“N-am facut rau nimanui”
Dupa aproape doua saptamini in care tensiunile au planat asupra alegerilor din fruntea BOR, sedinta CNSAS de ieri a lansat o noua bomba – liderii ortodocsi au facut politie politica.
Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii a dat, in sedinta de joi, o decizie de “politie politica” in cazul Arhiepiscopului de Alba, Andrei Andreicut. Nici noul patriarh, Daniel nu a scapat.
Acesta se afla pe o lista cu dosare arse iar in cazul lui Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, s-a cerut infiintarea unei comisii comune formata din reprezentanti ai SIE si CNSAS, care se va intruni saptamina viitoare. Cert este ca apele au fost serios tulburate in sinul BOR.
Primul care a venit sa combata decizia CNSAS a fost chiar IPS Andrei Andreicut, cel care a negat din nou acuzatiile, in cadrul unei conferinte de presa convocate la scurt timp dupa anuntul Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.
Muntele si soricelul
Dupa ce declara, initial ca “s-ar putea sa pirlim niste berbecuti in sutane aurite!”, unul dintre liderii marcanti ai CNSAS, Mircea Dinescu, revenea la sentimente mai bune: „Din pacate, s-a scremut muntele si a iesit un soricel’’.
Colegiul CNSAS care a mai dat pina acum un singur verdict de politie politica, in cazul Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, a anuntat totusi verdictul “politie politica” in cazul Arhiepiscopului de Alba Iulia, Andrei Andreicut.
Liderul Bisericii Ortodoxe din inima Ardealului a fost si cel care a iesit primul in presa pentru a demonta acuzatiile. La fel ca si in cazul precedentei declaratii referitoare la aceste aspecte, IPS de Alba a afirmat ca a fost constrins de catre securitate. Inalt Prea Sfintitul Andrei a mai declarat ca acest verdict al CNSAS este o mare nedreptate si ca il va contesta.
„Din 1972 pina in 1989 am fost urmarit si haituit de Securitate. Ieseam dintr-un sector productiv, din inginerie si am imbratisat misiunea preoteasca, lucrul acesta nu convenea si multe altele.
Mi-au intrat in casa in timp ce eram la Sfinta Liturghie, mi-au rascolit biblioteca, mi-au pus microfoane, mi-au urmarit convorbirile telefonice, toate acestea se gasesc bine precizate in dosarele de urmarire”. IPS a mai amintit de faptul ca, initial, CNSAS a dat un alt verdict in cazul sau.
“Am fost invitat la CNSAS in 2001 si, textual, s-a spus, desi n-am primit o hirtie, ca „episcopul Andrei Andreicut n-a facut politie politica”. Lucrul acesta a aparut publicat in ziarul Adevarul (nr. 3486, 31 august 2001 si nr. 3487, 1 septembrie 2001) si Ziua. Cred ca este o mare nedreptate ca s-a dat acest verdict – cum ca am facut politie politica.
N-am facut rau nimanui, n-am dat vreo declaratie impotriva cuiva. Este adevarat ca, in 1983, intr-o anume imprejurare, la o confruntare dura cu Securitatea, nu era prima, m-au tinut de dimineata pina seara si punindu-ma in alternativa: ori semnezi o hartie de colaborare, ori te arestam, am semnat o hirtie, pe care n-am onorat-o. Voi face contestatie la aceasta decizie a CNSAS-ului.
Ar trebui sa primesc in scris verdictul, nu l-am primit inca, am aflat din presa, insa voi face contestatie”, a mai declarat IPS Andrei Andreicut.