Sari direct la conținut

Noii conducători talibani din Afganistan, amenințați prin propriile lor tactici de ISIS-K: ”Aceste bombe le foloseam noi odinioară împotriva dușmanilor noștri”

HotNews.ro
Talibani in Kabul, Foto: Markus Kortlueke / Alamy / Profimedia Images
Talibani in Kabul, Foto: Markus Kortlueke / Alamy / Profimedia Images

La puțin peste o lună după ce a răsturnat guvernul susținut de occident de la Kabul, noii conducători talibani din Afganistan se confruntă cu dușmani din interior care au adoptat multe dintre tacticile de război care au marcat propria campanie de gherilă, relatează Reuters.

Un atac mortal asupra aeroportului din Kabul luna trecută și o serie de explozii cu bombe în orașul estic Jalalabad, toate revendicate de grupul local afiliat Statului Islamic, au subliniat amenințarea grupărilor militante violente la adresa stabilității noului guvern taliban.

În timp ce purtătorul de cuvânt al mișcării, Zabihullah Mujahid, a minimizat amenințarea, spunând săptămâna aceasta că statul islamic nu are o prezență efectivă în Afganistan, comandanții de pe teren nu resping amenințarea atât de ușor.

Doi membri ai serviciilor talibane de informații care au investigat unele dintre atacurile recente din Jalalabad au declarat că tactica arată că grupul rămâne un pericol, chiar dacă nu dispune de suficienți luptători și resurse pentru a pune mâna pe teritoriu.

Folosind bombe magnetice lipite de obicei pe partea inferioară a mașinilor – atacurile au vizat membrii talibani exact în același mod în care talibanii înșiși îi loveau pe oficialii și personalitățile societății civile pentru a destabiliza fostul guvern.

„Suntem îngrijorați de aceste bombe pe care odinioară le foloseam pentru a-i viza pe dușmanii noștri din Kabul. Suntem îngrijorați pentru liderii noștri, deoarece aceștia i-ar putea viza dacă nu controlăm situația cu succes”, a declarat unul dintre oficialii talibani ai serviciilor de informații.

Statul Islamic din Khorasan, denumirea preluată după numele antic al regiunii care include Afganistanul modern, a apărut pentru prima dată la sfârșitul anului 2014, dar puterea sa a scăzut după succesul mare pe care l-a avut în jurul anului 2018, ca urmare a unei serii de pierderi provocate atât de forțele talibane, cât și de cele ale SUA.

Forțele de securitate talibane din Nangarhar au declarat că au ucis miercuri seara trei membri ai mișcării, iar oficialii serviciilor de informații au spus că mișcarea păstrează încă capacitatea de a provoca probleme prin atacuri la scară mică.

„Structura lor principală este ruptă și acum sunt împărțite în grupuri mici pentru a efectua atacuri”, a spus unul dintre ei.

ISIS-K atrage luptători din rândul talibanilor în contextul tensiunilor interne

Talibanii au spus în repetate rânduri că nu vor permite Afganistanului să fie folosit ca bază pentru atacuri asupra altor țări. Dar unii analiști occidentali cred că revenirea grupului islamist la putere a revigorat grupuri precum ISIS-K și Al-Qaida, care făcuseră din Afganistan baza lor atunci când talibanii au condus ultima dată țara.

„În Afganistan, întoarcerea talibanilor este o uriașă victorie pentru islamiști”, a declarat Rohan Gunaratna, profesor de studii de securitate la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. „Au sărbătorit întoarcerea talibanilor, așa că cred că Afganistanul este noul câmp de luptă”.

Se crede că ISIS-K își atrage mulți dintre luptătorii săi din rândurile talibanilor sau din versiunea pakistaneză a talibanilor, cunoscută sub numele de TTP, dar o mare parte din modul în care operează rămâne puțin înțeles.

ISIS-K a luptat cu talibanii pentru rute de contrabandă și alte interese economice, dar susține, de asemenea, un califat global conform legii islamice, spre deosebire de talibani, care insistă că nu au niciun interes în nicio parte din afara Afganistanului.

Majoritatea analiștilor, precum și Organizația Națiunilor Unite, spun că ISIS-K au sub 2.000 de luptători, comparativ cu cei 100.000 aflați la dispoziția talibanilor. Rândurile ISIS-K au fost umflate cu prizonieri eliberați când închisorile din Afganistan au fost deschise de talibani în timp ce străbăteau țara.

Potrivit unui raport din iunie al consiliului de securitate al ONU, legăturile financiare și logistice ale ISIS-K cu organizația-mamă din Siria s-au slăbit, deși păstrează unele canale de comunicare.

„Se crede că sprijinul financiar pentru filiala Khorasan a fost secată în mod eficient”, se spune în raport.

Cu toate acestea, raportul menționează că semnele diviziunilor dintre talibani, care au început deja să apară, ar putea încuraja mai mulți luptători să renunțe, pe măsură ce insurgența războiului încearcă să se remodeleze într-o administrație pe timp de pace.

ONU spune în continuare că ISIS-K rămâne activ și periculos pentru că va încerca în continuare să recruteze talibani și alți militanți dezamăgiți de conducerea din Afganistan și astfel grupul violent ar putea să își îngroașe rândurile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro