Sari direct la conținut

Negocieri esuate: Electrica nu mai cumpara participatiile minoritare detinute de Fondul Proprietatea la filialele de distributie

HotNews.ro
Electrica, Foto: Tradeville
Electrica, Foto: Tradeville

Electrica SA informeaza ca nu a ajuns la un acord in negocierile purtate cu Fondul Proprietatea (FP) pentru cumpararea participatiilor minoritare detinute de acesta in filialele Electrica Distributia Muntenia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Furnizare. Oferta Electrica pentru participatiile minoritare, de cate 22% in fiecare, a fost de 790 milioane de lei, insa Fondul Proprietatea a respins-o. Reprezentantii Fondului Proprietatea spun ca pretul lor final ar fi fost diminuat la 805 milioane lei, in urma mai multor runde de negocieri.

„In conformitate cu mandatul primit din partea actionarilor de a face public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anuntam ca oferta ferma a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value). In opinia noastra, aceasta oferta reflecta conditii comerciale acceptabile ambelor parti si este fundamentata pe intelegerea solida a operatiunilor societatilor si cunoasterea riguroasa a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost in linie cu oferta ferma a Fondului Proprietatea din martie 2015 (cand cele doua parti au mai purtat o runda de negocieri) si cu discutiile de data recenta.

Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificarile cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluarii in scopul actualizarii Valorii Activului Net (VAN) si nu are la baza un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, in lumina modificarilor inopinate recent aprobate de ANRE. In aceste conditii, consideram ca pretul propus de FP nu este sustinut de o estimare a performantelor pe termen mediu si lung ale societatilor si, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net”, informeaza Electrica.

„In continuare, intre asteptarile noastre si cele ale reprezentantilor Fondului Proprietatea exista diferente. Este normal ca ambele parti sa urmareasca satisfacerea intereselor actionarilor si investitorilor sai. Chiar daca negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica si Fondul Proprietatea raman parteneri in continuare, in adevaratul sens al cuvantului. Doresc sa asiguram toate partile interesate ca vom continua procesul de analiza al unor oportunitati de investitii, pe care insa dorim sa le derulam doar in conditii avantajoase pentru Electrica”, a declarat Iuliana Andronache, directorul general al Electrica SA.

  • Fondul Proprietatea: Pretul Electrica includea si dividende de 106 milioane de lei

La randul lor, reprezentantii Fondului Proprietatea spun ca pretul oferit de Electrica ar fi inclus si dividende de 106 milioane de lei. „Pretul final oferit de Electrica a fost de RON 790 milioane, incluzand si dividendele de RON 106 milioane ce vor fi platite de subsidiare pentru anul financiar 2015 cuvenite Fondului Proprietatea si care ar fi trebuit transferate catre Electrica in urma tranzactiei. Astfel, pretul efectiv oferit de Electrica pentru detinerile in cadrul subsidiarelor a fost de RON 684 milioane, ceea ce reprezinta un discount de peste 18% fata de valoarea de RON 841 milioane a acestor detineri, nivel la care au fost evaluate in activul net al Fondului la data de 29 Februarie 2016”, a transmis Fondul Proprietatea.

Reprezentantii Fondului Proprietatea spun ca pretul lor final ar fi fost diminuat la 805 milioane lei. „Dupa mai multe runde de negociere, pretul nostru final a fost diminuat la RON 805 milioane, care ar fi urmat sa fie platit de Electrica pentru participatiile de 22% in cele patru subsidiare. Pentru a face tranzactia mai atractiva si pentru a sublinia disponibilitatea Fondului de a ajunge la o intelegere, ne-am oferit, de asemenea, sa platim catre Electrica RON 36 milioane primite sub forma de dividende de la subsidiare (dintr-un total de RON 106 milioane pe care Fondul este indreptatit sa le primeasca pentru anul financiar 2015). In concluzie, valoarea cash neta pentru Electrica ar fi fost de RON 769 milioane”, a precizat Fondul Proprietatea.

„Din pacate, in pofida eforturilor noastre sustinute si a dorintei de a gasi o cale de mijloc realista, nu a fost posibil sa ajungem la un acord satisfacator asupra pretului si sa incheiem o tranzactie in urma negocierilor cu Electrica. Consideram ca oferta Fondului a fost atractiva si ar fi generat beneficii pentru ambele parti. Ne mentinem angajamentul si disponibilitatea de a relua negocierile in viitor, daca va exista un angajament similar din partea Electrica”, a declarat Greg Konieczny, Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Electrica SA, desfasurata in data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administratie al Electrica SA pentru a incepe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achizitionarea de catre Electrica a intregii participatii detinute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distributie Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distributie Transilvania Nord (22%), Electrica Distributie Transilvania Sud (21,99%) si Electrica Furnizare SA (22%).

Conform mandatului, pretul oferit catre Fondul Proprietatea trebuia sa tina seama exclusiv de argumentele economice existente pentru aceasta achizitie. De asemenea, la momentul finalizarii procesului de negociere, Consiliul de Administratie este obligat sa faca public pretul oferit, fie el acceptat sau nu de catre Fondul Proprietatea, impreuna cu argumentatia economica care a stat la baza ofertei.

Procesul de negociere trebuia incheiat pana la data de 31.03.2016.

In urma cu doi ani au mai avut loc astfel de negocieri, insa au esuat din cauza neintelegerilor legate de pret. Fondul Proprietatea ar fi solicitat 175 de milioane de euro, pret considerat prea mare de Electrica. Actionarii care au solicitat reluarea negocierilor sunt: Newtyn TE Partners LP, Newtyn Partners LP, Fondul de Pensii Administrat Privat ING, Fondul de Pensii Facultative ING Activ, Fondul de Pensii Facultative ING Optim si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Compania Electrica a fost privatizata in toamna lui 2014 pe bursele de la Bucuresti si Londra, statul roman ajungand sa detina o participatie de 48,78%. In urma listarii, s-au obtinut peste 600 de milioane de euro, bani care au intrat in conturile companiei pentru investitii. Interesele sunt mari fata de modul in care vor fi cheltuiti acesti bani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro