Sari direct la conținut

În România, vor fi vaccinate cu vaccinul AstraZeneca persoanele între 18 și 55 de ani / Opt săptămâni, intervalul între cele 2 doze

HotNews.ro
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinul AstraZeneca, Foto: Prabin Ranabhat/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

În România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice, a transmis Comitetul de coordonare a vaccinării. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice, a transmis, joi seară, CNCAV.

De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Comitetul de coordonare a vaccinării mai spune că a elaborat și transmis personalului implicat în vaccinare Procedura de vaccinare cu AstraZeneca, document care prevede condițiile și modul de stocare, depozitare, transport și distribuție, cu respectarea lanțului de frig, monitorizarea reacțiilor, precum și managementul stocurilor și al pierderilor.

România așteaptă, în februarie şi martie, 1,3 milioane doze de vaccin de la AstraZeneca

România ar urma să primească, pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin împotriva COVID de la AstraZeneca, a anunțat marți secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu. El a precizat că pentru luna februarie România va primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe.

Descriere și mecanism de acțiune

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2. Vaccinul se administrează doar intramuscular.

Vaccinul AstraZeneca este disponibil în flacoane de 4 ml suspensie, cu 8 doze, respectiv de 5 ml suspensie, cu 10 doze. Vaccinul se păstrează la temperaturi între +2 și +8 grade Celsius, cu menținerea lanțului de frig impus de producător, și are o stabilitate de 6 luni înainte de prima utilizare. Distribuția se realizează prin modalități standard, în mașini frigorifice, containere și cutii frigorifice, cu monitorizarea temperaturii, iar dozele de vaccin vor fi destribuite către depozite regionale și centrele de vaccinare.

Vaccinul AstraZeneca este al al treilea împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România. Primele două vaccinuri – Pfizer/BioNTech și Moderna – funcționează pe bază de ARN mesager.

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia și consilier științific al președintelui CNCAV, a realizat un clip în care explică, pas cu pas, tehnica vaccinului AstraZeneca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro