Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, Capitala Europeana a Culturii 2021: Suntem constienti ca greul de acum incepe
Nicolae Robu, primarul Timisoarei, s-a declarat foarte bucuros ca orasul pe care il conduce a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021, insa admite ca aceasta victorie reprezinta „o raspundere uriasa” si este convins ca „greul de acum incepe”, transmite News.ro.
„Aceasta victorie este o victorie de echipa, de echipa mare, echipa fiind comunitatea timisoreana in ansamblul ei”, a declarat Nicolae Robu, primarul orasului Timisoara, vineri, dupa anuntul facut de reprezentantii Comisiei Europene.
Edilul a mai spus ca titlul de Capitala Europeana a Culturii ii obliga pe timisoreni.
„Este o raspundere uriasa, pe care noi trebuie sa o onoram. Suntem constienti ca greul de acum incepe. A fost foarte greu pana acum, dar de acum trebuie sa confirmam”, a spus Nicolae Robu.
Bugetul prevazut de care dispune Primaria Timisoarei este de 48,5 milioane de euro, din care 20 de milioane de euro provin de la bugetul local, 5 milioane de la bugetul Consiliului Judetean Timis si circa 1,5 milioane de la Comisia Europeana. „Pentru diferenta, contam pe bugetul central al Romaniei”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Orasul Timisoara a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii (CEaC) 2021, a anuntat un juriu international delegat al UE, vineri, intr-o conferinta de presa organizata la Bucuresti, la sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei.
La prezidiu s-au aflat Steve Green – presedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak – seful departamentului de Cultura din cadrul Comisiei Europene si Corina Suteu – Ministrul Culturii din Romania.
Candidatura orasului Timisoara a utilizat sloganul „Lumineaza orasul prin tine!”.
Orasul gazduieste anual intre 3.500 si 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit in sustinerea institutiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent si ONG-urilor.
Timisoara si-a structurat programul cultural sub forma unei calatorii, cu „statii- program/proiect” si trasee pe si de-a lungul canalului Bega, care conecteaza idei, oameni, locuri.
Orasul de pe Bega dispune de 24 de biblioteci, 19 cinematografe, 11 sali de conferinta, 14 galerii de arta contemporana, sase teatre, patru muzee, o Filarmonica si o Opera, patru spatii culturale, 47 de situri de patrimoniu, 24 de scoli, opt centre ale industriei culturale si creative, 340 de piete si curti interioare, 18 cladiri publice si comerciale si doua centre de tranzit pentru refugiati.
Timisoara, capitala Banatului istoric, are o populatie de circa 320.000 de locuitori.
Timisoara colaboreaza frecvent cu orasele infratite Belgrad, Szeged, Novi Sad, Budapesta, Graz, Karlsruhe, Cernauti si Mulhouse. „TM2921 ne-a oferit sansa de a privi aceste relatii cu un ochi critic, de a alege parteneriatele culturale care au dat roade si de a dezvolta aria de aplicabilitate a proiectului la nivel paneuropean. Datorita pozitiei sale geografice si istoriei sale, Timisoara indeplineste toate conditiile necesare pentru a atinge acest obiectiv”, se afirma in dosarul de candidatura al acestui oras.