Sari direct la conținut

Monitorul Educației de la Comisia Europeană: România cheltuie puțin pentru educație, iar profesorii nu sunt sprijiniți

HotNews.ro
Elevi, Foto: Hotnews
Elevi, Foto: Hotnews

Procentul tinerilor din categoria de vârstă 18-24 de ani care au părăsit timpuriu școala a fost de 16,4% în 2018, arată Monitorul Educației și Formării dar publicității de Comisia Europeană. Procentul este mai mare decât în alte state UE, unde media părăsirii timpurii a școlii a fost de 10,6% anul trecut. România nu a progresat deloc față de acum 10 ani, când procentul părăsirii timpurii a școlii era la fel.

În ceea ce privește ponderea absolvenților de studii superioare (30-34 ani), procentul este de 24.6% pentru România, media la nivel european fiind 40.7%.

Monitorul Educației și Formării pe 2019 indică unele progrese suplimentare în direcţia atingerii unor ţinte importante ale UE în materie de educaţie şi formare.

”Au fost prezentate idei concrete pentru o reformă majoră a sistemului de educație și formare. Este necesar să se ia măsuri clare pentru punerea în aplicare a reformei respective”, se arată în monitor.

Însă, în documentul CE sunt arătate și multe puncte slabe ale României în ceea ce privește educația, și anume că se cheltuie puțini bani pentru educație.

”Cheltuielile publice pentru educație sunt scăzute în comparație cu cele de la nivelul UE, în timp ce nevoile de investiții ale sectorului sunt ridicate. S-ar putea ca orice reformă majoră să necesite finanțare suplimentară în vederea consolidării mecanismelor de asigurare a echității și a eficienței”, se arată în document.

Monitorul Educației mai arată că este necesar acordarea unui sprijin mai puternic pentru cadrele didactice şi de a se spori atractivitatea profesiei de dascăl.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro