Sari direct la conținut

Noii membri ai Consiliilor de Administratie de la RADET si RATB au fost numiti fara concurs. Vezi ce experienta au si ce legaturi politice

HotNews.ro
Autobuz RATB, Foto: RATB
Autobuz RATB, Foto: RATB

Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a numit saptamana trecuta noile consilii de administratie ale RADET si RATB, dar alesii locali nu au facut numirile in urma unui concurs, asa cum prevede legea, ci politic. Asta in conditiile in care RADET si RATB sunt in pragul falimentului avand datorii de sute de milioane de lei. Printre cei numiti sa conduca cele doua regii se afla Radu Orazata, liderul PPDD Bucuresti si Gabriel Dumitrascu, director general Departamentul pentru Energie si fost director al companiei Rosia Montana Gold Corporation. Consilierii generali spun ca numirile sunt provizorii si ca urmeaza sa se faca concurs pentru numirea membrilor definitivi.

Potrivit Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs.

Cornel Pieptea, consilier general PNL si unul dintre viceprimarii Capitalei, spune ca numirile facute saptamana trecuta de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt provizorii urmand sa se faca un concurs.

„Conform Ordonantei de urgenta nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice, selectia membrilor Consiliilor de Administratie se face pe baza unui concurs, procedura ce se afla in desfasurare. La inceputul acestui mandat procedura de selectie s-a facut in baza OUG 109/2011 si a durat 3-4 luni. Anul trecut, majoritatea PSD de la vremea respectiva a decis revocarea Consiliilor de administratie ale celor doua regii si s-au numit consilii interimare, iar in paralel s-a demarat procedura pentru concurs. Insa aceasta nu s-a finalizat si au ramas interimarii. Acum noi i-am schimbat pe acestia si am numit alti interimari. Urmeaza ca acea comisie numita de Consiliul General sa numeasca membrii definitivi in baza procedurii de concurs. Noi nu am avut nimic de spus la numirea acestei comisii, nu am desemnat pe nimeni si nu suntem tinuti la curent cu ce face ea”, a explicat Pieptea, consilier PNL.

Acesta spune ca numirile nu sunt politice. „Nu stiu daca se poate spune ca aceasta numire a fost politica. Noi am numit aceste persoane provizoriu. Am luat aceasta decizie pentru ca situatia in care se afla cele doua regii este una foarte grava. Este nevoie sa se ia imediat masuri, iar cei care erau nu ne-au convins ca doresc acest lucru. Cu siguranta cei numiti acum sunt mai preocupati”, a mai spus Pieptea.

Intereseant este ca grupul PDL din noul PNL nu au votat aceste consilii de administratie, acestia nefiind prezenti in sala, in momentul votului. Surse apropiate CGMB spun ca acestia au fost nemultumiti de felul cum s-au facut numirile, o intelegere intre Primarul sectorului 5 Marian Vanghelie si fostul ministru Teodor Atanasiu.

Nici o parte dintre consilierii prezenti nu sunt de acord cu ce s-a petrecut.

„Ati vazut ca s-au impartit Consiliile de Administratie intre cele doua grupuri (n.r. PSD-PNL-PPDD). Eu personal nu am fost de acord cu asta, insa minoritatea se supune majoritatii. Aici s-a tinut cont de negocierile intre cele doua grupuri. Eu in interventia facuta am spus ca intai de toate trebuie sa fim in slujba cetateanului, nu a grupului politic. Acestea sunt niste compromisuri care genereaza compromisuri. Eu nu ii cunosc pe cei care au fost numiti acolo si nu stiu ce abilitati au”, a declarat Mircea Rizoiu, consilier PSD.

Primarul General, Sorin Oprescu, a declarat pentru HotNews.ro ca, intrucat noile consilii de administratie nu s-au numit cu respectarea legii, exista posibilitatea ca Prefectura sa atace hotararea, iar secretarul Primariei poate refuza contrasemnarea.

Nu ma pot exprima in privinta competentelor profesionale ale noilor membri ai Consiliilor de Administratie RADET si RATB, din cauza ca nu au fost respectate prevederile art.5 din OUG 109/2011, referitoare la modalitatea selectiei (evaluarii) persoanelor propuse a face parte din Consiliile de Adminstratie. Totodata, nu am avut cunostinta de criteriile de selectie ce trebuiau stabilite, in conformitate cu prevederile aceleiasi ordonante. In momentul de fata, nu au fost comunicate hotararile Consiliului General referitoare la numirile celor doua consilii de administratie, respectiv CA RADET, CA RATB, care sa ateste legalitatea numirilor. In conformitate cu legea 215/2001, art 48, secretarul general al UAT (Unitatii Administrativ Teritoriale) poate refuza contrasemnarea invocand motivele pentru care astfel de hotarare nu poate fi considerata legala. In ceea ce priveste legalitatea hotararilor de Consiliu, Prefectura poate ataca hotararile in situatia in care considera ca sunt adoptate cu nerespectarea legii”, a declarat Oprescu.

Secretarul Primariei Capitalei a refuzat sa contrasemneze si hotararea de Consiliu General aprobata anul trecut, pe 4 septembrie, cand au fost schimbati membrii din Consiliul de Administratie al RADET, fara concurs.

Cine sunt noii membri ai Consiliilor de Administratie ai RADET si RATB

  • RADET

Consiliul de administratie al RADET a fost schimbat in totalitate, noii membri fiind propusi de grupul PNL. Noul CA RADET este compus din: Dumitrascu Gabriel; Alin Chitu; Miu Andreea; Tanase Antonel; Agiu Marian si Tudorache Rizia.

Miu Andreea Mihaela ( nascuta pe 7.07.1976) este avocat titular al „Cabinetului de Avocat Miu Andreea Mihaela”. Societatea activeaza in domeniul dreptului comercial si corporativ, dreptului energiei, dreptului electoral, dreptului financiar, fiscal si bancar, dreptului civil, al pietei de capital, drepturilor reale, proprietatii intelectuale si dreptului administrativ.

In perioada februarie 2001 – noiembrie 2003, aceasta a lucrat la cabinet Individual de avocatura „Antonie Iorgovan”. In perioada 2000- 2002 a fost preparator universitar, catedra de Drept civil, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir si Facultatea de drept, Bucuresti.

Studii:

– Facultatea de Drept, Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, 1995 ¬ 1999, Bucuresti, Lucrare de diploma – Proprietatea publica in Romania;

– Master in drept, Facultatea de drept, Academia de Politie A.I.Cuza, 2001-2002 – Lucrare de diploma – Administrarea Societatilor Comerciale;

– Membru in Consiliul de Administratie al SC Romedil 95 Construct Sa – aprilie 2003 – ianuarie 2006;

Marian Agiu (10.05.1961) a terminat in 1991 Universitatea Politehnica Bucuresti, Facultatea Automatica, sectia Automatizari industriale si microprocesoare.

Experienta profesionala:

– Membru in Consiliul de administratie a RADET Bucuresti: Aprilie 2013 – Octombrie 2014

– Director general RADET Bucuresti: Septembrie 2013- Iulie 2014

– Project Manager S.C. TERMOPROIECT SRL: Ianuarie 2012 – August 2013

– Director S.C. AMFI-BTS S.R.L: Septembrie 2010 – Februarie 2012

– Inginer SCHNEIDER ¬ ELECTRIC Romania: Ianuarie 2010 – Iulie 2010

– Director tehnic S.C. Chrome Engineering S.R.L: Septembrie 2007 – Mai 2008

– Project Manager S.C. S.S.I. Import-Export SRL: August 2006 – August 2007

-Project Manager S.C. ASYS GRUP S.R.L: Mai 2004 – Iulie 2006

– Inginer Sef S.C. LOULIS GROUP S.A: Martie 2003 – Mai 2004

– Inginer Sef S.C. ISOVOLTA S.A: Aprilie 2002 – Martie 2003

– Sef Sectie Mecano-Energetica S.C. IMNR S.A: Iunie 1990 – Aprilie 2002

Rizia Tudorache (27 martie 1961) a terminat in 1999 Facultatea de Tehnologia Constructiilor de Masini, UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI, in 1997 Facultatea de Stiinte Juridice, BUCURESTI, iar in 1985 Scoala de Ofiteri Activi, Ramnicu-Valcea, sub-inginer constructii industriale, civile, drumuri si poduri. Ca specializare este jurist si inginer TCM.

Specializari:

– 2009 – Curs de perfectionare – Expert Achizitii publice

– 1998-2000 – Cursuri de perfectionare in domeniul combaterii traficului ilicit cu produse cu regim special, in tara si in strainatate (in numar de 10)

– 1996-1998 – Cursuri de perfectionare in antiterorism in tara si in strainatate (in numar de 4)

– 1990-1996 – Cursuri de perfectionare in securitatea aeroportuara in tara si in strainatate (in numar de 3)

– 1985-1990 – Cursuri de perfectionare psihopedagogice si conducere in tara (in numar de 3)

Activitate profesionala:

– 2004 – present:SC GIR SERVICES AS SRL – Director, responsabil cu coordonarea intregii activitati de consultanta, negociere contracte, achizitii si derularea contractelor nationale si internationale

– 2005 – present: Presedinte Asociatia GREEN MOUNTAINS – ONG de mediu

– 2002 – 2006: Presedinte Executiv al Federatiei Patronale Petrol si gaze

– 2002- 2003: Consultant principal in cadrul SC ROMINDUSTRIA INVEST SA si expert al UGIR-1903

– 1998-2002: Expert, Sef Serviciu, Directia Generala a Vamilor

– 1990-1998: Sef Serviciu, SPP

– 1988-1990: Lector, Centrul de Perfectionare a Cadrelor Militare, Bucuresti

– 1985-1988: Lector, Scoala de Sub-ofiteri si Maistri Militari, Cernica, Bucuresti

Alin Chitu (18.01.1982)

Activitate profesionala

– martie 2012- prezent: Tax Partener la Tuca Zbarcea si Asociatii;

– octombrie 2013-decembrie 2014: Consultant pe termen scurt la Biroul Bancii Mondiale din Romania;

– august 2007-februarie 2012: Tax Manager la KPMG Romania;

– mai 2012-prezent: Membru in bordul Imprimeriei Nationale;

– mai 2013 – prezent: Membru in comitetul de supervizare al Complexului Energetic Oltenia;

Educatie

– 2004 a absolvit ASE-ul;

– 2007 Master ASE in European Public Gouvernance;

Gabriel Dumitrascu (26 octombrie 1964) este de profesie inginer.

Activitate profesionala:

– iulie 2013- prezent: director general Departamentul pentru Energie

– decembrie 2012-iulie 2013: sef oficiu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie

– pana in decembrie 2012: director general SC TERMOELECTRICA SA

– 2007-2010: director general AVAS

– 2006-2007: vicepresedinte S.C. Ardeleana S.A.

– 2001-2005: director general Rosia Montana Gold Corporation S.A.

– 1999-2001: director general Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului

Educatie:

1985-1990: Universitatea Politehnica Bucuresti / Ingineria si managementul sistemelor industriale.

1996-1997 Colegiul National de Aparare

2004-2006 – Master Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administratie

Antonel Tanase (21.05.1972)

Activitate profesionala:

– din 2012 – expert evaluator de intreprinderi, membru ANEVAR

– din 2009 – expert contabil, Director General la Cont Consulting&Services SRL

– din 2007 – consultant fiscal

– ian. 2008 – ian. 2009 – Secretar de Stat in Ministerul Transporturilor

– 2006-2007 – Consilier al Presedintelui Administratiei Fondului pentru Mediu

Educatie:

– Doctor in economie – Politici de credit ale bancilor comerciale romanesti 1880-1916

– Academia de Studii Economice, Bucuresti, noiembrie 2005

– Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, 1998

– Master in Istorie

– Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir, Facultatea de Finante Banci si Contabilitate, 2006

– Licentiat in Finante Banci si Contabilitate

  • RATB

Din consiliul de administratie al RATB au fost schimbati doar doi membri, restul de patru fiind pastrati. Noi membri au fost nominalizati de PPDD.

Noul CA RATB este format din: Tudor Tanasescu; Radu Orzata; Radu Dumitru; Popescu Marin; Ovidiu Parvut si Macovei Dorel. Tudor Tanasescu si Radu Orzata sun membrii noi numiti, ambii membri de partid ai PPDD. Radu Orzata este chiar presedintele PPDD Bucuresti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro