Nereguli la vot sesizate de Centrul pentru Studiul Democratiei din Cluj-Napoca: observator agresat, observatori intimidati si turism electoral
Un observator al Centrului pentru Studiul Democratiei a fost agresat in sectia de votare nr.163 din Ludus, judetul Mures, informeaza asociatia din Cluj-Napoca intr-un comunicat remis redactiei. „Candidatii prezenti in interiorul biroului de vot l-au hartuit pe studentul care observa alegerile si au incercat sa-l intimideze. Presedintele biroului de vot a ignorat cererea repetata a observatorului de a accepta o sesizare scrisa”, arata CSD Cluj in comunicat, mentionand totodata si alte nereguli sesizate de observatori.
„In alte sectii de votare din Ludus s-a incercat intimidarea observatorilor de catre membri ai sectiei de votare sau reprezentati ai candidatilor (nr. 165, nr. 169). La sectia de votare nr.169, observatorilor li s-a cerut sa prezinte lista sectiilor de votare pe care urmau sa le monitorizeze si nu li s-a permis sa vorbeasca cu reprezentantii candidatilor prezenti in sectie”, relateaza CSD Cluj.
Alte nereguli sesizate de catre observatorii Centrului pentru Studiul Democratiei:
- „In preajma centrului de votare din scoala gimnaziala din Singeorz Bai, judetul Bistrita-Nasaud, numeroase masini, unele inscriptionate cu slogane locale ale PNL si PSD efectuau transport de alegatori. In urma sesizarii verbale a observatorilor CSD fortele de ordine au cerut soferilor sa nu mai foloseasca insemnele partidelor politice.
- In sectia de votare nr. 171 din Ludus membrii sectiei de votare au permis unui barbat sa voteze pentru fiul sau aflat in strainatate.
- In sectia de votare nr. 468 din Osorhei, judetul Bihor observatorului nu i s-a permis sa intre in biroul de vot si i s-a sugerat sa observe din afara salii in care avea loc votarea.
- In sectia de votare nr. 124 din Cluj-Napoca urna nu era sigilata.
- La sectia de votare nr 349 din Bontida, judetul Cluj, cabinele de vot erau plasate in fata geamurilor iar secretul votului nu era protejat. In urma sesizarii verbale a observatorilor, cabinele de vot au fost amenajate pentru a proteja secretul votului”.
De asemenea, potrivit comunicatului, „observatorii CSD au semnalat inegalitati si confuzii in aplicarea procedurilor pentru acceptarea solicitarilor de urna mobila. Membrii sectiilor de votare din Tureac, judetul Bistrita Nasaud au refuzat deplasarea cu urna mobila pentru cererile facute in ziua alegerilor. In Judetul Bihor sectiile de votare aveau informatii contradictorii privind termenul limita pentru primirea cererilor de urna mobila – pana inainte de ziua alegerilor, ora 13, ora 16 ziua alegerilor. Legea 115/2015 nu stabileste o limita de timp pana la care sunt primite cererile pentru urna mobila ci doar precizeaza ca aceasta trebuie sa se afle in sectia de votare inainte de ora 21.00”.