Sari direct la conținut

Mugur Isarescu: Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009

HotNews.ro

Absorbtia fondurilor europene va fi in acest an sub nivelul din 2009, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, precizand ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt singurele sectoare unde gradul de absorbtie va fi peste cel de anul trecut.

„In noua luni din 2010 suntem la mai putin de 70% fata de nivelul din 2009. Diferenta este extrem de mare si nu vad cum am putea accelera. Sansele ca absorbtia in 2010 sa fie sub 2009 sunt extrem de mari”, a declarat Mugur Isarescu la o conferinta pe tema absorbtiei fondurilor europene.

El a precizat ca agricultura si dezvoltarea rurala sunt singurele sectoare unde gradul de absorbtie va fi peste cel de anul trecut. Pe de alta parte, gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune este mai mic de jumatate comparativ cu cel din 2009, la fondul european de dezvoltare regionala si la pescuit absorbtia este zero.

Oficialul BNR a aratat ca la nivel inalt exista un interes sporit pentru absorbtia fondurilor europene. „BNR are interes major sa absoarba acesti bani, pentru ca apare intrebarea: din ce va plati 20 miliarde de euro? Din 30 de miliarde cam cat ar trebui sa luam de la UE. Guvernul credeti ca nu are interes. Inseamna ca ar fi de o duplicitate extraordinara sa spuna in fiecare zi ca exista interes. Presedintele a spus-o de atatea ori ca reprezinta o prioritate nationala. Deci la varf exista interes”, a aratat Isarescu.

Isarescu: Banii de la UE inseamna si o capitalizarea a economiei

El a mai spus ca interesul este legitim si la nivelul companiilor, intrucat aceste transferuri de bani inseamna o capitalizare a economiei.

„Acest transfer de bani de la UE catre Romania inseamna o capitalizare a economiei romanesti. O firma serioasa are mare interes pentru capitalizarea ei. La nivelul tarii este o mana de ajutor pentru formarea capitalului national. Poate nu e interes pe lantul de aprobari, ceea ce inseamna ca nu e facut cum trebuie. Ei ar trebui sa-si ia banii pe baza de realizari, nu doar cantitative, ci si calitative”, a continuat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai declarat ca absorbtia fondurilor europene este singura cale de a face cheltuieli mai mari in timpul crizei, avand in vedere ca Romania nu isi permite un deficit bugetar mai mare.

Bancile nu au retele pentru co-finantarea proiectelor europene

Mugur Isarescu a mai precizat ca bancile nu au in prezent retele pentru a acorda co-finantari, avand in vedere ca si-au dezvoltat reteaua teritoriala dupa modelul de consum.

„Poate nu sunt interesate sa acorde co-finantari, dar va spun ca vor fi interesate. Intr-adevar, nu au retea. S-au dezvoltat pe modelul de credite de consum si toata reteaua e imbibata cu vanzatori de credite. Dar nu au incotro, e o chestie de timp. Rigiditatea lor tine de faptul ca, in teritoriu, daca le iei si le zgaltai bine nu stiu cati dintr-o sucursala stiu sa citeasca un bilant. Asta e o problema”, a spus Isarescu.

El crede ca o parte din vina le apartine si consultatilor, care atunci cand realizeaza un proiect nu il intocmesc dupa un model, astfel incat acesta sa fie „citibil” si de bancile comerciale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro