Sari direct la conținut

Multe dintre companiile zombi sunt ținute în viață din banii contribuabililor (expert)

HotNews.ro
Paul Dieter Cîrlănaru, CITR, Foto: CITR
Paul Dieter Cîrlănaru, CITR, Foto: CITR

Este normal ca în situații de criză să avem măsuri care ajută companiile să meargă mai departe, dar există tendința ca aceste măsuri să dureze mai mult decât criza în sine. Multe dintre companiile zombi sunt ținute în viață de programe guvernamentale, din banii contribuabililor,” a spus Paul-Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR la cea de-a patra ediţie a conferinţei „Romanian Business & Investment Roundtable”, organizată de The Economist Impact Events.

O posibilă soluție de limitare a efectelor nedorite este dezvoltarea unui cadru eficient de insolvență. Intrarea în piață trebuie să fie ușoară, la fel și ieșirea.

„Dacă acceptăm faptul că o companie trebuie să genereze profit , acest lucru nu ar trebui să reprezinte un factor pentru a menține aceste măsuri mai mult decât este necesar”, a adăugat el.

CEO-ul CITR a vorbit despre companiile zombi din piața locală, opinând că menținerea în viață a companiilor zombi pentru perioade mai lungi este nesănătoasă, și riscă să vulnerabilizeze economia din mai multe perspective: scăderea nivelului productivității, reziliență redusă la șocuri și crize, duce la creșterea ratei creditelor neperformante și la e creștere economică lentă etc.

Este vorba dacă despre competiție, de competitivitate, este vorba despre rezultatele acestor companii și cum să rămânem competitivi în fața altor economii care sunt mult mai orientate către performanță decât a noastră

Menținerea în viață a companiilor zombie pentru perioade mai lungi este nesănătoasă, poate să vulnerabilizeze economia din mai multe perspective: scăderea nivelului productivității, reziliență redusă la șocuri și crize, creșterea ratei creditelor neperformante, creștere economică lentă etc.

O posibilă soluție de limitare a efectelor nedorite este dezvoltarea unui cadru eficient de insolvență. Intrarea în piață trebuie să fie ușoară, la fel și ieșirea. De asemenea, multe din companiile zombie sunt ținute în viață de programe guvernamentale, din banii contribuabililor.

Băncile stau bine acum cu lichiditățile, ceea ce este un lucru bun. Iar acesta este un motiv pentru care companiile zombi rămân într-o stare de purgatoriu, pentru că nu mai există presiune asupra lor pentru a returna creditele. Din punct de vedere profesional aș spune că în ceea ce privește România și Europa, modalitatea în care băncile se comportă cu debitorii problematici nu e orientată spre măsuri optime de restructurare, mai spune Cârlănaru

Într-un studiu dedicat firmelor zombi, BNR a estimat impactul acestora în termeni de rată de creștere economică la -0,3 puncte procentuale pe an, în medie și la peste 10 miliarde euro în termeni nominali.

  • Dezvoltarea rapidă a segmentului companiilor zombi a afectat și sectorul financiar autohton, generând pierderi și limitând capacitatea acestuia de acordare de credite noi companiilor nefinanciare.
  • O mare parte a firmelor care au înregistrat dificultăți financiare importante în perioada de după criza financiară din 2007-2008 nu și-au mai revenit, dar nici nu au ieșit de pe piață. O treime dintre companiile zombi în anul 2022 se aflau în această stare de peste 10 ani.
  • Companiile zombi sunt aproape în totalitate cu capital românesc (93 la sută dintre firme au peste 50 la sută capital românesc).
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro