Sari direct la conținut

Nivelul pe raul Dambovita, redus pentru a evacua apa acumulata in Capitala in urma precipitatiilor. Trafic ingreunat pe mai multe artere

HotNews.ro

Sistemul de canalizare din Capitala a evacuat peste 130 de metri cubi de apa pe secunda in urma precipitatiilor, iar ANAR, la solicitarea Apa Nova, a redus nivelul pe raul Dambovita, pentru ca apa acumulata sa poata fi evacuata si prin albia superioara, de la Piata Natiunile Unite pana la Glina, relateaza Mediafax.

Capitala a fost sub avertizare cod galben de ploi si vijelii, duminica, de la ora 18.30 pana la ora 20.20. In cele doua ore au fost descarcari electrice, averse in urma carora s-au acumulat aproximativ 20 de litri pe metru patrat si intensificari ale vantului, iar in unele zone precipitatiile au fost sub forma de grindina de dimensiuni mici si medii.

Potrivit informatiilor transmise municipalitatii de catre Apa Nova, imediat dupa inceperea ploii a fost deschis canalul descarcator de ape mari, pentru a creste capacitatea de tranzitare a apei prin reteaua de canalizare. Sistemul de canalizare, respectiv caseta au atins capacitatea proiectata, evacuand peste 130 de metri cubi de apa intr-o secunda.

„Ca urmare a cantitatii mari de precipitatii, Administratia Nationala Apele Romane, la solicitarea Apa Nova, a decis sa reduca nivelul pe raul Dambovita, astfel incat apa sa poata fi evacuata si prin albia superioara, in zona de la Piata Natiunile Unite pana la Glina”, se arata intr-un comunicat de presa al Primariei Capitalei transmis duminica seara si citat de Mediafax.

De asemenea, echipele de interventie ale companiei Apa Nova actioneaza in teren cu 30 de utilaje, pentru evacuarea apei din zonele cu probleme, iar operatorii de salubritate intervin cu peste 200 de operatori si 21 de utilaje.

Zonele in care se intervine cu prioritate sunt: Tineretului, Splaiul Independentei – Natiunile Unite, Pasajul Unirea, bulevardele Tineretului – Sincai, rond Cosbuc si Pasajul Marasesti, a precizat municipalitatea.

Operatorii de salubritate intervin in toate cele sase sectoare pentru degajarea apei si indepartarea deseurilor acumulate la gurile de scurgere si la rigole. Astfel, in Sectorul 1 se intervine cu 105 operatori, care curata gurile de scurgere si sapte autoperii, care actioneaza pe arterele principale, iar in Sectorul 2 sunt sase echipaje mobile si sase autoperii.

In Sectorul 3 se intervine pe arterele principale, in aceasta zona nefiind semnalate probleme deosebite, iar in Sectorul 4 sunt 60 de operatori si opt autoperii, care intervin pe Bulevardul Tineretului, Mitropolit Filaret, Metalurgiei, Lanariei si 11 iunie. In Sectorul 5, 40 de operatori actioneaza la gurile de scurgere pe principalele artere de circulatie.

De asemenea, echipele Administratiei Strazilor intervin pentru remedierea defectiunilor semnalate la semafoarele din Capitala, iar echipajele ALPAB sunt in teren pentru a solutiona problemele aparute in parcurile administrate de municipalitate.

Bucurestenii pot sesiza problemele aparute in urma precipitatiilor la numarul de telefon gratuit 0800.800.868, a precizat Primaria Capitalei.

Primaria Sectorului 4 a precizat, intr-un comunicat de presa, ca echipele de interventie actioneaza pentru indepartarea cantitatilor de apa acumulate pe strazile din zona istorica a acestei zone, strada 11 Iunie – Mitropolit Nifon, in intersectia bulevardelor Gheorghe Sincai cu Tineretului, pe strazile Ciucas, Sistematizarii, 3 Brazi, cat si pe Soseaua Giurgiului, dar si in zona Bulevardului Constantin Brancoveanu si cea a cartierului Aparatorii Patriei. In timpul interventiilor, timp de aproximativ 90 de minute, a fost intrerupta circulatia pe Bulevardul Tineretului, pe Bulevardul Metalurgiei si pe strada 11 Iunie.

Totodata, in Sectorul 4 s-a intervenit pe strazile 11 Iunie, Cutitul de Argint si pe Soseaua Berceni, pentru ridicarea a trei copaci care au fost doborati de vant, a precizat sursa citata.

Mai multe strazi, pasaje si locuinte din Capitala au fost inundate, iar unele zone au fost acoperite de un strat de aproximativ trei centimetri de grindina, in urma precipitatiilor care au avut loc duminica seara, Bucurestiul fiind, timp de doua ore, sub avertizare cod galben.

In zona Unirii, pe o portiune de cateva zeci de metri s-a format un strat de grindina de aproximativ trei centimetri.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, Daniel Vasile, a declarat pentru Mediafax ca s-a solicitat interventia echipajelor de la ISU pentru indepartarea unor copaci cazuti, locuinte inundate si indepartarea apei de pe carosabil, interventiile fiind in desfasurare.

Echipajele ISU au intervenit pentru indepartarea unul copac care a cazut pe un autoturism parcat in zona Brancoveanu si a unui copac doborat de vant pe calea de rulare a tramvaiului, in zona strazii 11 Iunie. De asemenea, au fost primite mai multe solicitari pentru scoaterea apei acumulate in locuinte din mai multe zone ale Capitalei.

In zona Pasajului Unirii, echipele ISU au fost solicitate sa ajute la strangerea apei de pe carosabil, a mai spus Daniel Vasile.

Purtatorul de cuvant al ISU Bucuresti a precizat ca in urma precipitatiilor nu au fost inregistrate victime.

In Capitala nu au fost inregistrate accidente din cauza precipitatiilor, insa s-a circulat ingreunat si unele pasaje s-au blocat din cauza apei acumulate pe carosabil, au declarat pentru Mediafax oficiali de la Brigada Rutiera a Capitalei.

Pasajul Marasesti a devenit impracticabil in urma precipitatiilor, toate masinile fiind evacuate, iar pasajul Unirii s-a blocat pe sensul de la Universitate spre Piata Unirii. Traficul in cele doua pasaje va fi reluat dupa ce apa va fi indepartata cu motopompe.

De asemenea, se circula ingreunat in Piata Natiunile Unite, la intersectia bulevardelor Sincai si Tineretului, in zona Bulevardului Theodor Pallady si la capatul tramvaiului 32, pe Bulevardul Regina Elisabeta, potrivit oficialilor de la Brigada Rutiera.

Unele substatii ale Serviciului de Ambulanta Bucuresti – Ilfov au fost inundate, insa traficul salvarilor nu a fost afectat, a declarat pentru Mediafax managerul SABI, Alis Grasu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro