Sari direct la conținut

Noi reguli de ortografie în Rusia: „Dumnezeu” trebuie scris cu literă mare

HotNews.ro
Vladimir Putin si patriarhul Kirill in vizita la muntele Athos in 2016, Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia
Vladimir Putin si patriarhul Kirill in vizita la muntele Athos in 2016, Foto: Alexei Druzhinin / Zuma Press / Profimedia

​Conform noilor reguli de ortografie ale limbii ruse, cuvântul „Dumnezeu” este propus să fie scris cu majusculă, a anunțat ministrul Educației Serghei Kravțov, citat de agenția Interfax.

„Noile proiecte de reguli ale ortografiei ruse propun următoarele: cuvântul ‘Dumnezeu’ trebuie scris cu majuscule, la fel ca numele apostolilor, profeților, sfinților”, a spus Kravțov luni în cadrul unei întâlniri pe probleme de educație ce a avut loc la Kremlin.

Ministrul rus a explicat că regulile actuale de ortografie și punctuație ale limbii ruse au fost adoptate în 1956 și că ele nu reglementează regulile de scriere a cuvintelor legate de sfera religioasă.

Executivul de la Moscova a creat în luna octombrie a anului trecut o comisie guvernamentală pentru limba rusă în cadrul căreia au fost analizate și convenite regulile de bază ale ortografiei ruse, măsurile propuse fiind în prezent în dezbatere publică.

Noua regulă de ortografie, un cadou pentru patriarhul Kirill?

Anunțul vine în contextul în care patriarhul Kirill s-a dovedit a fi unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin după declanșarea „operațiunii militare în Ucraina”, oferind o justificare religioasă pentru război.

El a început să ofere justificări pentru invazia rusească încă de la începutul lunii martie, afirmând, printre altele, că unul dintre motivele războiului l-ar reprezenta „paradele gay” din Ucraina.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a catalogat războiul drept o luptă cu „semnificaţie metafizică”, pentru ca omenirea să urmeze legile lui Dumnezeu. „Ceea ce se întâmplă astăzi în sfera relaţiilor internaţionale nu are doar semnificaţie politică. Vorbim despre ceva diferit şi mult mai important decât politică. Vorbim despre mântuirea omului”, a spus el.

La scurt timp după descoperirea atrocităților comise de armata rusă la Bucha, patriarhul Kirill a declarat în mesajul său de Paște că rușii sunt un popor pașnic care cu siguranță nu ar face rău altora, cerând totodată soldaților Moscovei să apere țara.

Declarațiile sale pro-război au declanșat o revoltă fără precedent în rândul Bisericii Ortodoxe încă din luna aprilie, Patriarhia Moscovei exprimându-și recent îngrijorările că monahii ruși de pe muntele Athos ar putea fi expulzați de patriarhul ecumenic Bartolomeu.

Urmărește ultimele evoluții din a 89-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro