Încă o denominare în Venezuela: Bolivarul va scăpa de 6 zerouri după ce inflația a ajuns la 1.743% în 12 luni
- Redactia Hotnews
Venezuela va lansa vineri a doua denominare a bolivarului din ultimii 3 ani, urmând să taie 6 zerouri din moneda sa națională ca răspuns la hiperinflație, relatează Reuters și Associated Press.
Măsura urmărește să simplifice operațiunile contabile și tranzacțiile bancare, sistemele nemaiputând face față cifrelor uriașe.
Inflația din Venezuela a crescut cu 1.743% în ultimele 12 luni, potrivit datelor publicate de Observatorul Financiar Venezuelean.
Salariul minim lunar în această țară din America de Sud, odată printre cele mai bogate din regiune, valorează doar 2,5 dolari.
„Conversia (monetară) nu schimbă nimic fiindcă problemele din țară continuă”, a afirmat pentru Reuters Victor Mendez, un contabil în vârstă de 56 de ani din capitala Caracas, adăugând că „suferim în continuare din cauza lipsei de apă și combustibil”.
Guvernul președintelui Nicolas Maduro a operat o altă denominare în 2018, tăind 5 zerouri din cauza prețurilor ridicate. Aceasta a venit la rândul ei la un deceniu după ce fostul președinte Hugo Chavez, părintele socialismului venezuelean, a tăiat 3 zerouri din bolivar, promițând la momentul respectiv că inflația nu va mai depăși o cifră.
Criză economică severă
Țara membră OPEC suferă de ani de zile de o criză economică severă care a dus la emigrarea a milioane de venezueleni.
Trei sferturi din locuitorii Venezuelei trăiesc în sărăcie extremă în timp ce numărul celor care trăiesc sub pragul sărăciei trece de 90%.
Guvernul socialist al președintelui Nicolas Maduro pune dezastrul economic pe seama sancțiunilor impuse de Statele Unite însă economiștii afirmă că acesta este rezultatul politicilor macroeconomice intervenționiste.
Aceștia spun de asemenea că adoptarea pe scară largă a dolarului în tranzacțiile comerciale din țară va dilua semnificativ efectele noii denominări.
Venezuelenii rareori folosesc bolivarul în numerar, chiar și în cazul cumpărăturilor cotidiene. Două surse din sectorul bancar afirmă că 75% din bancnotele aflate în circulație sunt folosite pentru cumpărarea de bilete de autobuz.
„Dezechilibrele economice din țară sunt foarte acute și zerourile care sunt tăiate azi se vor întoarce în curând”, afirmă economistul Jose Manuel Puente.
„Reconversia nu va avea niciun impact în termeni macroeconomici”, subliniază acesta.
Băncile au început deja să primească noile bancnote denominate care vor circula în paralel cu cele vechi pentru o perioadă.