Moody"s: Perspectivele bancilor romanesti sunt stabile, in ciuda cresterii creditarii
Perspectivele bancilor romanesti se mentin stabile, reflectand potentialul de crestere intr-o economie „insuficient bancarizata”, dar si riscurile generate de cresterea creditarii, a anuntat vineri agentia de rating Moody”s, citata de NewsIn.
„Calificativele acordate bancilor din Romania pentru puterea financiara reflecta imbunatatirea mediului operational, continuarea procesului de aliniere politica si economica la standardele UE si o evolutie pozitiva a economiei, care sustine cresterea sectorului bancar. Implicarea activa a bancilor straine pe piata romaneasca a imbunatatit calitatea expertizei din sistem, contribuind la consolidarea marcilor din piata si la intarirea segmentului din punctul de vedere al performantelor tehnologice, produselor, transferului de know-how si al nevoilor de finantare si de lichiditate”, a explicat Constantia Constantinou, analist Moody’s.
Pe de alta parte, calificativele iau in calcul temerile expertilor de la Moody’s in privinta riscurilor mari pe care le presupune creditarea, mai ales in contextul expansiunii rapide a creditelor din ultimii ani, care include o mare pondere a imprumuturilor in valuta.
De asemenea, Moody’s ia in considerare si sistemele inca netestate si nedefinitivate de administrare a riscurilor. Agentia de evaluare financiara „recunoaste progresul semnificativ facut de Romania in privinta reglementarilor si supravegherii in domeniul bancar, dar avertizeaza ca avansul profilului de risc al creditelor necesita o monitorizare atenta a practicilor de administrare a riscurilor aplicate de banca”.
Per total, bancile romanesti evaluate de Moody’s au o calitate ridicata a activelor, profitabilitate adecvata si dispun de un nivel favorabil al lichiditatii. Pe de alta parte, aceste cote se afla sub presiune, mai spun analistii Moody’s.
„In primul rand, este amenintata profitabilitatea din cauza comprimarii marjelor de dobanda si a cresterii costurilor legate de strategiile de extindere ale bancilor. In aceste conditii, indicatorii care masoara calitatea activelor s-ar putea deteriora pe masura de portofoliile se maturizeaza si mediul operational se inrautateste. Discordantele intre profilul de maturitate al activelor si pasivelor arata nevoia bancilor de a-si diversifica si consolida baza de finantare”, a precizat Constantinos Pittalis, vicepreşedintele Moody’s.