Necropsia micutului de doua luni este tergiversataCine a masluit diagnosticul dupa care a fost operat Alexandru Ferendino?
Suspiciunile cu privire la cauza mortii copilului de doar doua luni, operat vineri, 13 august 2004, de doctorul Constantin Tica, continua sa dea batai de cap atat parintilor, cat si autoritatilor in domeniu.
Necropsia, care urma sa fie efectuata sambata, este inca tergiversata, din motive necunoscute.
Cel mai grav lucru este ca bebelusului i-a fost schimbat diagnosticul cu care a fost internat, imediat dupa ce acesta a decedat.
Banuielile parintilor in legatura cu moartea suspecta a copilului lor incep sa se adevereasca.
Ceea ce i-a intrigat cel mai mult pe acestia a fost faptul ca in foaia de observatie a copilului a fost modificat, imediat dupa deces, diagnosticul cu care acesta fusese internat initial.
Cu toate ca bebelusul suferea de hernie ombilicala „cu risc major”, conform declaratiilor doctorului chirurg Constantin Tica, acesta a fost diagnosticat la internare cu hidrocel, sau, mai pe intelesul tuturor, apa la testicule.
Probabil insa ca, pentru chirurgul Tica, „hernie cu risc major” nu reprezinta o situatie destul de grava, din moment ce acesta a ales sa opereze copilul abia dupa 24 de ore de la internare, in conditiile in care acesta a fost consultat superficial si nu a beneficiat decat de tratament cu paracetamol si algocalmin pe durata internarii.
Mai mult decat atat, imediat dupa decesul copilului, diagnosticul cu care a fost internat si care a fost inscris in foaia de observatie a fost pur si simplu acoperit cu pasta corectoare, deasupra fiind trecut diagnosticul un alt diagnostic final: hernie.
„Acest lucru mi-ar trezi suspiciuni. Oricum, nu mi se pare corect si, de fapt, nici macar nu este legal sa modifici un diagnostic cu altul, cu pasta corectoare”, a mentionat medicul specialist in chirurgie infantila Gabriela Dascal, subalterna medicului care l-a operat pe Alexandru.
Fisa de observatie a copilului se afla in clipa de fata la morga Spitalului Judetean.
Paradoxal, Carlo Manuchian, asistent in cadrul institutiei, a declarat ca in documentul respectiv nu a fost facuta nici o modificare.
Apoi a rectificat, spunand: „a fost facuta o corectura, dar nicidecum a diagnosticului. A fost modificata o greseala de exprimare care se regasea in denumirea unei analize. O simpla greseala gramaticala”.
Mai apoi, asistentul de la Morga incepe sa se contrazica in declaratii si sa spuna ca diagnosticul a fost, intr-adevar, modificat, dar nu in totalitate, ci doar una din cele trei litere ale sale.
„Se face prea mare tam-tam si sa stiti ca acea corectura a fost facuta voit, special pentru acest caz. Oricum, in toate foile de observatie se fac asemenea corecturi”, a mai mentionat Carlo Manuchian.
De asemenea, asistentul ne-a asigurat ca rezultatele necropsiei vor fi aceleasi, chiar daca aceasta se efectueaza imediat dupa deces sau dupa trei zile.
Si totusi, de ce se amana atat de mult necropsia si cat de relevante pot fi rezultatele acesteia, in conditiile in care cadavrul are doar patru kilograme si este analizat dupa trei zile de la deces?
Pentru ca mama copilului este medic in cadrul Serviciului de Medicina Legala Constanta, necropsia va fi efectuata de catre o echipa mixta, formata din medici detasati de la Bucuresti sau Tulcea, impartiali in cazul analizat.
Un sir mult prea mare de intrebari fara raspuns
Parintii bebelusului Alexandru sustin ca, inca de la nastere, evolutia acestuia a fost atent supravegheata, din toate punctele de vedere, mai ales ca micutul provenea dintr-o sarcina gemelara si fusese nascut prematur.
„Copiii erau periodic consultati de medicul nostru pediatru si erau perfect sanatosi. Nici nu incape vorba de vreo afectiune la nivelul plamanilor, cum au lasat cadrele medicale sa se inteleaga”, a mentionat Ionut Ferendino, tatal copilului.
„Initial, copilul meu a fost diagnosticat cu hidrocel si, imediat dupa deces, cu hernie. Nu mai intelegem nimic.
Mi s-a spus ca principala cauza pentru moartea copilului a fost edemul pulmonar, iar mai apoi ca, de fapt, ar fi fost un emfizem pulmonar.
Toate declaratiile se contrazic si nu mai stim ce sa credem.
Nu inteleg de ce copilul meu a fost operat la 24 de ore de la internare, in conditiile in care starea acestuia a inceput sa se inrautateasca alarmant pe durata sederii in spital.
De ce controalele efectuate au fost foarte superficiale si nu a fost diagnosticat de la bun inceput cu hernie?
Pe ce baza s-a stabilit dozajul anestezicului si de ce nu i s-au facut analize complete in cele 24 de ore cat a fost internat?
De ce copilului meu i s-a pus diagnosticul de hernie cu risc major abia dupa ce a murit si ce inseamna pentru doctorul Constantin Tica acest lucru?
Ca pacientul sa fie operat abia dupa 24 de ore?”
Sunt prea multe intrebari, ale caror raspunsuri le vom putea afla abia dupa necropsia efectuata de o comisie mixta, astazi, 16 august, a.c.. „Parintii copilului decedat au depus o plangere pentru anchetarea culpei medicale, cercetarile fiind efectuate de o echipa mixta formata din politisti si un procuror criminalist.
Foaia de observatie va fi analizata de un expert grafolog, iar dupa efectuarea necropsiei vor fi audiati medicii care au realizat procedura, ei fiind singurii care vor da explicatii pentru rezolvarea anchetei”, a declarat Emil Parvu, politist criminalist insarcinat cu rezolvarea cazului.