Noi modificari la legea referendumului, cu tinta Basescu
Documente: | |
Noile modificari la legea referendumului (15.03.2007) PDF |
|
Initiatorii proiectului, in original (15.03.2007) PDF |
|
Motivarea initiatorilor (15.03.2007) PDF |
10 parlamentari PSD, PNL, PRM si PC au depus la Senat un nou set de modificari la legea referendumului. Potrivit acestora, seful statului nu mai poate organiza un referendum pe probleme de interes national daca au fost demarate procedurile de suspendare a sa din functie.
De asemenea, chiar si in cazul in care presedintele are dreptul sa initieze o consultare a poporului, data la care aceasta va avea loc este stabilita de Guvern.
Initiatorii modificarilor |
Initiatorii proiectului de lege sunt liberalii Norica Nicolai si Titu Gheorghiof, reprezentantii PSD Antonie Iorgovan, Eugen Nicolicea, Florin Iordache si Vasile Ungureanu, cei ai PRM Gheorghe Funar, Ruxandra Jipa si Mircea Costache si conservatorul Gavrila Vasilescu.
Clasificarea referendumurilor
Parlamentarii au introdus o modificare la articolul 5 al Legii 3/2000 a referendumului, prin care plebiscitul care are ca tema interesul national nu poate fi declansat la cererea presedintelui daca, in acelasi timp, impotriva acestuia s-a demarat actiunea de suspendare din functie.
“Referendumul national, prevazut de art. 90 din Constitutie, nu se poate organiza dupa declansarea procedurii de revizuire a Constitutiei, potrivit art. 150 din Constitutie, sau, dupa caz, a procedurii de suspendare a presedintelui Romaniei, potrivit art. 95 din Constitutie”, se arata in propunerea de modificare.
Cu alte cuvinte, avand in vedere ca procedurile privind suspendarea lui Traian Basescu sunt deja in derulare, acesta nu ar mai putea convoca un referendum pe tema votului uninominal.
Initiatorii proiectului de lege motiveaza ca aceasta modficare vine in baza stabilirii unei succesiuni a importantei tipurilor de referendum .
“Organizarea unui referndum care are ca tema demiterea presedintelui pe motiv ca a incalcat Constitutia este mai important decat unul care are ca tema vointa poporului legat de un subiect anume. De exemplu, in cazul votului uninominal, sunt mai multe proiecte de lege, este o risipa de timp si bani sa organizezi referndum.
Pe cand un plebiscit pe tema unor fapte grave ale presedintelui Romanie este mult mai important si trebuie sa aiba prioritate”, a precizat pentru HotNews.ro unul din initiatorii proiectului de lege, deputatul PSD Eugen Nicolicea.
Insistenta in simplificarea procedurii de demitere
Parlamentarii PNL, PSD, PC si PRM nu au uitat sa includa in priectul de modificare si o prevedere potrivit careia seful statului este demis prin referendum daca jumatate plus unu dintre cei prezenti la vot se exprima in acest sens.
Initiatorii modificarii legii au decis sa-i ia competentele presedintelui cu privire la stabilirea datei referendumului. Daca in legea din 2000, presedintele Romaniei stabileste data referendumului prin decret, in initiativa PNL-PSD-PRM-PC aceasta ramane la latitudinea Guvernului, dar nu mai devreme de adoptarea unui aviz al Parlamentului.
Deputatul PSD, Florin Iordache sustine ca aceasta propunere de modificare este logica pentru ca Guvernul este cel care se ocupa de organizarea si desfasurara referndumului. “Mi se pare normal ca Guvernul sa stabileasca data unui referendum atat timp cat in atributiile sale sta si organizarea si desfasurarea acestuia”, a declarat Iordache pentru HotNews.ro.
Deomocratii vor contesta la Curtea Constitutionala
Nu a fost modificat articolul care cere, pentru validarea referendumurilor, prezenta la vot a jumatate plus unu dintre cetatenii cu drept de vot. S-a introdus insa o prevedere speciala cu privire la referendumul pentru revizuirea Constitutiei. Acesta ar fi declarat valid daca 30% dintre cetatenii cu drept de vot se prezinta la urne.
Initiativa de modificare a legii referendumului a fost depusa la Biroul Permanent al Senatului si a fost trimisa spre avizare Consiliului Legislativ. Conform procedurii parlamentare, proiectul de lege trebuie sa primeasca aviz atat de la Consiliul Legislativ cat si de la Guvern.
O data obtiunte avizele, initiativa merge spre dezbatere in comisia juridical si apoi in plenul Senatului, iar apoi la Camera Deputatilor.
Ca si in cazul celorlalte incercari de modificare a prevederilor legii referendumului, democratii se pregatesc sa atace aceasta initiativa, in cazul aprobarii ei, la Curtea Constitutionala.
“Este o mare porcarie. Observ ca nu cedeaza deloc si pluseaza acum cand au majoritate. Practic noi nu avem nici o sansa in comisii si in plen sa respingem acest proiect de lege. Singura posibilitate este sa contestam si aceasta initiativa la Curtea Constitutionala,” a declarat deputatul PD Augustin Zegrean.