Sari direct la conținut

Țara în care Crăciunul vine mai devreme anul acesta. Președintele contestat în stradă și de opoziție l-a mutat prin decret

HotNews.ro
Țara în care Crăciunul vine mai devreme anul acesta. Președintele contestat în stradă și de opoziție l-a mutat prin decret
Cetățeni venezueleni protestează față de realegerea președintelui Nicolas Maduro, la o lună după votul prezidențial contestat pe care opoziția susține că l-a câștigat cu o majoritate zdrobitoare, în Santiago, Chile, 28 august 2024. Sursa foto: Esteban Felix / AP / Profimedia

Sărbătoarea Crăciunului va începe luna viitoare în Venezuela, a decretat liderul autoritar Nicolas Maduro, chiar dacă mii de venezueleni se pare că vor petrece această perioadă în spatele gratiilor, pe fondul represiunii guvernului său asupra criticilor, scrie CNN.

„Septembrie miroase a Crăciun!”, a afirmat Maduro în emisiunea sa săptămânală de televiziune, spre bucuria aparentă a publicului său, potrivit News.ro.

„În acest an şi pentru a vă onora pe toţi, pentru a vă mulţumi tuturor, voi decreta începutul Crăciunului pe 1 octombrie. Crăciunul a sosit pentru toată lumea, în pace, bucurie şi securitate!”, a afirmat controversatul lider.

Maduro reprimă disidența și protestele

Decretul lui Maduro – nu primul de acest fel, dar ultimul din serie – vine în contextul în care Venezuela se confruntă cu consecinţele alegerilor prezidenţiale din iulie, în urma cărora Maduro a obţinut un al treilea mandat în ciuda scepticismului global şi a protestelor mişcării de opoziţie din ţară.

Cu doar câteva ore înainte de anunţul lui Maduro, autorităţile venezuelene au publicat un mandat de arestare pentru principalul său rival, liderul opoziţiei Edmundo Gonzalez, care a și candidat în alegeri împotriva actualului președinte, acuzându-l de „infracţiuni asociate terorismului”.

Gonzalez nu a răspuns la trei citaţii referitoare la o anchetă privind un site al opoziţiei care a postat rezultatele votului contestat, a transmis Parchetul din Venezuela.

Maduro se află sub presiune în ţară şi în străinătate de când şi-a revendicat victoria.

Coaliţia de opoziţie care îl susţine pe Gonzalez insistă că votul prezidenţial a fost furat, publicând online fişele de numărare a voturilor, care, potrivit experţilor, indică faptul că Maduro a pierdut de fapt preşedinţia cu o marjă semnificativă.

SUA şi alte guverne vecine au cerut autorităţilor venezuelene să dezvăluie date privind votul pentru a verifica rezultatul.

Săptămâna aceasta, autorităţile americane au anunţat, de asemenea, confiscarea unui avion venezuelean folosit de Maduro pentru călătorii internaţionale.

Protestele legate de vot de pe străzile Venezuelei au fost reprimate cu înverşunare. Aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate, iar multe altele părăsesc acum ţara.

„Operaţiunea Knock-Knock”

Unii contestatari se ascund în casele lor, declarând pentru CNN că le este frică să pună piciorul afară din cauza intimidării de către susţinătorii guvernului.

Maduro, în ciuda veseliei sale de luni, a fost în fruntea represiunii, ordonând deschiderea a două noi închisori pentru a găzdui protestatarii reţinuţi şi cerând în mod deschis ca toţi cei din stradă să fie închişi.

El a aprobat, de asemenea, ceea ce se numeşte în mod neoficial „Operaţiunea Knock-Knock” – un joc de cuvinte după numele unui cântec popular venezuelean de Crăciun, pentru a evoca momentul în care serviciile guvernamentale de securitate bat la uşile criticilor.

„Knock Knock! Nu fi un plângăcios… Vei merge la Tocorón (o închisoare din Venezuela, n.r.)”, a strigat Maduro la un miting luna trecută.

Aceasta nu este prima dată când Maduro prelungeşte perioada naţională oficială de sărbătorire a Crăciunului, care în Venezuela vine adesea cu bonusuri suplimentare pentru angajaţii publici şi cadouri fastuoase în cadrul ajutoarelor guvernamentale.

Anul trecut, Maduro a ordonat ca Crăciunul să înceapă la 1 noiembrie, exprimându-şi ulterior regretul că nu l-a început mai devreme. În 2021, când ţara se confrunta cu pandemia COVID-19 şi cu blocajele ulterioare, Maduro a decretat că Crăciunul va începe pe 4 octombrie, ca tactică de stimulare a economiei.

Conferinţa episcopală venezueleană a criticat decizia lui Maduro, avertizând că sărbătoarea Crăciunului „începe pe 25 decembrie” și că ea „nu trebuie să fie folosită în scopuri politice sau propagandistice”.

INTERVIURILE HotNews.ro