Nicusor Dan: Nu exista niciun plan in ceea ce priveste gestionarea copacilor din Bucuresti. Tot ce s-a facut pana acum s-a facut intr-o maniera populista si heirupista
Presedintele Uniunii Salvati Bucurestiul, Nicusor Dan, a afirmat, joi, ca nu exista un plan in ceea ce priveste gestionarea copacilor din Capitala, iar pana acum totul s-a facut intr-o maniera populista si heirupista.Declaratia vine dupa ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut toaletarea arborilor in plina vara, lucru nerecomandat de specialisti, si mai multi arbori din Parcul Cismigiu, Parcul IOR si de pe bd. Kiseleff au fost taiati, autoritatile argumentand ca sunt uscati.
„Trebuie sa observam ca nu exista absolut niciun plan in ceea ce priveste gestiunea copacilor din Bucuresti. Tot ce s-a facut pana acum s-a facut intr-o maniera populista si heirupista. Dupa orice furtuna in care au cazut crengi pe masini sau pe oameni, s-au trimis oameni in teren care au taiat in nestire, au toaletat, dupa cum li s-a parut unora sau altora. Trebuie spus ca in lumea de specialitate nu exista conceptul de toaletare. Daca e cazul, se indeparteaza ramurile uscate, cand se sesizeaza. Dar in rest copacul e un organism viu, in cazul caruia nu se intervine – asta spune adresa oficiala a Asociatiei Peisagistilor catre primarul general”, a declarat Nicusor Dan, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.
In opinia acestuia, toaletarile au fost realizate de neprofesionisti, in perioade nepotrivite. „Este inadmisibil sa avem o Directie de Mediu care sa nu stie ce gestioneaza de fapt, pentru ca daca am avea un Registru functional al spatiilor verzi am putea sa facem un plan de management in care sa stim care este varsta fiecarui copac si ce trebuie sa facem in urmatorii ani”, a precizat el.
Ana Ciceala, consilier general USB, a declarat ca potrivit legii, dar si regulamentului adoptat de CGMB in luna mai, ar fi trebuit sa existe un plan de gestiune pentru toate parcurile protejate.
„Vrem ca Primaria sa profesionalizeze interventiile. Si anume sa faca un audit la companiile contractate de ALPAB si ADP, din care sa reiasa daca exista personal, care e nivelul de pregatire, daca au utilaje adecvate, daca stiu sa faca taieri conform normelor in vigoare si asa mai departe. Bineinteles, dupa acest audit, sa se faca contractari, pe caiet de sarcini, in care sa se prevada ca aceste contractari sa se faca conform legii”, a spus aceasta.
Ciceala a subliniat ca e important ca gestiunea sa fie realizata de asociatii profesionale si studentii de la Horticultura si Peisagistica, iar acestia sa ofere recomandari inclusiv in ceea ce priveste regenerarea unor arbori batrani si ingrijirea corecta a acestora.
Consilierul general Alexandru Gadiuta, membru in Comisia de mediu, a declarat ca luni consilierii USB au primit o serie de informatii de la reprezentantii Directiei de Mediu, dar nu si un dosar cu avize legate de taieri si toaletari, in conditiile in care reprezentantii Uniunii Salvati Bucurestiul nu au fost de acord sa semneze un proces verbal, in baza caruia se angajau sa nu faca publice acele date.
Gadiuta a mai precizat ca USB a solicitat o motivatie scrisa din care sa reiasa de ce consilierii nu au primit aceste date publice. El a adaugat ca reprezentantii USB au revenit in cursul zilei de miercuri, dar nu au primit nici avizele, nici motivatia scrisa a refuzului, deoarece a avut loc o avarie la sistemul informatic in cadrul PMB si nu functionau imprimantele.