Sari direct la conținut

​Mult mai puțin plastic ajunge în Oceane decât se credea anterior, dar poluarea este mai durabilă, potrivit unui studiu

HotNews.ro
Plastic ocean, Foto: Paulo de Oliveira / Ardea / Profimedia Images
Plastic ocean, Foto: Paulo de Oliveira / Ardea / Profimedia Images

Numeroase date provenite din observații efectuate atât pe coaste, cât și la suprafața și în adâncurile oceanelor au fost folosite pentru a obține o estimare a problemei.

Publicate în revista Nature Geoscience, acestea concluzionează că mult mai puțin plastic ajunge în mări decât se estima anterior, dar că există mai multe resturi plutitoare, citează AFP.

Autorii au calculat că în jur de 470-540 de mii de tone ajung în oceane în fiecare an – o cifră care poate părea considerabilă, dar care este mult mai mică decât cele 4-12 milioane de tone estimate anterior.

Cu toate acestea, cantitatea totală de resturi de plastic plutitoare – aproximativ 3,2 milioane de tone – este mult mai mare decât cea estimată anterior. „Cea mai mare parte a masei de plastic este formată din obiecte mari” (mai mari de 2,5 centimetri) care plutesc mai ușor, explică autorii studiului.

Vestea bună este că obiectele mari de la suprafață sunt mai ușor de ridicat decât microplasticele.

Vestea proastă este că, de asemenea, materialele plastice rămân mult mai mult timp în ocean decât se credea până acum.

„Acest lucru înseamnă că va dura mai mult timp până când efectele măsurilor de combatere a deșeurilor de plastic vor deveni vizibile”, subliniază Mikael Kaandorp de la Universitatea din Utrecht, autorul principal al studiului.

„Va fi și mai greu să ne întoarcem la ceea ce a fost. Iar dacă nu acționăm acum, efectele vor fi resimțite mult mai mult timp”, avertizează el.

În fața omniprezenței poluării cu plastic pe planetă, în februarie 2022, la Nairobi, la sediul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), s-a convenit asupra principiului unui tratat cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru combaterea acestui flagel. Mai multe runde de negocieri sunt acum necesare pentru a transforma această promisiune în realitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro