Negocierile Ucrainei cu SUA pentru a primi avioane F-16 și sisteme Patriot s-au mutat în culise. Ce șanse are Kievul să le primească
- Redactia Hotnews
Ucraina a încetat să mai ceară în mod public arme americane de ultimă generație, cum ar fi sisteme de apărare aeriană Patriot, avioane de luptă F-16 și drone Grey Eagle. Dar în culise, Ucraina face în continuare presiuni pentru a primi armele care ar putea schimba războiul în favoarea sa, iar Kievul devine mai exigent cu privire la cererile sale, relatează Politico. com.
Ambele părți discută dacă să trimită toate cele trei articole militare pe măsură ce se încheie acorduri de finanțare pe termen lung, potrivit consilierilor guvernului ucrainean, oficialilor Pentagonului și directorilor din industria de apărare.
Președintele Volodimir Zelenski nu a fost timid în a cere guvernelor occidentale armele de care țara sa are nevoie pentru a respinge invadatorii ruși și a cerut mai multă artilerie, lansatoare de rachete și arme de precizie, pe care SUA și aliații occidentali le-au furnizat în cele din urmă în număr mare în această vară.
Dar a existat o schimbare în ultimele săptămâni: de la apeluri puternice publice pentru furnizarea de avioane de luptă și sisteme la negocieri mai liniștite. Tonul s-a domolit în urma discuțiilor dintre consilierii lui Zelenski la Kiev și interlocutorii cheie din Washington, la care s-au adăugat sfaturile prietenoase din partea administrației Biden însăși, care au încurajat Kievul să se concentreze mai atent asupra a ceea ce are nevoie în acest moment pentru a împinge forțele ruse din pozițiile sale din estul și sudul Ucrainei.
Trecerea de la o campanie publică la una privată a survenit pe măsură ce consilierii au devenit îngrijorați de faptul că cererile de arme de ultimă generație au fost o distragere a atenției de la nevoile mai imediate ale Kievului pe câmpul de luptă.
Timp de luni de zile după invazia pe scară largă a Rusiei de la sfârșitul lunii februarie, liderii ucraineni au cerut sisteme Patriot și alte arme de ultimă generație, punându-le în fruntea listelor de dorințe trimise la Washington și difuzate în presă.
Dar aceste arme au fost lăsate deoparte în ultimele solicitări de armament, axându-se pe arme foarte necesare, așa că ucrainenii au cerut mai multe obuze de artilerie și rachete pentru lansatoarele de rachete HIMARS.
Cu toate acestea, discuțiile despre obținerea în cele din urmă a sistemelor Patriot, a avioanelor F-16 și a dronelor Grey Eagles la un moment dat continuă la niveluri scăzute, potrivit a trei surse din industrie și oameni care sunt în legătură cu guvernul de la Kiev.
Sistemele Patriot sunt puține și toți aliații NATO le vor
Îngrijorările nu sunt doar că sistemele de înaltă tehnologie ar provoca și mai tare Moscova, ci și că întreținerea complexă pentru aceste sisteme ar încurca Ucraina în mijlocul războiului. În cazul sistemelor Patriot, raritatea acestora face ca furnizarea acestora Ucrainei să fie o provocare.
Unitățile americane Patriot sunt unele dintre cele mai desfășurate sisteme, aliații din Europa, Orientul Mijlociu și Pacific cerând protecția acestora.
Există, de asemenea, o problemă de prioritizare: aliații NATO vor și ei aceste sisteme. Pe măsură ce mai multe țări din Europa de Est își abandonează aeronavele rusești mai vechi sau chiar din epoca sovietică, ele caută ca SUA să înceapă să vândă sau să finanțeze avioane F-16 pentru propria lor apărare.
Livrarea a 14 avioane F-16 în Slovacia a fost amânată deja cu un an – până în 2024 – din cauza problemelor legate de lanțul de aprovizionare, iar Taiwanul rămâne în fruntea listei de priorități pentru avioane și piesele lor de schimb.
Când ar putea ajunge avioanele F-16 în Ucraina. NASAMS, în loc de Patriot
Unele dintre aceste sisteme mai complexe – inclusiv avioanele F-16 programate să fie retrase de către Forțele Aeriene ale SUA – „s-ar putea să sosească după încheierea acestui conflict”, a spus un angajat al Congresului american care cunoaște discuțiile.
În ceea ce privește cererea de baterii de rachete Patriot, SUA au fost de acord să finanțeze vânzarea Sistemului Național Avansat de Rachete Sol-Aer ( NASAMS) pentru Ucraina. Oficialii avertizează că capacitatea Ucrainei de a se antrena și de a folosi ambele sisteme simultan ar fi limitată.
„NASAMS și Patriot sunt sisteme diferite și antrenezi aceiași apărători aerieni, așa că sunt limite”, a spus angajatul, care a vorbit cu condiția anonimatului. „Cred că vom ajunge acolo.”
Pentagonul a acordat recent un contract de 182 de milioane de dolari Raytheon Technologies, folosind fondurile Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, pentru NASAMS. Primele două sisteme vor fi livrate în următoarele două luni, a declarat vineri Pentagonul.
Contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei de a recupera Harkov și de a împinge trupele rusești de pe mii de kilometri pătrați de pe teritoriul ucrainean a fost în avantajul Ucrainei – luarea rapidă a deciziilor pe teren și utilizarea eficientă a artileriei și a munițiilor de precizie ghidate parțial de serviciile de informații americane în timp util – și a dezvăluit slăbiciunile Rusiei în conducere și logistică care au fost evidente în atacul Kremlinului din Kiev în februarie.
Americanii nu au renunțat la ideea de a trimite sisteme Patriot în Ucraina
Pe măsură ce lupta de artilerie continuă în est și sud, rachetele balistice rusești continuă să țintească infrastructura civilă din Ucraina, subliniind necesitatea unor sisteme de apărare aeriană mai moderne decât câteva S-300 de fabricație rusă pe care Ucraina operează în prezent.
Pentru a ajunge acolo în cele din urmă, oficialii americani continuă să discute dacă să trimită sisteme Patriot în Ucraina, ca parte a unei strategii pe termen lung, potrivit surselor Politico.
Discuțiile cu privire la trimiterea sistemului sunt în faze incipiente la Departamentul Apărării, iar o decizie finală ar reveni președintelui Joe Biden. Dar faptul că oficialii vorbesc despre o astfel de mișcare este o schimbare majoră față de această primăvară, când oficialii americani au respins ideea.
Dacă planul va merge mai departe, este posibil ca SUA să semneze un contract cu Raytheon pentru a construi sisteme suplimentare pentru Kiev, în loc să transfere baterii Patriot relativ rare în inventarul SUA.
Sistemul Patriot ar fi un impuls semnificativ al capacității ucrainenilor.
Patriot este un sistem sofisticat, cu mai multe misiuni, conceput pentru a doborî avioanele stealth, rachete balistice sau de croazieră. Pe lângă Statele Unite, sistemul operează în 17 țări, inclusiv România și Polonia.
Este o armă defensivă care i-ar determina pe piloții ruși să „se gândească de două ori” înainte de a ataca forțele ucrainene, a spus Tom Karako, de la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.
„Pentru ca acesta să fie folosit în mânie, trebuie să ai o rachetă rusă sau o aeronavă rusă care a escaladat, a intrat în raza de acțiune”, a spus Karako.
În comparație cu mijloacele de apărare antiaeriană și antirachetă existente ale Ucrainei, Patriot este un sistem mult mai nou, cu rază mai lungă de acțiune, care ar oferi Kievului o nouă capacitate critică împotriva atacurilor rusești, a spus Karako. Slovacia a trimis în aprilie Ucrainei un vechi sistem sovietic de apărare antirachetă S-300. NASAMS trimise de SUA pot doborî rachete cu rază scurtă și medie de acțiune.
Dacă SUA decide să meargă pe calea achiziției, ucrainenii nu s-ar aștepta la livrarea de Patriot ani de zile.
Discuțiile despre furnizarea dronei MQ-1C Grey Eagle au durat de asemenea de luni de zile.
Dronele nu par mai aproape de a se îndrepta către Ucraina, dar doi consilieri ai guvernului ucrainean au declarat pentru POLITICO că discuțiile continuă.