Sari direct la conținut

Nazare, atac la Cîțu pe tema PNDL 3: Nu s-a discutat cu Comisia Europeană despre impact, iar e-facturarea întârzie / Tot ce a îndesat premierul sub preș la rectificare va iesi la suprafață rapid

HotNews.ro
Citu si Nazare, Foto: Guvernul Romaniei
Citu si Nazare, Foto: Guvernul Romaniei

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a lansat miercuri un nou atac la adresa premierului Florin Cîțu, pe tema impactului bugetar pe care-l va avea PNDL 3, controversatul program Anghel Saligny de 10 miliarde euro pentru primării, care a aruncat în aer Coaliția. Nazare acuză că premierul a omis să discute cu Comisia Europeană despre PNDL 3 înainte de aprobarea acestui proiect în Guvern și că impactul nu poate fi compensat din veniturile din e-Facturare, un proiect întârziat.

Fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, susținător al lui Ludovic Orban la șefia PNL, l-a criticat din nou miercuri pe Florin Cîțu, după ce premierul a spus că proiectul e-Facturare va fi operațional abia în octombrie, nu în septembrie cum anunțase anterior.

  • „Între timp de la Guvern, premierul anunță întârzieri în implementarea e-Facturare. Proiectul nu mai este gata nici la 1 Septembrie, cum promisese la investirea actualului ministru de Finanțe, nici în decursul lunii Septembrie, ci în Octombrie și începand cu 2022. Și atunci cum de e-Facturare constituie sursa de venit suplimentară după cum prevede Nota de Fundamentare a OUG privind PNDL 3?!”, a scris miercuri pe Facebook, Alexandru Nazare.

Mai mult, Nazare îl contrazice pe Cîțu care a susținut că programul Anghel Saligny ar fi fost discutat cu Comisia Europeană.

  • „Comisia Europeană nu va reacționa acum, dar nu mă aștept la reacții prea bune atât timp cât premierul a omis să discute despre PNDL 3 înainte de aprobarea în Guvern a Ordonanței. (..) În concluzie, tot ce a îndesat premierul sub preș la această rectificare va ieși la suprafață rapid, în octombrie-noiembrie. Decontul? După congres, în sarcina integrală a PNL.”, a spus Nazare.

Iată postarea integrală a lui Alexandru Nazare:

Ce a spus Cîțu despre impactul bugetar al Anghel Saligny, după ce programul a fost adoptat în Guvern:

Guvernul Cîțu a adoptat vineri, în lipsa miniștrilor USR-PLUS, programul național de dezvoltare Anghel Saligny, în valoare de 10 miliarde de euro, care a aruncat în aer Coaliția de Guvernare. În nota de fundamentare la proiectul afișat de Guvernul Cîțu se arată și impactul bugetar: un minus de 26 miliarde de lei, în perioada 2022-2025, pe care Guvernul speră să-l compenseze prin creșterea veniturilor din implementarea ‘e-Facturare’, programul de facturare electronică.

În briefingul care a urmat ședinței de Guvern, întrebat de HotNews.ro despre impactul bugetar negativ de 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025, Florin Cîțu a confirmat cifra. Întrebat cum va fi compensat acest impact negativ, în condițiile în care în nota de fundamentare se spune de posibila creștere a veniturilor din e-Facturare, Cîțu a spus:

  • „Nu…strategia fiscal-bugetară arată foarte clar că ne menținem, incluzând și Anghel Saligny și împrumuturile pe care le luăm din PNRR, pentru că și acelea se pun în deficit și datorie, ne menținem traiectoria de reducere a deficitului bugetar sub 3% în 2024. Ambele și Anghel Saligny și PNRR și impactul financiar au fost discutate, iar traiectoria a fost acceptată de Comisia Europeană cu aceste programe incluse în buget.„, a declarat Florin Cîțu.

Ședința de Guvern convocată vineri de premierul Cîțu, la care miniștrii USR-PLUS au anunțat că nu vin, solicitându-i acestuia demisia, are un singur act pe ordinea de zi: Ordonanța de urgență pentru adoptarea „Anghel Saligny”, un nou program de tipul PNDL care prevede un buget de peste 50 miliarde de lei, în perioada 2021-2028, prin care primarii să facă investiții pentru dezvoltarea comunităților locale.

Proiectul de ordonanță de urgență a fost lansat în dezbatere publică în data de 11 august, și în aceeași zi a avut loc o ședință de Guvern în care acesta a fost dezbătut în primă lectură.

Impactul bugetar negativ: Minus de 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025

Spre deosebire de proiectele care au fost anterior în consultare publică, de această dată în nota de fundamentare se precizează și ce impact bugetar este estimat: 26 miliarde de lei în perioada 2022-2025, media următorilor 5 ani după anul curent fiind un minus de 7 miliarde de lei.

Click pentru a deschide

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro