„Ne-au furat afacerea”: Un gigant mondial nu vrea să încheie cu Rusia vreun acord privind cele opt fabrici de acolo
Carlsberg a rupt toate legăturile cu afacerile sale din Rusia și refuză să încheie un acord cu guvernul rus care ar face ca confiscarea activelor să pară legitimă, a declarat marți noul director general al producătorului de bere, potrivit Reuters.
Grupul danez a încercat încă de anul trecut să își vândă filiala Baltika din Rusia, urmând exemplul multor alte companii occidentale care au ieșit din această țară după ce a atacat Ucraina.
Cu toate acestea, după Carlsberg ce anunțase în iunie că a găsit un cumpărător pentru afacerea sa, președintele rus Vladimir Putin a ordonat în luna următoare confiscarea temporară a participației companiei la producătorul local de bere.
„Ne-au furat afacerea”
„Este perfect clar faptul că ne-au furat afacerea din Rusia și nu îi vom ajuta să facă acest lucru să pară legitim”, a declarat Jacob Aarup-Andersen, care a preluat funcția de director general în septembrie.
Carlsberg avea opt fabrici de bere și aproximativ 8.400 de angajați în Rusia, iar anul trecut a operat în contabilitate o depreciere de 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari) pentru pierderea Baltika.
Aarup-Andersen a spus că, din puținele interacțiuni avute cu conducerea Baltika și cu autoritățile ruse în iulie, Carlsberg nu a reușit să găsească nicio soluție acceptabilă pentru această situație.
„Nu vom încheia o tranzacție cu guvernul rus care să justifice cumva preluarea ilegală a afacerii noastre”, a declarat acesta în cadrul unei convorbiri cu jurnaliștii, după comunicatul privind rezultatele trimestriale ale companiei.
La începutul acestei luni, Carlsberg a ripostat punând capăt acordurilor de licență pentru mărcile sale din Rusia, care permiteau Baltika să producă, să comercializeze și să vândă toate produsele Carlsberg în această țară.
„Când perioada de grație a acestor licențe se va termina, nu vor mai avea voie să producă niciunul dintre produsele noastre. Desigur, nu pot garanta că se va întâmpla acest lucru, dar acestea sunt așteptările noastre”, a declarat Aarup-Andersen.
Rivalul Heineken și-a vândut operațiunile pentru un euro
Producătorul olandez de bere Heineken a anunțat în august că și-a finalizat ieșirea din Rusia prin vânzarea operațiunilor sale din această țară către Arnest Group din Rusia pentru suma simbolică de un euro.
Numeroase companii străine au părăsit Rusia de la începerea războiului, statul rus decizând să aprobe vânzarea afacerilor din interiorul țării doar la un discount puternic și cu plata unei taxe speciale de „exit”.
Însă mai recent autoritățile ruse au început să ia măsuri mai dure împotriva multinaționalelor ce vor să își lichideze activitățile din Rusia, Kremlinul pregătind în luna iunie un decret care permite confiscarea activelor lor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat la momentul respectiv că investitorii și companiile occidentale sunt „mai mult decât binevenite” în Rusia, dar că unele dintre acestea au sistat cu totul plata salariilor sau au decis pur și simplu să părăsească țara, cu pierderi enorme.