Sari direct la conținut

„Nașul AI” spune că există între 10% și 20% șanse ca inteligența artificială să ducă la dispariția omului în trei decenii

HotNews.ro
„Nașul AI” spune că există între 10% și 20% șanse ca inteligența artificială să ducă la dispariția omului în trei decenii
Geoffrey Hinton este unul dintre cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Fizică din 2024, FOTO: Chris Young / AP / Profimedia

Profesorul Geoffrey Hinton, care a primit anul acesta premiul Nobel pentru fizică pentru activitatea sa în domeniul inteligenței artificiale, a crescut procentul șanselor ca inteligența artificială să elimine omenirea în următoarele trei decenii, avertizând că ritmul de schimbare al tehnologiei este „mult mai rapid” decât se aștepta, relatează The Guardian.

Informaticianul britanic-canadian, adesea prezentat drept „nașul” inteligenței artificiale, a declarat că există o șansă de „10% până la 20%” ca inteligența artificială să ducă la dispariția oamenilor în următoarele trei decenii.

Anterior, Hinton afirmase că există o șansă de 10% ca tehnologia să declanșeze un rezultat catastrofal pentru omenire.

Întrebat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 dacă și-a schimbat analiza cu privire la o potențială apocalipsă a inteligenței artificiale și la șansa de 1 la 10 ca aceasta să se întâmple, el a răspuns: „Nu chiar, între 10% și 20%”.

Estimarea lui Hinton l-a determinat pe un alt invitat al emisiunii Today, fostul cancelar Sajid Javid, să atragă atenția că „ești în creștere”, la care Hinton a răspuns: „Vedeți voi, nu am mai avut niciodată de-a face cu lucruri mai inteligente decât noi înșine”.

„Și câte exemple cunoașteți ca un lucru mai inteligent să fie controlat de un lucru mai puțin inteligent? Există foarte puține exemple. Există o mamă și un copil. Evoluția a depus multă muncă pentru a permite copilului să controleze mama, dar acesta este singurul exemplu pe care îl cunosc”, a completat profesorul.

Hinton, născut în Londra, profesor emerit la Universitatea din Toronto, a declarat că oamenii ar fi ca niște copii mici în comparație cu inteligența sistemelor AI foarte puternice.

„Îmi place să mă gândesc la asta ca: imaginați-vă pe dumneavoastră și pe un copil de trei ani. Noi vom fi copiii de trei ani”, a spus el.

Inteligența artificială poate fi definită în sens larg ca sisteme informatice care îndeplinesc sarcini care necesită de obicei inteligență umană.

„Nu credeam că vom ajunge unde suntem acum”

Anul trecut, Hinton a ținut prima pagină a ziarelor după ce a demisionat din postul său de la Google pentru a vorbi mai deschis despre riscurile pe care le prezintă dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale, invocând îngrijorarea că „actorii răi” vor folosi tehnologia pentru a face rău altora. Una dintre principalele preocupări ale militanților pentru siguranța inteligenței artificiale este că crearea inteligenței generale artificiale, sau a unor sisteme mai inteligente decât oamenii, ar putea duce la apariția unei amenințări existențiale prin sustragerea tehnologiei de la controlul uman.

Reflectând asupra stadiului în care credea că ar fi ajuns dezvoltarea inteligenței artificiale atunci când a început să lucreze la această tehnologie, Hinton a declarat: „Nu credeam că vom ajunge unde suntem acum. Am crezut că la un moment dat în viitor vom ajunge aici.”

„Majoritatea experților din domeniu cred că la un moment dat, probabil în următorii 20 de ani, vom dezvolta inteligență artificială care va fi mai inteligentă decât oamenii. Iar acesta este un gând foarte înfricoșător”, mai spune profesorul.

Hinton a declarat că ritmul de dezvoltare a fost „foarte, foarte rapid, mult mai rapid decât mă așteptam” și a solicitat reglementarea guvernamentală a tehnologiei.

„Îngrijorarea mea este că mâna invizibilă nu ne va ține în siguranță. Așadar, lăsarea în seama motivului de profit al marilor companii nu va fi suficientă pentru a ne asigura că acestea o vor dezvolta în siguranță”, a spus el. „Singurul lucru care poate forța aceste companii mari să facă mai multe cercetări privind siguranța este reglementarea guvernamentală”.

Hinton este unul dintre cei trei „nași ai inteligenței artificiale” care au câștigat premiul ACM AM Turing – echivalentul în informatică al premiului Nobel – pentru munca lor. Cu toate acestea, unul dintre cei trei, Yann LeCun, cercetător șef în domeniul inteligenței artificiale la Meta a minimalizat amenințarea existențială și a declarat că inteligența artificială „ar putea salva omenirea de la extincție”.

INTERVIURILE HotNews.ro