Nicusor Dan: Dupa declansarea insolventei, falimentul RADET este inevitabil, municipalitatea nu mai are niciun control asupra pretului gigacaloriei, nu se mai pot accesa fonduri europene. Firea neaga acuzatiile
Discutii aprinse pe tema RADET la sedinta Consiliului General de marti, la numirea administratorului special al regiei pe perioada in care se afla in insolventa. Liderul USB, Nicusor Dan, a declarat ca dupa declansarea insolventei, falimentul RADET este inevitabil, municipalitatea nu mai are niciun control asupra pretului gigacaloriei si nu se mai pot accesa fonduri europene. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, da asigurari ca regia nu va intra in faliment si vor putea accesa fonduri europene.
„Legea nu permite RADET un procent mai mare de 5% din cifra de afaceri, iar in trei ani, cu profitul pe care RADET speram sa il faca, nu poate ajunge nici la datoria de 250 de milioane de lei pe care a stabilit-o instanta. In al doilea rand, legea spune ca societatile care sunt in insolventa nu pot sa obtina licenta. Neputand obtine licenta, RADET nu va putea accesa cele 180 de milioane de euro. Deci noi nu vrem sa platim acum 250 de milioane de lei, care ne-ar permite sa deschidem dialogul cu ministerul, cu ELCEN, in schimb nu vom putea sa luam cele 180 de milioane de euro. Opinia noastra este ca situatia RADET putea sa fie gestionata de CGMB, puteam prin negociere cu ministerul si cu ELCEN sa obtinem o esalonare a datoriilor, puteam sa luam de la ELCEN o parte din active”, a declarat Nicusor Dan, inainte de sedinta Consiliului General, potrivit unui filmulet postat pe pagina de Facebook.
Declansarea insolventei regiei de termoficare este o masura care a fost luata pentru a muta raspunderea pentru incalzirea bucurestenilor de pe umerii consilierilor municipali si ai Primarului Capitalei, pe umerii administratorului judiciar numit de catre instanta, a mai spus Dan.
Acesta este de parare ca dupa declansarea insolventei, Primaria Capitalei si Consiliul General nu vor mai avea nici un control asupra cresterii pretului gigacaloriei si nici asupra sumelor pe care bucurestenii le vor plati pentru caldura si apa calda. Aceste decizii vor fi luate de catre administratorul judiciar, spune Nicusor Dan.
Florian Mateita, partener RomInsolv, firma care este administratorul judiciar al regiei, a declarat ca riscul de faliment in cazul RADET este unul redus.
„Treptat, prin masuri economice, investitionale, manageriale, va urma sa eficientizam toate aceste fluxuri, in asa fel incat usor-usor sa ne incadram in acel obiectiv de a nu mai avea subventie si de a reusi sa gestionam (situatia – n.r.) impreuna cu ELCEN. In acest context nu suntem adversari (…) suntem ombilical legati. Nu putem unul fara celalalt. Modul in care vom lucra va fi un tandem. Cunoscand toate aceste lucruri, aplicand legea insolventei intr-o echipa de profesionisti, cu rezultate remarcabile, riscul de faliment este redus”, a declarat acesta, citat de Agerpres.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a replicat ca in cazul in care Nicusor Dan ar fi acceptat sa fie viceprimar, oferta pe care o mentine in continuare, nu ar fi fost „pus in situatia sa spuna atat de multe inexactitati intr-un timp atat de scurt”. In acest sens, a precizat ca datoria invocata de ELCEN, in valoare de aproape un miliard de euro, constituita din „penalitati rostogolite la penalitati”, nu a fost recunoscuta de niciun consiliu general al Capitalei si nu a fost declarata niciodata eligibila.
„Noi platim ponoasele celor care au fost inaintea noastra. Nu asta e rezolvarea, sa ne mai imprumutam de 150 de milioane, sa trecem iarna, ci insanatosirea acestei regii. (…) Insolventa (…) nu inseamna automat falimentul, ci protectia companiei fata de creditori si salvarea printr-un plan de reorganizare”, a declarat Firea, in timpul sedintei de Consiliu General.
Ea a negat posibilitatea ca accesarea fondurilor europene sa fie pusa in pericol, mentionand ca aplicantul e Primaria, nu regia.
Consilierul PNL, Catalin Deaconescu a atras atentia asupra faptului ca Ghidul solicitantului prevede ca operatorul serviciului de termoficare trebuie sa detina licenta de operare pentru transportul sau distributia agentului termic pentru populatie, dar si un contract valabil vizand delegarea serviciilor de termoficare. El a mai precizat ca, in conditii de insolventa, RADET nu poate obtine un astfel de contract.
Firea a replicat ca responsabilitatea pentru faptul ca RADET nu are licenta apartine celor care au condus regia si celor care au impus managementul in anii anteriori.
„Suntem in procedura de realizare a intregii documentatii pentru delegarea serviciului de termie (…). Dupa votul din CGMB vom merge la ANRSC si va garantez ca se va obtine licenta. Am inceput deja dialogul cu ANRSC, m-am intalnit personal cu domnul presedinte, avem schimb de corespondenta”, a mai spus ea.
Administratorul special al RADET, Sorin Chirita, a declarat marti, dupa ce a fost numit in functie de catre consilierii generali ai Capitalei, ca in perioada urmatoare nu va creste pretul gigacaloriei si nu se vor face disponibilizari in randul personalului institutiei.
„In momentul de fata noi avem un deficit de personal, avem in jur de o mie de persoane care ar putea sa se angajeze la RADET, pentru ca nu sunt acoperite toate posturile. Avem un personal imbatranit, avem multe cereri de iesire la pensie si ne dorim ca in aceasta perioada sa avem un aport de personal tanar. (…) Pretul gigacaloriei nu se va mari, pentru ca nu ne-am propus asta. Nu vad de ce am mari pretul gigacaloriei, pentru ca o marire ar insemna o reducere a numarului de clienti, prin debransari”, a spus el, citat de Agerpres.
Chirita a sustinut ca o eventuala crestere de pret ar putea fi aplicata doar in baza unei decizii a Consiliului General al Capitalei.
Administratorul special al RADET a aratat ca institutia se afla intr-o situatie „inedita” – deoarece se afla in insolventa – dar are, totodata, incasari, datorita consumatorilor.
„Nu ne aflam intr-o situatie, ca alte societati care au intrat in insolventa si nu aveau aceasta resursa. Singurul lucru pe care trebuie sa ne concentram este: inventariere; reducerea cheltuielilor, in general, de functionare a Regiei; o coordonare cu ELCEN, pentru ca si ei se afla in insolventa. Va trebui sa avem un plan comun de reorganizare – noi fiind consumatori captivi in acest moment pentru ELCEN. (…) Noi am facut o analiza ca acest serviciu este destul de profitabil – ar putea fi profitabil in conditiile in care am reduce pierderile. Acum facem o analiza cu privire la aceste pierderi din sistem, pierderi tehnologice, dar si ca urmare a unor cheltuieli nesabuite facute pe parcursul anilor”, a adaugat el.