Noii parlamentari nu se inghesuie sa-si declare averile
Dintre noii parlamentari, adica cei care le-au luat locul europarlamentarilor plecati la Bruxelles, validati la finele lui decembrie, doar citiva si-au depus declaratiile de avere si de interese. In fruntea codasilor se situeaza cei de la PNL, care nu au nicio declaratie pe site-ul Camerei sau Senatului, urmati de colegii de la PSD, unde doar doi si-au publicat declaratiile. Cei care si-au dezvaluit insa averea, sint departe de a fi saraci, poate si pentru ca inainte au ocupat functii in administratia locala. Din pluton se detaseaza de departe Marcel Piteiu si Stelian Fuia, ambii de la PD.
PD
Marcel Piteiu, care i-a luat locul in 19 decembrie lui Nicolae Muntean, are o avere apreciabila. Este proprietar al mai multor terenuri intravilane si agricole in Medias, Sovata, Bazna si Bucuresti, cumparate in perioada 2002- 2007, in total 52.500 mp si detine in proprietate 2 case in Medias ( 500 si 160 mp), o casa de vacanta in Sovata (108 mp), 2 apartamente in Medias si unul in Bucuresti (121 mp), achizitionat in 2007. Piteiu este mare amator de masini, avind doua Mercedes-uri, unul cumparat in 2007, un Crhysler si doua ATV-uri.
In mod evident insa, averea sa provine din actiunile la cele zece societati comerciale a caror valoare depaseste citeva miliarde si de unde incaseaza dividende impreuna cu sotia. Veniturile declarate sint insa relativ mici in comparatie cu multimea de firme la care este actionar: 106.381 ron de la Romgaz , 360.000 ron dividende de la Matep SRL Medias si Meditera Cluj. Venituri a mai obtinut si din salariul de consilier, 4.959 ron si din cel din consiliul de administratie de la Petrogaz, 3600 euro. Conturile din banci nu sint nici ele de lepadat, cel mai consistent fiind din 2005- 207.963 euro si 274.462 ron si cel din 2007- 25.000 euro, la care se adauga cele 450.000 de euro obtinute din vinzarea unei case.
Stelian Fuia, a inlocuit-o la Camera Deputatilor pe Adina Valean, si in averea lui intra un teren agricol de 50 ha in Frumusani, o casa de 150 mp in Bucuresti si un apartament, tot in Bucuresti. Actiunile formeaza insa grosul: 6 milioane euro la Procera Biofuels SRL, 3 milioane euro la Procera Agrochemichals si 1 milion euro la Synchem Agroindustries. Veniturile provin din salariul de manager de la Procera, 55.000 ron si din dividende de la Agroindustries, 170.000 ron.
Fostul prefect de Prahova, Corneliu Popescu, i-a luat locul in parlament Robertei Anastase si prin comparatie cu ceilalti colegi, averea sa este modesta. Detine terenuri intravilan in Ploiesti, Blejoi si Urlati, in total aproximativ 4000 mp, doua case in Ploiesti
( 135 mp si 68 mp) si un apartament tot in Ploiesti. Are doua depozite in banci, de 47.000 euro si venituri de 45.874 ron din activitatea de prefect, iar sotia, consilier judetean, a obtinut anul trecut 18.763 ron.
Balu Marius, cel care l-a inlocuit pe Mihai Stanisoara, are in proprietate un teren, o casa de 120 mp in Drobeta Turnu Severin, o masina Peugeot, bijuterii de 10.000 euro, mostenite de sotie si citeva conturi frumusele in banci, dintre care unul de 100.000 euro din 2007. Ca venituri, Marius Balu declara 26.851 ron din functia de secretar de stat la Ministerul Apararii si 24.077 ron din cea de prefect al judetului Mehedinti.
PSD
La PSD, din cei opt parlamentari proaspat validati in functii, doar doi si-au publicat declaratiile de avere. Adam Ioan, Vasile Bleotu, Ion Burnei, Vasile Butnaru, cei care au ocupat locurile europarlamentarilor plecati la Bruxelles, si Tudor Tanasescu, validat deputat in locul lui Dan Iosif, nu au declaratiile pe site.
Alexandru Octavi Stanescu, ocupa actualmente fotoliul lasat liber de Mihai Tanasescu, si este fostul consilier al lui Nicolae Vacaroiu. Averea sa este remarcabila, are doua terenuri intravilane in Pitesti si Valea Mare, un apartament de 150 mp in Bucuresti si doua case in Stefanesti si Ghermanesti, plus doua masini, un Golf si un Subaru, luate in leasing. Desi este actionar la patru firme: Uzinsider, Arpimex Trading, Arcom si Arpitex, nu este clar ce venituri obtine de aici, pentru ca in dreptul firmelor figureaza o linie. In schimb, a obtinut 10.000 ron dividende, nu se stie de unde.
Liviu Alin Rusu, il inlocuieste pe Ioan Mircea Pascu, la cabinetul caruia a si lucrat, de altfel. Prin comparatie cu alti colegi este de-a dreptul sarac, avind doar un apartament in Satu Mare si datorii la banca de 19.000 euro. Veniturile sale provin din indemnizatia luata din slujba de consilier la Ioan Mircea Pascu ( 9000 ron) si din cea de consilier judetean (10.200 ron).
PNL
Liberalii, mai vechi sau mai noi, adica cei care i-au inlocuit pe europarlamentari, cei care au venit in urma redistribuirii locurilor ramase libere prin destramarea Aliantei DA sau migratorii, adica deputatii proveniti de la alte partide, nu si-au completat declaratiile de avere. Este vorba de Ion Cristea, Gratiela Gavrilescu, Ioan Liviu Lefter, Gabriel Plaiasu, Nicolae Popa, Mirel Talos si Ioan Turc. Unii dintre acestia, cum este Mirel Talos a fost consilier de stat in cabinetul Tariceanu si are pe site-ul guvernului o declaratie de avere veche, iar Ioan Liviu Lefter, fost prefect de Bacau si presedinte al Agentiei Nationale de Conservare a Energiei, nu are publicate declaratii de avere, desi acestea ar fi, probabil, interesante.