Sari direct la conținut

Mutarea prin care tabăra Cîțu vrea să demonstreze că Orban nu mai contează deloc în PNL

HotNews.ro
Florin Citu si Ludovic Orban, Foto: AGERPRES
Florin Citu si Ludovic Orban, Foto: AGERPRES

​Susținătorii lui Florin Cîțu în PNL fac o mutare de forță. Fără vreo discuție prealabilă cu Ludovic Orban, ei au convocat marți o ședință a conducerii liberalilor în care să-l valideze ca viitor ministru de Finanțe pe Dan Vîlceanu, un apropiat al premierului.

SMS-ul convocării liderilor PNL a venit marți seară de la secretariatul general condus de Robert Sighiartău, după ce cu câteva ore înainte 67 de lideri ai partidului care-l susțin pe Cîțu au semnat o scrisoare deschisă în care anunțau cum se vor poziționa în ședința de miercuri a conducerii partidului. Întâlnirea are loc la Vila Lac.

La ora respectivă însă nu fusese convocată nicio ședință.

Mai mult, potrivit unor surse din partid, Ludovic Orban și Florin Cîțu avuseseră o discuție zilele trecute în care conveniseră să stabilească data Biroului Politic Național(BPN), însă Ludovic Orban nu a mai fost contactat ulterior. Mai mult, la ședința Coaliției, chiar dacă cei doi s-au văzut și au stat unul lângă altul, Cîțu nu i-a spus lui Orban nimic.

Potrivit statutului PNL, BPN se întrunește lunar sau ori de câte ori este nevoie la convocarea Președintelui partidului, a mai mult de jumătate din membrii BEx, a mai mult de un sfert dintre membrii săi sau mai mult de jumătate dintre președinții BPJ.

Informarea transmisă prin SMS nu precizează care este baza convocării, și nici Ludovic Orban nu a fost informat în acest sens, au precizat surse liberale.

După convocarea BPN, susținătorii lui Cîțu s-au întâlnit marți seară la Vila Lac pentru a pune la punct planul de bătaie.

Mutarea taberei Cîțu vine în contextul tensiunilor tot mai mari din partid între Ludovic Orban și Florin Cîțu. După scandalul celor două zile de închisoare în SUA, cele două tabere s-au atacat deschis.

Susținătorii lui Florin Cîțu au încercat să îngroape subiectul, insistând să mute atenția pe lupta din partid și încercând să-l facă responsabil pe Ludovic Orban pentru daunele de imagine.

Mai mult, după ce șeful PNL a declarat că nu știa despre problemele pe care actualul premier le-a avut în SUA și i-a cerut să-și ceară scuze, susținătorii lui Cîțu au plusat introducându-l în ecuație pe președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului s-a afișat cu premierul la Ziua Marinei, iar imagine a fost „vândută” ca dovadă de susținere a acestuia din urmă în lupta din PNL.

Strategia este de a-l prezenta pe Orban ca un fel de Dragnea al PNL, în război cu toată lumea pentru a-și satisface orgoliile și interesele personale, spre deosebire de Cîțu care are un parteneriat cu președintele și e interesat de guvernare.

„Mizele și ambițiile personale nu trebuie urmărite de niciun membru PNL, cu atât mai mult de către președintele în exercițiu, în detrimentul mizelor partidului și ale guvernării. Atacarea propriilor colegi, a guvernării și a Președintelui României este contraproductivă pentru partidul nostru, iar campania internă pentru funcția de președinte al PNL ar trebui să fie o competiție onestă, corectă, nu o răfuială de ordin personal, care să ne vulnerabilizeze în fața adversarilor”, se arată în apelul semnat de cei 67 de lideri liberali.

În aceeași logică, premierul Florin Cîțu a ieșit marți seară cu o declarație publică de la Palatul Victoria în care a vorbit despre performanțele economice, precizând că guvernarea nu va fi afectată de campania internă din PNL.

Convocarea miercuri a BPN peste capul lui Ludovic Orban, chiar dacă acesta nu s-a opus acestui demers, este semnalul de forță prin care tabăra Cîțu vrea să arate că actualul președinte al PNL nu mai contează deloc în partid. Primul mesaj tranșant a fost transmis odată cu revocarea ministrului de Finanțe, Alexandru Nazare, fără consultarea PNL, însă cu decretul semnat imediat de Klaus Iohannis la propunerea premierului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro