Moscova acuză Ucraina că pregătește „o provocare” la centrala nucleară din Kursk / Kievul denunță „propaganda rusă nebunească” despre „bombe murdare”
Rusia a acuzat sâmbătă Ucraina că intenționează să atace o centrală nucleară din regiunea Kursk în care au intrat trupele președintelui Volodimir Zelenski și să pună o astfel de „provocare” pe seama Moscovei, potrivit agenției de presă Interfax, preluată de Reuters.
Kievul a respins această afirmație ca fiind propagandă „nebunească”.
Ucraina a lansat o incursiune în regiunea Kursk din vestul Rusiei pe 6 august pentru a încerca să schimbe în favoarea sa dinamica războiului de doi ani și jumătate declanșat de invazia din 2022 a trupelor Moscovei.
Ministerul rus al Apărării a transmis că va exista un răspuns dur la orice atac asupra centralei nucleare din Kursk, care rămâne totuși sub controlul Moscovei, potrivit Interfax.
Ministerul nu a oferit dovezi pentru acuzația sa împotriva Ucrainei, dar a afirmat că o amplă zonă învecinată ar putea fi contaminată în urma unui astfel de atac.
„Asistăm la o nouă creștere a propagandei ruse nebunești despre presupuse planuri ucrainene de a folosi «bombe murdare» sau de a ataca centrale nucleare. Respingem oficial aceste afirmații false”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Heorhii Tîhîi, într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.
„Ucraina nu are nicio intenție sau capacitate de a întreprinde astfel de acțiuni”, a menționat repezentantul diplomației ucrainene.
Compania nucleară rusă de stat Rosatom, care administrează și centrala de la Zaporojie din Ucraina, aflată sub controlul trupelor ruse încă de la începerea războiului, a acuzat, de asemenea, Kievul că amenință securitatea ambelor centrale, a scris agenția de presă RIA, fără a oferi vreo dovadă.
Șeful Rosatom, Alexei Lihachev, a discutat telefonic situația cu directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, și l-a invitat să viziteze centrala din Kursk, a precizat RIA.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, că încearcă să saboteze funcționarea centralei de la Zaporiojie, din sud-estul Ucrainei, care este și cea mai mare din Europa.
Centrala este închisă, dar are nevoie de energie externă pentru a-și menține rece materialul nuclear rece și a preveni o topire a acestuia.
Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro