Sari direct la conținut

Motiunea impotriva Monicai Macovei a trecut cu 81 de voturi. Senatori ai Coalitiei au tradat

Motiunea simpla initiata impotriva Monicai Macovei a trecut la Senat, 81 de senatori votand contra Ministrului Justitiei. Pentru adoptarea motiunii opozitia avea nevoie de 69 de voturi. Cum rezultatul final arata 81 de voturi pentru motiune, rezulta ca cel putin 7 senatori ai Coalitiei au votat impotriva Monicai Macovei (daca luam in considerare si independentii).

Inainte de inceperea sedintei, ministrul a avut o intalnire cu senatorii coalitiei de guvernare, surse din grupul senatorial al PNL declarand pentru HotNews.ro ca liberalii au asigurat-o pe Monica Macovei de sustinerea lor, cu o conditie: sa inceteze criticile la adresa Guvernului.

Senatorii opozitiei s-au mobilizat pentru acest vot, fiind prezenti 69 din totalul de 72 (PSD-PRM-PC), iar pentru adoptarea motiunii sunt necesare 69 de voturi.

Liderul PRM, C.V.Tudor, s-a dat din nou in spectacol, in stilul in care s-a comportat si la prezentarea raportului Tismaneanu. Furia senatorului PRM a fost provocata de Radu Berceanu, care a cedat 4 minute din timpul alocat Aliantei pentru ministrul Monica Macovei.

Cum a fost posibil ca motiunea sa fie adoptata?

Senatorii opozitiei s-au mobilizat pentru votul din Parlament. Desi dezbaterea motiunii a inceput cu 29 de senatori absenti, in cele din urma din partea opozitei au fost prezenti 69 de senatori (lipsesc doar Vasile Dancu si Adrian Paunescu din partea PSD si Carol Dina de la PRM).

In conditiile in care toti senatorii ar fi prezenti, opozitia (PSD-PC-PRM) ar avea 72 de voturi, in timp ce coalitia PD-PNL-UDMR are 52. Pentru adoptarea motiunii sunt necesare 69 de voturi.

In calcule mai intra si cei 13 senatori independenti, printre care se afla 8 reprezentanti ai PLD, partid care a anuntat ca se va opune motiunii.

Votul a fost secret, cu bile.

Un vot pentru din partea Senatului nu are consecinte directe, Constitutia neprevazand explicit necesitatea ca un ministru in aceasta situatie sa fie obligat sa demisioneze.

Deputatii Victor Ponta (PSD), Augustin Zegrean (PD), Daniel Buda (PD), Nicolae Popa (PC) si Lucian Bolcas (PRM) au asistat la dezbaterile motiunii de la Senat. La balconul invitatilor a fost prezenta, timp de 30 de minute, si ministrul Integrarii, Anca Boagiu.

Ce se intampla cu Macovei?

Constitutia Romaniei nu contine nici o prevedere expresa pentru cazul in care o motiune simpla este adoptata de una dintre camerele Parlamentului.

Astfel, Articolul 112, alineatul 2 din Constitutie stipuleaza: „Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema ce a facut obiectul unei interpelari”. Atat. Nimic legat de demisie.

Pe de alta parte, Regulamentul Senatului spune ca odata ce o motiune simpla a fost adoptata, persoana impotriva careia a fost indreptata trebuie sa-si dea demisia. Cu toate ca obligativitatea demisiei nu este stipulata in mod expres, parlamentarii Opozitiei cer ca, in cazul adoptarii motiunii, ministrul Justitiei sa-si prezinte „demisia de onoare” din functie.

Pe fondul acestei controverse, lideri ai PNL au declarat pentru HotNews.ro ca partidul va cere Curtii Constitutionale sa dea o decizie finala in aceasta problema.

Bruxelles-ul se abtine de la comentarii

Deocamdata, Bruxelles-ul nu a formulat nici o pozitie oficiala fata de rezultatul votului. Solicitat de HotNews.ro, comisarul pe probleme de justitie, Franco Frattini, refuzand sa comenteze.

„Chiar daca domnul Frattini a sprijinit-o permanent pe doamna Macovei, acest vot este o problema interna a Romaniei si nu poate comenta in acest moment”, a declarat pentru HotNews.ro Riccardo Mosca, ofiter de presa in echipa lui Frattini.

In schimb, europerlamentarul crestin-democrat Markus Ferber si-a exprimat „dezamagirea” la auzul vestii. „Monica Macovei a fost unul dintre arhitectii aderarii Romaniei la UE. Politicile si masurile implementate de ea au fost vitale pentru a lupta impotriva coruptiei si pentru a asigura independenta sistemului juridic”, a declarat Ferber.

„Consider decizia Senatului Romaniei de a-i cere doamnei Ministru Macovei sa demisioneze ca fiind inacceptabila. Tocmai in plin proces de reformare a justitiei, domeniu in care exista in continuare mari probleme, doamna Macovei a dat impulsuri importante si a contribuit efectiv la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007.

De aceea, apelez la Premierul Tariceanu sa nu o demita pe doamna Macovei, daca Romania vrea sa isi continue – fara probleme- drumul in Uniunea Europeana”, a mai declarat Ferber pentru Deutsche Welle.

Fragmente din discursul Monicai Macovei

  • Transferul de prerogative la CSM s-a produs prin legile fostei guvernari
  • Acuzatiile pe care le aduc semnatarii motiunii sunt lipsite de argumente, sunt contrazise de progresele realizate in domeniul justitiei
  • Nu am intervenit niciodata in atributiile procurorilor; procurorii sunt independenti si isi fac treaba
  • S-a insistat pe marea coruptie pentru ca acesta este testul justitiei

    Fragmente din discursul lui C.V.Tudor

    Interventia liderului PRM, Corneliu Vadim Tudor a fost extrem de virulenta, exact in acelasi stil in care s-a comportat la prezentarea raportului Tismaneanu. Mai mult, senatorul PRM a declarat ca ceea ce a facut pana acum este „doar uvertura a ceea ce vom face maine in Parlament…

    Sa ma opreasca el pe mine…”, a strigat amenintator C.V.Tudor, care s-a potolit numai dupa interventia presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu.

  • Sunteti ultima din politica romaneasca care ati avea dreptul sa ne vorbiti de moralitate
  • Draga dumneavoastra ANI este cea mai mare forma de politie politica
  • Monica Macovei are tendinte autoritare in aplicarea reformei in justitie
  • Monica Macovei ar trebui sa-i aresteze pe cei din grupurile de interese din jurul Cotrocenilor
  • Monica Macovei a avut un comportament arogant fata de Parlament

    Declaratii ale senatorilor PD si PNL

    Radu Berceanu a afirmat ca Monica Macovei se bucura de o sustinere internationala importanta si a citit ulterior declaratii ale oficialilor europeni referitoare la reforma initiata de ministrul justitiei.

    Si senatorul PNL Mario Oprea a sustinut ca Macovei a schimbat imaginea de tara corupta a Romaniei si ca aderarea Romaniei la UE nu s-ar fi realizat fara reforma in justitie.

    Fragmente din discursul senatorului PC, Sabin Cutas

  • Colaborarea Monicai Macovei cu CSM a fost marcata de tipete
  • Lupta impotriva coruptiei s-a redus la vanatoarea de cazuri spectaculoase si a fost o actiune partizana
  • Reprosam lipsa totala a unei strategii si a unui proiect de reformare a justitiei
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro