Sari direct la conținut

Noile norme impuse de BNR intra in vigoare

HotNews.ro

Creditele se vor obtine mai greu, incepind de luna aceasta, odata cu intrarea in vigoare a noilor norme impuse de BNR. Bancile comerciale mai au la dispozitie doar trei zile, pentru a trimite Bancii Centrale, noile norme privind creditarea. In cazul depasirii acestei date, institutiile financiare risca sa revina automat la un grad maxim de indatorare, de 35%, la fel ca in 2006, informeaza RRA.

Pana in data de 29 septembrie, nicio banca nu trimisese catre banca centrala varianta finala a normelor proprii pentru imprumuturile catre populatie, potrivit lui Ioan Adrian Cosmescu, directorul adjunct al directiei de supraveghere din BNR, citat de NewsIn.

„Nicio banca nu a trimis pana acum normele modificate. Am purtat insa mai multe discutii individuale cu reprezentantii bancilor, deoarece ei au vrut sa fie siguri ca nu exista detalii neclarificate inainte de a preda forma finala. In plus, reprezentantii bancilor au considerat relativ restrans intervalul de 45 de zile pe care l-au avut la dispozitie pentru a face modificarile”, a precizat Cosmescu.

Potrivit noilor norme de creditare, publicate in Monitorul Oficial in data de 22 august, institutiile bancare aveau la dispozitie 45 de zile pentru a transmite spre aprobare la BNR regulamentele interne, modificate corespunzator.

Conform noilor reglementari, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor „pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior”. Acesta este stabilit pe baza fisei fiscale pusa la dispozitia clientului de catre angajator sau a documentului fiscal depus de catre client la unitatile administratiei financiare.

La acordarea creditului, bancile trebuie sa se asigure ca pe intreaga perioada de acordare a creditului gradul total de indatorare a solicitantului se incadreaza in nivelul maxim admis aplicabil acestuia. Gradul maxim de indatorare a clientilor va fi stabilit in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro