UE nu recunoaște „legitimitatea democratică” a lui Maduro, după alegerile contestate din Venezuela
Uniunea Europeană nu recunoaşte „legitimitatea democratică” a preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro după realegerea sa în iulie, a anunţat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.
Nicolas Maduro „va continua să fie preşedinte, da, de facto. Dar nu recunoaştem legitimitatea democratică bazată pe rezultate (electorale) care nu pot fi verificate”, a declarat Josep Borrell, joi, la finalul unei reuniuni informale a miniştrilor de externe ai UE la Bruxelles, potrivit agențiilor de presă AFP și Agerpres.
Întrebat despre semnificaţia unei astfel de decizii, Borrell a recunoscut că UE va continua să aibă relaţii cu Venezuela lui Maduro, aşa cum se întâmplă cu alte ţări unde nu recunoaşte legitimitatea democratică a liderilor, cum este cazul în Nicaragua, a spus el.
„În viaţa diplomatică, nu recunoaştem guvernele, ci statele”, a reamintit el.
„Situaţia din Venezuela este critică”
Şefii diplomaţiei celor 27 de țări UE au luat această decizie după ce l-au audiat pe liderul opoziţiei din Venezuela, Edmundo Gonzalez Urrutia, care a prezentat, prin videoconferinţă, situaţia politică din ţara sa după alegerile prezidenţiale din 28 iulie.
Parchetul venezuelean l-a citat vineri pentru a treia oară, avertizându-l de emiterea unui „mandat de arestare” împotriva lui dacă nu se prezintă, potrivit citaţiei difuzate joi de procuror.
Gonzalez Urrutia, care revendică victoria la aceste alegeri prezidenţiale, a ignorat cele două convocări anterioare.
„Situaţia din Venezuela este critică. Prin urmare, l-am invitat pe candidatul care a obţinut rezultate arătând că (preşedintele Nicolas) Maduro nu a câştigat aceste alegeri”, a declarat Borrell cu puţin timp înainte de începerea acestei reuniuni.
Fost ambasador, în vârstă de 74 de ani, Gonzalez Urrutia nu a mai apărut în public din 30 iulie.
Nicolas Maduro, a cărui victorie a fost validată de Curtea Supremă pe 22 august, a fost proclamat câştigător cu 52% din voturi de către Consiliul naţional electoral (CNE), care însă nu a dezvăluit procesele verbale ale secţiilor de votare, pretinzând că este victima unui atac cibernetic.
Opoziţia, la rândul ei, afirmă că Gonzalez Urrutia său a obţinut 60% din voturi, mai scrie AFP.