi. De aceea, cum bine se știe, Ponta plus Plahotniuc egal love…
  • Cât de neinspirați politic or fi fost ierarhii noștri din BOR, încă nu se cunosc cazuri flagrante de slujire a unor interese străine țării lor, precum face astăzi episcopul de Bălți și acoliții săi. Totuși există întrebări care-și așteaptă un răspuns: cât de mare este astăzi influența Bisericii Ortodoxe Ruse în România, câți activiști ai Agitprop-ului cu mască pravoslavnică sunt pe-aici? Câți simpatizanți, câți idioți utili? Cumulat cu agresiva propagandă politică desfășurată (aproape) la vedere de ruși în ultimii ani – în momente critice, s-ar putea să ne doară mai mult decât ne imaginăm. Este un motiv în plus pentru a sprijini oamenii echilibrați și inteligenți din clerul și dintre ierarhii BOR. Cu tot cu păcatele lor și-ale noastre, ale tuturora.
  • Există oare un plan B, în care fie și peste zeci de ani, când Rusia va fi – să sperăm – mai puțin agresivă, să fie realizată o evaluarea lucidă a nenumăratelor punți comune reale? Chiar dacă astăzi pare incredibi, pe vremea Moldovei lui Cantemir, eram aliați cu rușii. Alături de Dimitrie Cantemir, la nivelul religiosului, Sf. Petru Movilă, Sf. Paisie Velicikovski ori, mai recent, Cuviosul Ioan Kulâghin (Ioan cel Străin) de la Rugul Aprins reprezintă punți solide de comuniune întru Hristos. Cândva, când rușii vor veni la valorile civilizației, cei sus-menționați vor fi un punct de plecare pentru un dialog onest. Dar până atunci rușii încă nu și-au asumat istoria ororilor pe care le-au produs popoarelor dimprejur, pe care le-au agresat și chiar distrus sistematic. Și continuă să le agreseze, chiar să le distrugă, și astăzi, inclusiv în republica Moldova.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro