Sari direct la conținut

Încălzirea globală din Arctica cauzează valuri de frig în Statele Unite

HotNews.ro
Texas, afectat dupa valul de ger, Foto: Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia
Texas, afectat dupa valul de ger, Foto: Bob Daemmrich / Zuma Press / Profimedia

În februarie, un val de frig polar rar a străbătut Texasul, provocând zeci de decese și întreruperi masive de curent electric de câteva zile. Acest episod climatic extrem a provocat, de asemenea, daune record, estimate la aproximativ 200 de milioane de dolari., scrie AFP.

Deși acum s-a stabilit că încălzirea globală provoacă valuri de căldură formidabile, problema influenței sale asupra unor astfel de valuri de frig este încă subiectul unei intense dezbateri științifice.

Pentru prima dată, un amplu studiu publicat joi în revista Science a reușit să arate o legătură între schimbările provocate de încălzirea globală din Arctica și de temperaturile reci de iarnă din emisfera nordică, din Statele Unite, dar și din Asia.

„Pare foarte contraintuitiv și neașteptat să avem această încălzire foarte pronunțată în Arctica și că acest lucru provoacă o răcire în alte regiuni”, recunoaște pentru AFP Mathew Barlow, unul dintre coautorii studiului.

Și totuși, în ciuda acestui paradox, cercetătorii sunt categorici.

„Am fost puțin surprins că rezultatele au fost atât de clare, încât am reușit să stabilim o legătură atât de directă”, spune acest profesor de știință climatică la Universitatea din Massachusetts Lowell.

Vortex polar

Arctica este cea mai regiunea cu cea mai rapidă încălzire de pe planetă.

Dar două fenomene sunt mai pregnante: pe de o parte, topirea rapidă a gheții marine și, pe de altă parte, o creștere a stratului de zăpadă, în special în Siberia.

Gheața care se topește provoacă o încălzire puternică, deoarece oceanul absoarbe mai multă căldură, în timp ce zăpada suplimentară din Siberia, care reflectă mai multe raze solare, provoacă o ușoară răcire.

Într-o reacție în lanț indirectă și complexă, aceste două evoluții combinate duc la o tulburare a circulației atmosferice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro