Sari direct la conținut

​Municipiul Bucuresti a lansat obligatiuni municipale de 2,2 miliarde de lei, la o dobanda medie de 3,98%

HotNews.ro
Sorin Oprescu (foto arhiva), Foto: AGERPRES
Sorin Oprescu (foto arhiva), Foto: AGERPRES

Municipiul Bucuresti a lansat, marti, obligatiuni municipale de 2,2 miliarde de lei, la o dobanda medie de 3,98% in lei. Aceasta este cea mai buna dobanda obtinuta de o municipalitate din Romania, potrivit reprezentantilor Primariei Capitalei. Obligatiunile au fost emise pentru rambursarea emisiunii de 500 de milioane de euro contractata in 2005 si scadenta anul acesta, din care municipalitatea nu a achitat niciun leu pana in prezent, cu exceptia dobanzilor.

„Municipiul Bucuresti a incheiat astazi plasarea si decontarea ofertei de obligatiuni municipale de 2,2 miliarde de lei vandute catre investitori institutionali din Romania si alte cinci tari, precum si catre persoane care au achizitionat obligatiuni in valoare de cel putin 500.000 lei. Oferta a fost structurata in patru transe, de 3,5,7 si respectiv 10 ani. Toate transele au fost suprasubscrise. In medie, au cumparat obligatiuni municipale aproximativ 40 de investitori institutionali, diferiti pe fiecare transa. Circa 20% din investitori au fost straini si 80% romani. Dintre investitorii romani, cea mai mare pondere au avut-o bancile cu aproape 40%, urmate de fonduri de investitii cu 27%, si fonduri de pensii cu 15%. Au mai participat institutii financiare internationale si fonduri de asigurari”, se arata intr-un comunicat emis de Primariei Capitalei.

Transa cu maturitate de 3 ani are o dobanda fixa de 2,80%, cel mai avantajos pret obtinut de vreo municipalitate din Romania la o operatiune de acest fel. Transa cu maturitate de 5 ani are o dobanda fixa de 3,58%, in timp ce transa cu maturitate de 7 ani are o dobanda fixa de 4,43%, iar transa cu maturitate de 10 ani are o dobanda fixa de 5,10%.Tranzactia a fost intermediata de consortiul condus de Raiffeisen Bank Romania, din care mai face parte Nomura si BT Securities.

„A fost cea mai mare oferta de obligatiuni municipale din Romania, respectiv de 2,2 miliarde de lei. Interesul crescut al investitorilor pentru Municipiul Bucuresti, dar si modul in care a fost conceputa structura instrumentului, au atras o cerere de circa 4,2 miliarde de lei, aproape dublu fata de valoarea ofertei. Dobanda medie obtinuta de Municipalitate este de 3,98% in lei, ceea ce inseamna o economie la bugetul Primariei Capitalei de circa 4 milioane de lei anual. Ne-am atins un obiectiv strategic: am eliminat riscul valutar. Am ales sa ne imprumutam in lei. Decizie corecta si curajoasa. Astfel am protejat banii publici si pe viitor! Netezirea varfului de refinantare face sa nu mai avem niciodata un varf de refinantare atat de mare, ca la emisia precedenta (de 500 de milioade de euro). Orasul nu va mai fi sufocat de scheme financiare discutabile, care sa-i impiedice dezvoltarea sau abordarea flexibila si judicioasa a investitiilor. E clar ca e un lucru bine facut! Suntem foarte multumiti de interesul investitorilor. Institutiile financiare au demonstrat ca au incredere in puterea orasului Bucuresti, in modul in care este administrat si manageriat, in viziunea si strategia de dezvoltare a orasului. Incet, dar sigur, Bucurestiul devine credibil si performant, ca marile capitale europene”, a declarat a primarul general al Capitalei, la Bursa de Valori Bucuresti, la deschiderea sedintei bursiere cu ocazia listarii obligatiunilor in valoare de 2,2 miliarde de lei, recent emise de municipalitate.

„Ne bucuram, si ca lider al consortiului de intermediere al ofertei, si ca bucuresteni, de succesul celei mai mari emisiuni de obligatiuni municipale de pe piata romaneasca. Ca bucuresteni ne bucuram ca primaria va plati mai putini bani din taxele platite de contribuabili in contul datoriei orasului si fara risc valutar, ca intermediari ne bucuram pentru ca am reusit inca o data sa facem istorie. Aceasta emisiune de obligatiuni este o premiera pe piata locala, nu numai datorita valorii ofertei, dar si datorita structurii ofertei. Pentru prima oara in Romania avem instrumente listate la Bucuresti si decontate peste hotare. Posibilitatea decontarii peste hotare a largit baza de investitori care au putut investi in aceasta emisiune, scazand costul pentru municipalitate. Succesul acestei oferte atesta faptul ca piata locala este capabila sa constituie o sursa de finantare, chiar pentru emisiuni mari. Multumim Ministerului Finantelor si ASF-ului pentru sprijinul acordat pe intreg parcusul ofertei, si nu in ultimul rand multumim avocatilor consortiului, Schoenherr si Asociatii, fara de care nu am fi putut realiza o structura asa novatoare pentru piata de capital locala. Este un moment bun pentru municipalitati sa se imprumute sau sa-si refinanteze datoriile in acest moment al pietei, cu dobanzi scazute”, a declarat Dana-Mirela Ionescu, director executiv pentru Investment Banking al Raiffeisen Bank, liderul consortiului care a intermediat oferta.

Emisiunile de obligatiuni municipale vor fi tranzactionate, incepand de astazi, 5 mai, la Bursa de Valori Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro