Sari direct la conținut

Nabucco ar putea transporta gaz natural din Rusia 

HotNews.ro

Gazoductul Nabucco ar putea transporta gaze naturale chiar din Rusia pentru a ajunge la capacitatea initiala de transport de pina la 12 miliarde metri cubi pe an. Anuntul a fost facut luni de catre directorul operational al consortiului care va realiza gazoductul, Reinhard Mitschek, intr-un interviu acordat Dow Jones.

Consortiul responsabil de proiect a semnat deja scrisori de intentie cu sapte companii europene pentru livrarea unor cantitati de gaze naturale prin intermediul conductei Nabucco, se arata in interviu, citat de Rompres. „Am semnat deja scrisori de intentie cu sapte mari companii din Europa pentru livrari de gaze naturale pe termen lung prin intermediul proiectului Nabucco, fara a cuprinde cantitatile exacte, ce vor fi cunoscute in toamna acestui an”, a spus Mitschek.

Oficialul a spus ca Nabucco ar putea fi interconectat cu proiectul Blue Stream de transport al gazelor naturale, care face legatura intre Rusia si Turcia. „Nabucco nu trebuie perceput ca un proiect anti-rusesc, ci mai degraba un proiect pro-european, si un avantaj pentru Rusia”, a explicat Mitschek. Acesta a adaugat ca Nabucco va oferi posibilitatea diversificarii retelei de distributie a gazelor naturale pentru statele europene si pentru Rusia, si cresterea securitatii aprovizionarii cu gaze in Europa.

Reinhard Mitschek a precizat ca un acord cu societatea rusa de productie si distributie a gazelor naturale Gazprom, pentru interconectarea Nabucco cu Blue Stream va fi posibil pe termen lung, de cel putin zece ani.

Nabucco este un proiect care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, tocmai pentru a asigura independenta Europei de resursele de gaze naturale din Rusia. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual.

Pe de alta parte, reprezentantul proiectului a spus ca cei cinci membri ai consortiului au convenit deja asupra celei de-a sasea companii care va face parte din proiect, insa nu a vrut sa dea publicitatii numele acesteia. Unul din posibilii noi membri ai consortiului este si compania nationala de productie a gazelor naturale si petrol din Azebaidjan, Socar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro