Sari direct la conținut

Noi reglementari tehnice pentru reducerea pierderilor de caldura prin ferestre

HotNews.ro

Cresterea preturilor la energie din ultima perioada si eforturile de asigurare a confortului termic au dus la elaborarea unor masuri concrete de reducere a consumurilor termice. Astfel, la inceputul anului 2008 au intrat in vigoare noi reglementari tehnice obligatorii care fac referire la rezistenta termica a elementelor de constructie, inclusiv a elementelor vitrate, reglementari care trebuie respectate atat de proiectanti, cat si de constructori, potrivit unui comunicat al Ager Press.

Reglementarile, incluse in Metodologia MC 001/1 (parte din Normativul C 107/2005) modificata prin ordin al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, se refera atat la cladirile noi, cat si la cele supuse reabilitarii.

Astfel, pentru ferestre – care raman punctul cel mai sensibil in materie de pierderi termice chiar si la cladirile moderne – noile standarde impun un coeficient maxim de transfer termic pe ansamblul ferestrei (vitraj + rama) de 1,8 W/m2K in cladirile noi, respectiv de 2,5 W/m2K in cele reabilitate.

Acest coeficient masoara transferul termic dintre mediul interior si cel exterior printr-un metru patrat din suprafata ce separa cele doua medii, atunci cand diferenta de temperatura dintre cele doua medii este de un grad. Astfel, cu cat acest coeficient este mai mic, cu atat pierderile de caldura sunt mai mici in timpul sezonului rece.

Materialele care corespund noilor normative se produc si in Romania, insa sunt mai scumpe decat cele obisnuite.

“De regula, obtinerea unor valori ale coeficientului de transfer termic sub 2,0 W/m2K necesita folosirea unor sortimente speciale de geam pentru ferestre”, a declarat Olivier Lluansi, director general al Saint-Gobain Glass Romania, companie care produce sticla cu emisivitate redusa la Calarasi.

“Aceasta gama este putin mai scumpa decat sticla obisnuita, datorita materiilor prime si tratamentelor speciale folosite, insa in conditiile climatice din Romania diferenta de pret se amortizeaza intr-un an sau doi prin economiile de energie facute”, a adaugat Lluansi.

„Calculele specialistilor evidentiaza ca se poate obtine o economie de pana la 1500 de lei intr-un an pentru un apartament cu trei camere (calcul pentru 64 mp si cu o suprafata vitrata de 7,7 mp, la o temperatura interioara de 20 grade Celsius)”, se mai arata in comunicatul Ager Press.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro